onsdag 10 juni 2015

Lööf, Apotek och annat

Annie Lööf
» Dagens citat: Jag läser i Expressen en lång intervju med Centerpartiets Annie Lööf. Och det finns mycket i den som jag gärna skulle vilja tycka till om. Till exempel hennes syn på Föräldraförsäkringen. Men jag avstår... Däremot är det ett citat ur intervjun som egentligen förklarar allt om Centerpartiets utveckling från att vara en parti vars syn på världen präglades av miljötänkande , landsbygdens bevarande och motsvarande frågor till något helt annat. Så här svarar Annie Lööf på frågan om Centerpartiets syn på kärnkraftsavveckling: - "För Centerpartiets del har vi gjort en viktig ideologisk resa. Och det är att det inte är politiken som ska bestämma ett slutdatum för kärnkraften, utan det är marknaden som ska göra detta. Och det är jätteviktigt." Centerpartiet har under först Maud(eraten) Olofsson och senare ännu mer under Annie Lööf gjort en stark ideologisk resa från att vara ett parti som vill styra samhällsutvecklingen mot ett (som dom ser det) bättre samhälle till att istället vara ett extremt marknadsliberalt parti som överlåter allt åt Marknaden. Den som sitter på pengarna sitter också på kunskapen tycker Centerpartiet. Och, om dom inte har kunskapen så ska dom ändå få bestämma så att dom kan tjäna slantarna. Det här är ju faktiskt en mycket viktig ideologisk betoning. Det är Marknaden (dvs den som sitter på pengarna) som ska bestämma samhällsutvecklingen. DET är en mycket viktig betoníng. Politikerna, som vi väljer för att dom ska representera oss och styra samhället i den riktning som befolkningen vill, ska inte lägga sig i samhällsutvecklingen. Den ska överlåtas åt Marknaden (dvs slantarna och kapitalet). Ha det i åtanke! Den här illustrationen som jag skapat någon gång är alltså egentligen inte sann. Jag ber Annie Lööf om ursäkt för att jag ljuger. Annie Lööf vill inte alls bestämma, det vill hon överlåta åt den som sitter på slantarna! Det är en ny och spännande syn på vad demokrati egentligen handlar om.

Apoteken
» Regeringen utreder skönhetsbranschen/apoteken: Jag läser på många håll att vår socialdemokratiska sjukvårdsminister Gabriel Wikström vill utreda de svenska apoteken. Han vill att man ska titta på hur servicen utvecklats sedan de flesta apoteken sålts ut och privatiserats samtidigt som det blivit mer "fritt fram" att etablera nya apotek. Resultatet av den privatisering / liberalisering som skett är att vi fått fler apotek. Men det är egentligen inte nya orter som fått ett nytt apotek. Det är städerna som fått fler apotek att välja mellan. Ibland ligger dom nästan grannar med varandra. Dom har också etablerats i shoppingcentra och liknande. Försäljningen i apoteken har också förändrats. Många apotek är i dag snarare skönhetsbutiker eller säljare av naturpreparat och hälsokost. Läkemedlen finns kvar, men det är mer pengar att tjäna på allt det andra. Här i mitt eget Åstorp hade vi ett apotek tidigare, och det har vi fortfarande - fast tillhörande en privat kedja. Dessutom tror jag att det öppnats ett annat apotek tillhörande en annan kedja i köpcentrat utanför Hyllinge. Är detta positivt eller negativt? Det positiva med det ökade "utbudet" är att det kanske räddar kvar apotek på mindre orter som kanske inte lönat sig med bara läkemedel. Det tråkiga är när service med läkemedel försämras. Det har vittnats om ökad svårighet att få tag på udda receptbelagda läkemedel. Själv kan jag inte längre köpa de smärtstillande piller jag främst använder när jag får migränanfall. Det är en lite "udda" sort, men dom är effektiva. Men det är inte längre en "lagervara" enligt vårt kära privatiserade apotek. Däremot hittade jag dom i det lilla "nödapotek" som Apoteket AB har på järnvägsstationen Knutpunkten i Helsingborg. Expediten kunde också berätta att hon märkt att det var många med migränbesvär som berättat att just dessa smärtstillande piller var effektiva. Till och med apoteksbranschen välkomnar en utredning, även om dom inte alltid ser samma problem som jag (och sjukvårdsministern) ser. Men, sedan finns det de som uppenbarligen inte fattat vad det handlar om. I Aftonbladet kallar Lena Mellin det hela för "Sveriges mest onödiga utredning"! Men den damen har allt mer börjat avskärma sig från det verkliga livet utanför Stockholm. Uppenbarligen har hon dålig koll på vilka utredningar som görs om hon menar att detta är den mest onödiga. Vänsterpartiet värnar istället i första hand om de som bor i glesbygden som har problemen, som inte "Stockholmsmaffian" begriper.

» Fjäskeriet: Det stundar blåblodigt bröllop och ovanpå detta stundar det blåblodig förlossning också. Alltså är det verklig högtidsstund för de inställsamma "gullenutt" reportagen i (nästan) hela den svenska pressen och annan media. Vi överöses med inställsamma artiklar som förbereder oss på dessa underbara evenemang. Egentligen borde man inte bli så upprörd. Det är ju detta som är hela syftet med en kungafamilj, att ställa upp på bilder och le. Trots detta instämmer jag i Republikanska Föreningens kritiska syn på Public Service bevakning av händelserna. Public Service uppgift är att vara en "neutral" bevakare av vad som händer i vårt samhälle. Det finns alltså en gräns för hur "gullenuttigt" hela bevakningen får bli. Många, däribland er egen favoritbloggare, tycker att frågan om monarki eller republik är en viktig principfråga när det gäller demokrati. Monarkin och Kungahusen behöver regelbundna bröllop, födslar och liknande för att hålla sig populära. Skulle det inte hända något förlorar dom ju all legitimitet. Alltså är bröllop, födslar, dop osv ett viktigt propagandainstrument för det rojalistiska samhället. Och då handlar det om att för Public Service att inte bli ett allt för lydigt instrument för denna propagandaoffensiv. Jag vill därför i sedvanlig ordning tipsa om medlemskap i Republikanska Föreningen. Detta kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6. Det är mycket mindre än vad det här bröllopet kostar skattebetalarna per sekund.

Avskaffa monarkin

AVSKAFFA DEN OTIDSENLIGA MONARKIN

Inga kommentarer: