torsdag 30 april 2015

Viktiga tankar

Visa kärlek
» Varför tigger folk: Det ökade antalet tiggare i Sverige har skapat en ny grogrund för rasismen. Och samtidigt fjäskar flera av de mer etablerade partiernas representanter med dessa rasistiska grupper. Antalet tiggare på de svenska gatorna har ökat rejält på några år. Den största gruppen är romer från vår EU-kollega Rumänien. Men alla tillhör inte denna gruppen. Om man ska sammanfatta upprördheten så handlar det om två saker. Dels handlar det om tiggandet i allmänhet. Det upplevs som störande och irriterande. Dels handlar det om den nedskräpning som sker när människor utan bostad bosätter sig i t.ex. provisoriska tält i parker. Vad är då lösningen? Naturligtvis är det så att den bästa lösningen vore om de som tigger hade en bättre tillvaro i sitt hemland. Om situationen där var bättre så att dom inte ser att den här tillvaron trots allt är bättre. Men den lösningen tar tid, oberoende av hur skamligt det är att den är som den är. Lokalt har politiker från många partier fiskat i de grumliga vattnen där Sverigedemokraterna lagt ut sina nät. I främst flera Högerallianspartier förs en intensiv debatt mellan olika grupper och personer. Senast ut är Moderaterna som i dag gått ut med ett krav på att man ska förbjuda organiserat tiggeri. Ett krav som mötts av positiva tongångar från bland annat Socialdemokraterna. Men, som bland annat Miljöpartiet och Kristdemokraterna påpekar, så är detta egentligen redan i dag förbjudet. För frågan är vad som är organiserat tiggeri? Ska det förbjudas om Röda Korset organiserar en insamling av pengar och ställer sig på gatorna med insamlingsbössor? Ska det förbjudas om en mamma och en pappa kommer överens om att pappa sitter utanför ICA, mamma sitter utanför Coop och äldsta dottern ställer sig utanför Lidl? Sverigedemokraterna vill förbjuda alla utländska medborgare att tigga pengar. Innebär detta ett förbud för den irländska gatumusikanten att ställa sig på gågatan? Var ska gränserna gå om man inför någon form av förbud? Eller ska man helt enkelt skriva i förbudet att det är just Romer som är förbjudna att tigga? Frågan är svår! Vad är det som gör oss så upprörda? Är det för att vi får dåligt samvete över att medmänniskor ska behöva leva ett sådant liv? Är det för att vi tycker illa om romer? Själv blir jag mer irriterad på försäljare eller kampanjarbetare från olika håll som dyker på mig på gatan. Det kan vara mobilsäljare, scientologer, Livets ord osv. Dvs personer som jag tvingas tacka Nej till. Och som kanske till och med inte ens nöjer sig med ett första Nej Tack. De tiggande romerna är oftast mycket försynta. Dom stör inte. Men, jag känner en skam när jag ser det. Är det denna skam som gör att vi vill förbjuda företeelsen i förhoppningen att vi då ska må bättre själva? Men, löser detta det ursprungliga problemet? Nej, tror jag.
Visa solidaritet

Romernas flagga
En annan sak är det problem nedskräpning och boende i parker och på liknande ställen skapar. Ingen människa i vårt land ska tillåtas bo under den typen av förhållande. Oberoende av om det är en tiggande rom från Rumänien, en svensk med missbruksproblem eller vilken hemlös som helst. Det är vårt samhälles plikt att hjälpa de individer som hamnar under sådana förhållande. Men, hur långt sträcker sig då de svenska skattebetalarnas ansvar för utländska medborgare på tillfälligt besök i Sverige? Här har jag mycket svårare att ha en klar åsikt. Naturligtvis är det hemlandets ansvar. Men, vad gör vi om hemlandet inte tar detta ansvar? Vad gör vi om ett medlemsland i EU inte följer EU:s regler? Vad gör vi om ett land blivit medlemmar i EU på falska premisser? Vad gör vi om EU valt att bevilja medlemskap till stater, inte eftersom dom uppfyller villkoren utan för att man vill göra någon form av utrikespolitisk markering? Hur löser vi skammen på kort sikt? Den här frågan är mycket partisplittrande. Det är väl egentligen bara rasisterna i Sverigedemokraterna som är eniga. Romer är sämre än andra, dem vill vi inte ha här. Alltså förbjuder vi dom. Men i övriga partier handlar det om människosyn och i vilken utsträckning man är villiga att kompromissa med denna människosyn för att fjäska in sig hos Sverigedemokraterna?

Förenta Nationerna
» Förenta Nationerna på skammens bänk: Den högt uppsatta svenska FN-anställde Anders Kompass har stängts av från sitt jobb av FN. Enligt FN bröt han mot deras sekretessregler. Enligt andra är han en hjälte som inte kunde hålla tyst när FN försökte tysta ner en skandal. Vad det handlar om är en intern FN-rapport som hävdade att franska FN-soldater på uppdrag i Centralafrikanska republiken begått övergrepp mot barn. Men rapporten hemligstämplades av FN! Till slut valde den svenska FN-hjälten Anders Kompass att läcka rapporten till franska åklagare. Frankrike förnekar dock att man försökt mörka rapporten. Men, om det är så, hur kommer det sig då att Anders Kompass straffats för att ha lämnat ut materialet till franska åklagare? Observera att han inte lämnat ut uppgifterna till pressen, han har lämnat dom till ansvarig myndighet. Pressen fick först kännedom om det hela sedan FN valt att stänga av visselblåsaren från sin tjänst. FN:s agerande i frågan är inget annat än en stor skandal. Detta samtidigt som Anders Kompass handlat på ett sätt som man hoppas att fler handlar på. Tjänstemän på många håll har tystnadsplikt. Även jag omfattas ju av tystnadsplikt i mitt arbete. Men när myndigheter, stora och små, försöker dölja skandaler är det viktigt att det kan finnas visselblåsare som låter samvete och moral stå över tjänsteavtalet.

» Bedragare del 155: Jag fick i dagarna ett mejl som berättade att jag skulle få skatteåterbäring med 6.120 kronor. Och dom pengarna kan jag verkligen behöva. I dagarna gör jag nämligen en förhandsinbetalning på 12.000 till Skatteverket så att min kommande restskatt ska bli lite mindre.

Skatteverket
Skatteaterbäring för ar 2014 Skattebetalare id: 388hfuj93

Efter de senaste arliga beräkningarna av din skattemässiga verksamhet har vi bestämt oss för att du är berättigad att erhalla en skatteaterbäring pa: 6120,00 SEK

Var vänlig och skicka in begäran om skatteaterbäring. Det kommer att ta oss 3-4 dagar att bearbeta den. Klicka här för att fa atkomst till formuläret för din skatteaterbäring.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Följ länken och fyll i formuläret och skicka in det innan den 25 04 2015 för att vara säker pa att din aterbäring kommer att bearbetas sa snart som möjligt.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Svara inte pa det här meddelandet. Kontakta oss inte direkt da detta ärende i huvudsak behandlas av online-systemet.

Det känns alltså lite skumt att få veta, på ett illa stavat mejl, att jag istället ska få pengar tillbaka. Ett annat par mystiska fenomen är att länken leder till något som heter "huddlestonecrane.us", en sida som man varnas för skadligt innehåll om man försöker besöka den. Dessutom finns det en bild på Skatteverkets emblem i mejlet, en bild som har som "bildtext" eller hänvisning till Western Union? Får du skiten, släng den!

Inga kommentarer: