fredag 24 april 2015

Vart är dom på väg

Den gamla Högeralliansen
» HA bekymmer: Jag vill poängtera att med HA menar jag inte Hells Angels, jag menar Högeralliansen! Hur ska det t.ex. gå för Folkpartiet? I valet 2002 fick Folkpartiet 13,4%. I valet 2006 blev det 7.5%. Det resulterade i att Jan Björklund valdes till ny partiledare året efter 2007. I valet 2010 fick Folkpartiet 7,1%. I senaste valet 2014 fick Folkpartiet 5,4%. I flera väljarundersökningar sedan dess har Folkpartiet legat under 4%-spärren i väljarstöd. Man kan inte direkt säga att Skoltalibanen Jan Björklund surfar på någon framgångsvåg just nu. Snarast är det väl så att hans envisa kamp för "pluggskolan" retar upp partiets trognaste supportrar - lärarna. Om Kd och M hinner byta partiledare på kort tid så tror jag att tiden är räknad även för Jan Björklund. Det som räddar honom kvar är att det inte finns någon kandidat att ta över! I Metro skrev i går min favoritliberal (obs ironiskt skrivet) Johan Norberg under rubriken: "FP:s liberalism lika stark som folköl" medan man i nätupplagan valt rubriken: "Folkpartiet låter mer som Supernanny än som liberaler". Lite förenklat kan man läsa ut det som att extremliberalen Johan Norberg inte tycker att Jan Björklunds Folkparti är liberalt längre. I Svenska Dagbladet sätter Göran Eriksson rubriken: "Vad är ett parti som tappar kontakt med resten av landet?" över sin kommentar till det kommande folkpartistisk riksmötet i helgen. Folkpartiet behövs inte längre helt enkelt. Skoltalibanen får skaffa sig ett nytt jobb!

Och egentligen börjar läget i Kristdemokraterna närma sig ett liknande. I helgen väljs Ebba Busch Thor till ny partiledare. Och nu deklarerar flera framträdande kristdemokrater, som advokaten Peter Althin och förra partiledarkandidaten Penilla Gunther, att dom kan komma att lämna Kristdemokraterna om Ebba Busch Thor driver partiet åt höger så som det än så länge framkommit. Kristdemokraterna balanserar ännu mer än Folkpartiet på 4%-spärren och ligger väl nästan oftare under än över. Partiet räddas på valdagen av allmänborgerliga väljare som röstar på Kd för att rädda partiet kvar.

Ett annat exempel på missnöjet inom Högeralliansen är väl bildandet av det nya partiet Borgerlig Framtid som består av gamla företrädare för alla fyra HA-partierna OCH Sverigedemokraterna. Och det faktum att man lockar även från det hållet säger kanske en del om vad det man är ute efter. Färre invandrare, mer pengar till militären samt mindre satsning på social service! Inget nytt under solen alltså!

» Villaägarfrälset: Vilken grupp i vårt samhälle har behandlats mest förmånligt av det svenska samhället under senare år? Jag undrar om det inte är villaägarna och bostadsrättsinnehavarna! Det heter ju att Fastighetsskatten har avskaffats. Nu är den ju inte riktigt avskaffad utan har bara bytt namn och sänkts rejält för villaägare med dyra villor. Ägare av små villor på landet har inte fått någon sänkning. En rejäl sänkning har däremot ägare till stora dyra villor i storstäderna fått. Via ROT- och RUT-bidrag har man fått ombyggnader, nybyggnader och service subventionerat av resten av skattebetalarna. Via ränteavdraget står resten av skattebetalarna för en tredjedel av räntekostnaden på lånet. Ett lån som man i allmänhet inte ens behöver betala genom att det ofta inte finns några amorteringskrav på lånen. Dessa subventioner är det övriga skattebetalare som står för. Dvs hyresgäster som inte själva kan få del av Bidragen. Enligt ekonomer är Fastighetsskatt en av de bästa skatter som kan införas (och finns i de flesta länder). Men ramaskrin om någon vågar yttra sig om ett "återinförande" är öronbedövande. När ROT- och RUT begränsas är ramaskrin lika öronbedövande. Förslagen på att räntebidragen måste begränsas har än så länge mötts av döva öron från Makten. Och, för några dagar sedan framkom att det med största sannolikhet inte blir något av kraven på amortering, dvs att man ska ha en plan på hur lånen ska betalas. Visst är villaägare och bostadsrättsinnehavare vårt stora skattefrälse?

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag ska nog rösta på "Borgerlig Framtid".