lördag 14 mars 2015

Skattefrälset

Rättvisan är blind
» En hund begravd: Så har då Åklagare Marianne Ny äntligen krupit till korset. Efter kritik från Högsta Domstolen, Ecuadors ambassad och Sven Tycker så har alltså Marianne Ny nu bestämt sig för att åka till London och förhöra Julian Assange om de brott han är misstänkt för. I snart fem år har åklagaren av okänd anledning tyckt att prestigen är viktigare än att rättvisan får sin rätta gång. Eller också finns det något som vi andra inte får veta. Att Marianne Ny nu kryper till korset beror dock troligen inte alls på kritik från andra håll utan snarast på att en del av brotten kommer att preskriberas inom kort. Det här är en präktig skandal. Om Julian Assange är oskyldig till det han anklagas för är det en skandal att det tagit så här lång tid. Och om han är skyldig är skandalen att det kommer att bli mycket svårare att få honom dömd när det gått så här lång tid sedan brotten. Jag har under mitt läsande i media i frågan än så länge inte hittat någon som tycker att Marianne Ny handlagt den här frågan på ett lämpligt sätt. Skillnaderna handlar om graden i kritiken. Läs vad Dagens Nyheter skriver, vad Dagens Juridik skriver, vad Helsingborgs Dagblad skriver och vad Aftonbladet skriver här, här och här. Här är mer än en hund begravd!

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 14 eller P-maffian under press: Vad är då P-maffian? Ja, det har ingenting med preventivmedel att göra! Istället handlar det om Privatiseringsmaffian. De krafter och kapital som strävar efter att privatisera all verksamhet som det är möjligt att tjäna pengar på. Det är dom som t.ex. för några dagar sedan var upprörda över att statliga Jernhusen (som är dom som äger våra järnvägsstationer t.ex.) vunnit upphandlingen av vem som skulle handha reklamen på just våra järnvägsstationer. Invändningen var att Jernhusen inte gjorde tillräckligt stort överskott på verksamheten så att dom som ville tjäna mer pengar inte kunde lämna ett konkurrenskraftigt anbud. Jernhusen skapades när man splittrade upp gamla hederliga SJ i olika bolag för husen, spåren, persontågen, godstågen osv, som alla ska gå med överskott till statskassan. Och även ta bra betalt av dom andra nystartade bolagen så att överskottet blir större.

Nu läser jag att alla de privata bolag som tjänar slantar på våra skattepengar numera är oroliga över att det skrivs kritiskt om privatiseringsivern. Det finns ju de som inte tror på att privatisering bara innebär guld och gröna skogar. Alltså har man skapat propagandasajten Vi gör skillnad som ska berätta om guldet och de gröna skogarna. För det finns ju inga problem med privatiseringar enligt Mytpolisen. Det är som sagt bara myter. Dom börjar tydligen kännas att det brinner i rumpan när företeelsen börjar granskas.

Och i Svenska Dagbladet läser jag att Svenskt Näringsliv är förtvivlade över att Stockholm och Malmö har infört en möjlighet för de fackliga organisationerna att granska de företag som i upphandlingar vill driva kommunal verksamhet på kommersiell bas. Och det är ju hemskt att facket får rätt att granska hur seriösa de företag är som genom upphandlingar vill tjäna slantar på våra skattepengar. Usch så hemskt! Eller kanske inte så dumt att facket kan hjälpa till att i varje fall sålla ut de oseriösa. För det kan väl bara vara dom som är oroliga över att granskas. Men jag förstår att de välbetalda höjdarna inom Svenskt Näringsliv måste göra något för att förtjäna sina slantar - t.ex. låta en sekreterare skriva en debattartikel som dom skriver under. Dom tjänar ju ganska mycket bättre än sina fackliga motparter. Detta är dagens funderingar inom ramen för #blogg100.

Gamla hederliga Svenska handelsbanken
» Dom skrattar hela vägen till banken: Detta är ju ett klassiskt uttryck, och det får ju en ännu tydligare betydelse när det handlar om de uppblåsta och fartblinda bankdirektörernas frosseri. Något som jag ju tyckt till om vid flera tillfällen. Och då får jag egentligen inte med alla utsvävningarna ändå. Just nu är det väl Handelsbanken som leder excessligan. Något som dom nog är stolta över! En av arkitekterna bakom alla utsvävningar inom Handelsbanken är VD:n för det Handelsbanken närstående Industrivärden, Anders Nyrén. Det har funnits lite slantar över för en mindre löneökning till honom också på senare år. Hans fasta årslön (före bonusarna) har på 6 år ökat från 6 miljoner till 10 miljoner, dvs 65%. Något bättre än vad man haft förmåga till när det gäller dom som på golvet jobbar ihop hans lön! Se'n finns det ju ett litet pensionsavtal. Om han väljer att gå i pension vid 60 får han behålla 70% av lönen tills 65. Dvs 6,7 miljoner om året. Och efter 65 får han fortsatt 60% av lönen tills han kolar vippen av välstånd. Skulle han leva som normalt till kanske 85 så har han fått ut sammanlagt nästan 140 miljoner i pension. Han lär inte ha några problem att fördriva tiden...

En som har börjat planera för sin pension är pappa Fredrik Lundberg som bestämt sig för att skänka döttrarna lite slantar. Närmare bestämt får de båda döttrarna Louise Lindh och Katarina Martinsson aktier för 6 miljarder att dela på. Och det var ju snällt! Det är ju tur att Sverige är ett av få länder som inte har någon förmögenhets-, gåvo- eller arvsskatt som den franske nationalekonomen Thomas Piketty påpekade i gårdagens Skavlan. Där väl egentligen det mest komiska var hans försök att få norrmannen Bjørn Kjos (Norwegian ni vet...) att berätta hur mycket pengar han egentligen ägde. Men det ville han inte göra - Jag fick nästan intrycket att han skämdes för hur mycket slantar han slapp betala skatt för. Något speciellt förtroendeingivande intryck gjorde han i varje fall inte - Bjørn Kjos alltså!

En annan som uppenbarligen har för mycket pengar är oljemiljardären Lukas Lundin. Han har tjänat några dollar, kronor och rubel på att vara kompis med de styrande i Ryssland. Då måste man ju också göra något med alla slantarna. Så varför inte då en egen lyxkryssare att leka med på fritiden. Den fula båten kräver tydligen bara en besättning på 22 personer. Men det måste ju finnas någon som bevakar så att champagnen håller sig kall också. Det stora problemet är väl att hitta en kajplats till den? För betala skatter är det väl inte att tänka på!

Andra som tjänar bra är t.ex. högdjuren på Ericsson. Under de sista fem åren har koncernledningen tjänat en miljard kronor (1.000.000.000 kronor). Bara VD:n Hans Vestberg tjänade förra året 55 miljoner. Inte så konstigt att man får sparka 2.200 anställda i Sverige. Det vore ju f-n om pengarna på lönekontot inte räcker till! Bäst att sparka några till!

Inga kommentarer: