torsdag 5 mars 2015

Skåne, Banker och Carola

Skånepepparkakor
» Lite väl snällt: Skånska är ett vackert språk. En av dess stora styrkor är alla de underbara och härliga egna ord som finns i språket. Därför blir jag lite förundrad (förolämpad) när man utnyttjat vårt vackra språk för att fjäska in sig hos moderatledaren Anna Kinberg Batra. Helsingborgs Dagblad (och gissar jag samtidigt Sydsvenskan) ägnar i dag en helsida åt Anna Kinberg Batras besök i Malmö. Där hon ju bland annat besökte synagogan i Malmö för att där få chansen att lägga skulden för attackerna mot synagogan på Socialdemokraterna i Malmö. Men sedan försöker man sig på ett lite lättare inslag också och ställer tre frågor till Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra. Och, för att vara snälla så får hon två rätt av tre. Men, detta är något som jag verkligen vill ifrågasätta. Det är där jag kommer in på det vackra skånska språket. Ordet "fubbick" är ett av dessa underbara skånska ord. En fubbick är en idiot! Moderater är t.ex. typiska fubbickar! Men Anna Kinberg Batra får rätt för översättningen - "Speciella typer, skulle jag vilja säga, malmöitiska typer..." Att inte reportern känner sig direkt förolämpad och ger klart FEL för att kalla fubbick för en speciell person förstår jag inte. Dvs att kalla malmöiter för idioter, det begriper jag verkligen inte. Anna Kinberg Batra hade ett rätt (att Skånes högsta hus är Turning Torso i Malmö). Dom andra svaren var helt fel. Grovt fel. Att sedan inte heller reportern har mer än ett rätt tyder på att han tydligen också härstammar från Fjollträsk. Läs mer om Skåne och skånska.

» Det finns ett bättre alternativ: Jag ser att Flygbussarna AB är så glada och stolta över att kunna starta upp en ny busslinje som ska gå var 20:e minut direkt mellan Bromma flygplats och Arlanda flygplats. Det ska gå så mycket enklare då att byta flyg i Stockholm - om man kommer in på en flygplats och sedan ska flyga vidare från den andra flygplatsen. Fast jag har en ännu smartare lösning än en lösning som ska ge en bussavgång var 20:e minut. Den lösningen innebär att alla flygningarna till och från Stockholm använder samma flygplats. Det är helt enkelt dags att lägga ner Bromma flygplats, något som har varit utlovat i årtionden. Börja avveckla Bromma - NU!

Nordea
» Ny banktjänst: Jag ser att bankerna börjar se en ny affärsidé vid horisonten. Den ursprungliga tanken med en bank är ju att låna in pengar från de som har detta (och betala en ränta som tack för lånet) och sedan låna ut pengarna till de som behöver pengar (och ta ut en ränta som betalning för tjänsten). Genom att sätta utlåningsräntan högre än inlåningsräntan uppstod det ett överskott som användes för omkostnader och vinst till ägaren. Sedan dess har verksamheten förenklats något. Man behöver inte låna in pengar för att låna ut. Man "skapar" nämligen egna nya pengar som man kan ta betalt för att låna ut även om man inte lånar in pengar. Och nu, är ännu en affärsidé på gång. De låga räntorna har ju gjort att man i dag inte får någon ränta på pengarna om man "lånar" dom till banken. Däremot är "räntevinsten" på lånen som bankerna ger rekordhög. Dvs bankerna tjänar mer pengar än någonsin på lånen. Men bankerna har en ny affärsidé på gång. Istället för att som förr betala för att få låna våra pengar (så att dom kan låna ut dom med vinst) som är man nu på gång att istället ta betalt för den nya tjänsten att förvara pengarna till oss. För att vi ska slippa ligga obekvämt på en madrass full med sedlar som prasslar så betalar vi vår bank en viss procent för att dom förvarar pengarna till oss. Det här har tidigare kallats negativ ränta, men det uttrycket låter så negativt tycker bankerna. Dom kommer istället att kalla det för Förvaringsavgift! Det börjar än så länge i Danmark och det är främst företag som berörs. Men ni ska se att snart är det även privatpersoner som får betala för den nya tjänsten!

København
» Var ska man bo: Enligt konsultföretaget Mercer är Wien den bästa staden att bo i på vår jord. Följt av Zürich och Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Geneve och på nionde plats København i Danmark. Man får gå längre ner på listan för att hitta den svenska prydnaden Fjollträsk... f'låt jag menar Stockholm. Vår kungliga huvudstad delar 19:e platsen med Luxemburg. Kanske inte så mycket att vara glada över där uppe i 08-land. Utklassade av vår skånska informella huvudstad, København. Å andra sidan så delar Helsingfors och Oslo på 31:a platsen. Tydligen är detta en lista som kontinuerligt uppdateras, så jag förstår inte hur det kommer sig att Sveriges Radio publicerar den just nu. Den kompletta listan hittar du här. I botten på den 230 städer långa listan hittar vi Bagdad. En bra insats av USA som räddat staden...

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 5: Är bloggläsare bara snuskhumrar? Jo, man kan undra detta när jag studerar besöksstatistik för Sven Tycker. Ett av de allra vanligaste sökorden, som legat med på topplistan i mer än 10 år, är "Carola Häggkvist naken". Det är fascinerande att det fortfarande finns människor varenda dag som ger sig ut på nätet och letar efter nakenbilder på Carola. Den 22 augusti 2006 skrev jag ett inlägg med rubriken Carola Häggkvist naken. Inlägget handlade om det faktum att jag fått besökare som sökt efter just detta. Då förorsakat av att jag ett antal år tidigare samma dag skrivit om Carola Häggkvist och samtidigt pratat om den "nakna sanningen". Resultatet blev att Google placerade Sven Tycker högt upp på sökningen "Carola Häggkvist naken". Och i dag får jag upp till tiotalet besökare till inlägget från 2006 med denna rubriken varje dag! Tyvärr lär dom bli rejält besvikna eftersom där inte finns en enda bild på Carola, allra minst utan kläder. Detta är dagens inlägg inom ramen för utmaningen #blogg100.

Microsoft
» Bedragare del 124: Föredömligt kort. Bara för att jag varit så ofantligt vänlig att använda mig av Internet tycker alltså Microsoft Office att jag ska belönas med motsvarande nästan 7,5 miljoner kronor. Han är generös han den där Gates!

F Y I

Din e-ID har valts ut av Microsoft Office för att ta emot ett totalt belopp på "$900,000.00" för aktiv användning av Internet, att hävda skicka ditt namn, mobilnummer och land

Kan man låta bli att skicka in namn, mobilnummer och nation? Så enkelt att bli mångmiljonär! Finns det verkligen människor som går på en så'n här bluff? Är det inte lite väl uppenbart att det hela inte är seriöst. Visst är Bill Gates ibland en generös man, men inte på det här viset. Som sagt tidigare, släng skiten!

Inga kommentarer: