onsdag 4 mars 2015

Privilegiet att vara pappa

Idealpappan
» Att vara pappa är ett privilegium: Förra året fyllde den svenska Föräldraförsäkringen 40 år. Och även om det är en bit kvar till ett jämlikt uttag mellan mamman och pappan så har vi ju faktiskt kommit en bra bit fram till dags datum. I en artikel i Fackförbundet ST:s tidning Publikt läser jag att om papporna 1974 tog ut 0,5% av föräldrapenningen så hade detta 1984 ökat till 4,8%, 1994 var det 10,8%, 2004 var det 18,7% och 2013, som är sista året med siffror, så var vi uppe i 24,2%. Det går alltså framåt. Själv förstår jag inte de pappor som inte utnyttjar möjligheten så mycket som möjligt att umgås med sina barn, att lära känna dessa och låta dom lära känna dig. Däremot tror jag aldrig att vi kommer att komma till en situation där fördelningen är 50-50. Det är ganska naturligt att mamman utnyttjar dagar i början. Visst går det att lösa amning osv på annat sätt, men vi kommer nog aldrig ifrån att mamman utnyttjar mer än pappan. Den ideala föräldrapenningen anser jag vara utformad som att en tredjedelen är mammans, en tredjedel är pappans och den sista tredjedelen kan man fördela fritt. I ett förhållande kanske det är mamman som är lämpligast att stanna hemma mest och i ett annat förhållande är det pappan. Det kan beror på hälsotillstånd, det kan bero på arbetsförhållande och det kan helt enkelt bero på intresse. Men det är inget som säger att det ska vara mamman som tar den sista tredjedelen. Det kan lika gärna vara pappan. Men förhållandena i olika förhållanden kan vara olika så att olika lösningar passar olika. Alltså är jag inte mogen till någon radikal 50/50 fördelning i lagen. Men de pappor som missar chansen gör ett stort misstag. Jag jobbade bland annat 75% under många år. Och om jag nu inte fattat så många kloka beslut i mitt liv så tillhör detta i varje fall de kloka besluten. Så, stå på er pappor! Kräv er rätt till föräldraledigheten! Ni ångrar er inte!

Revolver
» Ännu en terrorattack: Nä, det var det faktiskt inte. Bara normalt mördande. Hur som helst läser jag i en liten notis i Expressen att två personer sköts ihjäl och ytterligare 5 skottskadades på en nattklubb utanför Los Angeles. Kan ni tänka er mediabevakningen om den "skyldige" varit en islamistisk IS-sympatisör som skjutit ihjäl två personer i USA? Men nu var det inte detta utan "bara" en gänguppgörelse. Alltså en liten notis istället bara. Sån't är ju helt normalt!

Barack Obama
» Underliga vänner: Israels premiärminister riskerar att förlora nyvalet i Israel så han har flyttat valrörelsen till Washington i USA. Alltså höll Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ett tal i den amerikanska kongressen. Ett tal som hölls på inbjudan av det Republikanska partiet. USA:s president, Demokraten Barack Obama, har hela tiden varit motståndare till att Benjamin Netanyahu flyttat in den israeliska valrörelsen i USA:s kongress. Och dessutom ett tal som var mycket kritisk till USA:s politik. Vad det mycket enkelt handlar om är att Israel inte litar på USA:s förhandlingar med Iran. Israel hävdar att Iran är långt komna i sin strävan att skaffa sig kärnvapen. Och man har inget som helst förtroende för USA:s förhandlingar. Vad Benjamin Netanyahu glömmer att berätta är om Israels egna kärnvapen. De flesta experter har också litet förtroende för de israeliska slutsatserna som nog mer handlar om den israeliska valrörelsen. Läs vad Aftonbladet och Wolfgang Hansson skriver. Eller vad Svenska Dagbladet skriver och även här. Även Helsingborgs Dagblad skriver flera gånger om konflikten. Jag tror jag håller med Anders Lindberg i Aftonbladet, vad Israel verkligen behöver är en ny regering.

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 4: Hur många läser bloggar? Varför läser man bloggar? Jag har försökt att titta på besöksstatistiken och försöka få ett svar på dessa frågor. Men jag kan inte riktigt komma fram till ett enkelt svar. Nu fuskar jag ju lite som lägger upp Sven Tycker på flera plattformar. En del läser här en del där osv. Totalt säger statistiken att det kanske är 100 eller 200 läsare varje dag, det varierar ju. Hur många läser aktivt och hur många konstaterar helt enkelt direkt att det här var inte för mig? Det är en spännande fundering. Min dröm hade varit att en dag fått prata med ALLA som besökt Sven Tycker och fått veta vad dom egentligen tyckte. Varför dom besökt Sven Tycker? Hur som helst är detta en ny fundering i #blogg100 utmaningen. som går ut på att blogga dagligen i 100 dagar.

Inga kommentarer: