måndag 9 mars 2015

Nu är det klart

Margot Wallström
» Nu är det inte längre någon tvekan: Under en tid har det debatterats flitigt om Sverige ska förlänga det militära avtalet med Saudiarabien. Det självklara beslutet har varit att bryta avtalet. Sverige ska naturligtvis inte ha militära samarbeten med en av världens grymmaste diktaturer. Vi skulle aldrig ha tecknat avtalet från första början, men nu är det inte längre någon tvekan, Saudiarabien har i dag själva sett till så att det är helt omöjligt att förlänga avtalet. I dag skulle Margot Wallström ha hållit tal inför Arabförbundets möte i Kairo som speciellt inbjuden hederstalare. Men det blev inget av med det. Efter krav från Saudiarabien, som uppenbarligen inte tål kritik, stoppades Margot Wallström från att ens släppas in. Det är en så grov förolämpning från diktaturens prinsar att Margot Wallström och Sverige faktiskt ska känna sig stolta. Släng nu alla planer på fortsatt militära avtal med Saudiarabien i papperskorgen. Något som de flesta nu verkar vara eniga om. Enda undantaget på den politiska sidan verkar vara Moderaterna, där deras talesman rent reflexmässigt lägger all skuld på Margot Wallström för konflikten. I hennes värld verkar Saudiarabiens prinsar vara idolerna. Dra något gammalt över dig Karin. Det är dags att säga upp avtalet. Här är talet som diktaturens prinsar inte tål. Jag kan förresten berätta att det debattinlägg från 31 näringslivshöjdare som nyligen krävde ett fortsatt avtal med diktaturens Saudiarabien var författat av Wallenberg. Det är väl dom som har mest pengar att tjäna på fortsatt export av krigsmaterial till diktaturen. Och för dom luktar ju inte pengar. Undrar hur många av dom andra 30 som ångrar sig i dag?

Vem får slantarna
» I dag kom den: Så kom den då till slut. Listan över lönerna bland arbetsgivarorganisationernas pampar. För några veckor sedan var ju Svenska Dagbladet upprörda över hur höga löner de fackliga topparna hade. Det var ju faktiskt flera stycken som hade löner på över 100.000 kronor i månaden. När jag läste de upprörda raderna undrade jag när granskningen kom om lönerna bland motpartens toppar. Och den har dröjt, men i dag kom den äntligen. Och gissa, dom lönerna låg rejält mycket högre! Fast dom spretar. I den allra värsta botten ligger det statliga Arbetsgivarverkets högsta höns med en månadslön på bara 106.000. Och det fanns ju faktiskt ett par fackbossar som tjänar mer. Men sedan stiger det bland arbetsgivarna. I den allra översta toppen ligger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne. Nästan en halv miljon kronor - i månaden. För att göra det enkelt så får jag jobba i ungefär 20 år för att få ihop hennes årslön. - "Min lön baseras på marknadsmässiga principer..." är hennes motivering. Min gamla skolkompis Jonas Milton på Almega ligger bara trea med sina 205.000 kronor i månaden. - "Jag jämför mig inte med någon annan. Det finns många som tjänar betydligt lägre och högre än mig" är den gode Jonas motivering. Och det kan jag hålla med om. Det finns en handfull som tjänar mer (och naturligtvis jämför sig Jonas aldrig med dom när han löneförhandlar) och sedan finns det ett antal miljoner som tjänar mindre. Och det finns ju ingen anledning att jämföra sig med dom heller. Och sedan fanns det dom som vägrade lämna ut lönen... Kan undra om dom skämdes?

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 9 - eller dagens citat: Detta är stulet från Svenska Dagbladets kulturbilaga under söndagen:

Snarare än att skänka livet mening, tar arbetet mening från livet!

Ett yttrande som nog i vårt samhälle ska ses som lätt ironiskt... Detta ska ses som dagens fundering inom ramen för #blogg100 utmaningen.

» Det är skillnad på kreti och pleti: I går var det Kvinnodagen. En dag som har som mål att vi alla ska behandlas lika och ha samma förutsättningar. Och det är en viktig sak att uppmärksamma. Aftonbladet uppmärksammade Kvinnodagen bland annat med att uppmärksamma 10 kvinnor som håller på att ta över vårt samhälle. Det är förebilder som entreprenören Ida Backlund, skidåkaren Stina Nilsson, artisten Seinabe Sey, allkonstnären Bianca Kronlöf, entreprenören Eliza Kücükaslan, friidrottaren Irene Ekelund, artisten Zara Larsson, ministern Aida Hadžialic, partiledaren Anna Kinberg Batra. Och kronprinsessan Victoria! Om syftet med artikeln var att argumentera för att behandla alla lika, så lyckas man mycket tydligt visa att det finns mer att göra. Och förutom Kvinnodagen så finns det kanske en Republikansk dag att instifta. 9 av de 10 kvinnorna som håller på att ta över vårt land presenteras med förnamn, efternamn och yrke medan den tionde presenteras med sin ärvda titel och förnamn. Alla de som intervjuats har fått frågan: - "Vad vill du uppnå med ditt yrke?" där dom får förklara varför dom valt vad dom valt och vad dom vill uppnå. Den sista som intervjuats har istället fått den underdåniga frågan: - "Hur ser kronprinsessan på sin roll?" Hon har ju inte valt eller valts utan helt enkelt bara fötts. Det där med att uppnå ett samhälle där alla har samma förutsättningar verkar ha en liten bit till innan vi har uppnått det.

Så utses en statschef i monarkin


Monarkiumgänge
Det får mig förresten att komma ihåg en debattartikel i en tidning som jag läste nyligen och som argumenterade för hur bra monarkin är jämfört med ett republikanskt styrelseskick. Argumentationen byggde på att flera länder hade haft en president som misskött sig och som därför tvingats avgå. Som monarki slapp man det! Själv tycker jag snarare att det är ett argument för det republikanska styrelseskicket. Om den utsedda presidenten missköter sig så får han helt enkelt sparken senast vid nästa val och blir ersatt i demokratisk väg. En monark som missköter sig sitter kvar i orubbat bo. Han kan ju inte avsättas eller ersättas i ett demokratiskt val.

Det är dags att ersätta den otidsenliga monarkin med ett modernt styrelseskick. Vickan är säkert tillräckligt intelligent för att kunna försörja sig ändå. Börja med att gå med i Republikanska Föreningen. Det kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

Inga kommentarer: