måndag 23 mars 2015

Kontantupproret

Kontanter
» Fortsättning på kontantupproret: Vad kom först, hönan eller ägget? Jag läser om det juridiska dilemmat om ifall du kan kräva att få betala kontant på sjukhuset. Enligt 5 kap. 1 § andra stycket lagen om Sveriges riksbank framgår att sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel. Detta innebär att var och en är skyldig att ta emot sedlar och mynt som betalning. Kan alltså t.ex. ett sjukhus avskaffa möjligheten att betala kontant och bara acceptera kortbetalning (eller faktura)? Ja, det är en delikat fråga som nu ska prövas av Högsta förvaltningsdomstolen (f.d. Regeringsrätten) sedan Kronobergs län beslutat om att inte ta emot kontantbetalning på sjukhus och vårdcentraler. Och dom är inte ensamma om detta. Jag tror detta gäller inom flera landsting. Vad beror besluten på? Det är här frågan om hönan eller ägget kommer in. Gör landstingen (och affärer) dessa inskränkningar för att öka säkerheten för personalen (rånrisk)? Eller gör man det för att man tror att det förenklar? Eller gör man det eftersom det är ett sådant besvär att handskas med kontanter eftersom banker vägrar ta emot / betala ut kontanter? Svår fråga! Kräv att få använda kontanter!

» Bedragare del 136: Kan vi tolka detta som ett försök att locka oss med jättebanken HSBC (en bank som ju just nu har extremt dåligt rykte)? Fast jag tvivlar på att jag har några pengar att vänta från det hållet, jag har nog inte tillräckligt med nollor på mitt konto för att vara intressant för den typen av banker..

HSBC Advising Service
må 2015-03-23 10:19
1 bilaga HSBC2015022~.zip

HSBC Bank
Hämta fler appar Action Items

Dear Sir/Madam,

The payment advice in attached folder is issued at the request of our customer in settlement of your invoice.

Please confirm amount and send receipt to related customer. Yours faithfully,
Global Payments and Cash Management
HSBC

***************************************************************************

This is an auto-generated email, please DO NOT REPLY. Any replies to this
email will be disregarded.

***************************************************************************

Och bilagor som är zip-filer är i princip alltid farliga. Och den där texten om att hämta fler appar? Installerar zip-filen någon spännande app på min dator? Som sagt så många gånger tidigare, släng skiten!

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 23 eller vem är medeltida: Min besvikelse är att Margot Wallströms intelligenta yttrande om "medeltida" när det gällde Saudiarabien faktiskt inte var hennes eget intelligenta påhitt. Calle Str... f'låt Bildt var före henne på sin blogg med den karakteristiken på Saudiarabien. Fast han har inte fått någon kritk - kan det bero på att ingen tar honom på allvar längre? En del av kritiken mot Margot Wallström verkar handla om att borgerliga politiker och debattörer måste kritisera en socialdemokratisk minister. I själva verket har hon ju alldeles rätt, och det håller egentligen de flesta kritikerna med om. Saudiarabiens styrelse är medeltida. Faktum är att på Medeltiden var nästan det arabiska samhället mer mänskligt än vårt "västerländska". Detta är mitt tyckeri för dagen inom ramen för #blogg100.

Inga kommentarer: