onsdag 11 mars 2015

Girighetens senaste ansikte

Bankernas girighet
» Girighetens ansikte: Handelsbanken får en ny styrelseordförande. Och han ska ju ha lön. Nordeas ordförande Björn Nalle Wahlroos får 2,6 miljoner kronor för sitt uppdrag. Hans konkurrent Anders Sundström i Swedbank får lite mer, 2,7 miljoner kronor. Men dom får båda stryk av SEB:s Marcus Wallenberg som får 2,8 miljoner. Men det är ju ungefär det samma. Det ska påpekas att vara styrelseordförande är inte ett heltidsarbete. De här gubbarna har fler uppdrag som ger ytterligare miljoner. Nu skulle alltså Handelsbankens nya ordförande Pär Boman lönesättas. Slutresultatet blir 11,2 miljoner kronor! Inte illa pinkat! Dvs han får ett antal miljoner mer än vad hans tre konkurrenter får tillsammans. Och dom är ju inte direkt underbetalda. Hur gör man då för att motivera det hela? Jo, det här är avancerat mixtrande för att komma fram till en så'n här förmånlig lösning. Pär Boman var nämligen tidigare anställd som VD för Handelsbanken. Och där var lönen just 11,2 miljoner. Egentligen ganska dassig lön om man ska vara uppriktig. Mindre än en miljon i månaden! Nu slutar han sitt heltidsjobb som VD för att istället "bara" vara ordförande i styrelsen. Och det finns ju regler om uppsägningslön när man slutar sitt jobb. Och det är här som de avancerade turerna drar igång. I avtalet står att om han blir uppsagd från jobbet har han rätt till att behålla lönen i två år. Detta är anledningen till att han nu får behålla lönen i två år. Fast uppsagd, det har han inte blivit enligt avgående ordförande Anders Nyrén! Det ska påpekas att bakgrunden till dessa avancerade turer är avslöjandena om hur Industrivärlden och SCA:s höga snubbar varit lite väl frikostiga med att ut och flyga med firmans privatplan när det var dags för jakt, idrottstävlingar eller hämta plånböcker. Fast det finns visst dom som tycker att det hela är rimligt. Pensionsjätten Alecta kommenterar med: - "Vår uppfattning är att detta gagnar alla Handelsbankens aktieägare". Något som nog de flesta inte håller med om. Men det är ju så att de 11,2 miljonerna inte är hela sanningen. Det sätts ju av en hel del miljoner till pensionen också - hos Alecta kanske... När det handlar om girighet är svenska näringslivets snubbar snabbt framme. DÅ finns det pengar! Vidriga girigbukar är vad dom är!

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 11 eller det finns gränser: Jag såg i går på TV:n intervjun med Alexandra Pascalidou där hon beskrev den förföljelse, det hat och alla de vidrigheter hon utsatts för under sina många år som programledare för Ring P1. Och det var ingen tvekan om den skam jag känner för mänskligheten i allmänhet och svensken i synnerhet efter att ha hört och läst om detta. Vad är det som gör att vi kan uppföra oss hur vidrigt som helst mot andra människor? Det får mig att ytterligare fundera över det citat från tidningen GP:s nya chef för ledarredaktionen, Alice Teodorescu, som jag stal från den chat jag tidigare citerade från: - "Jag är för yttrandefrihet utan men". Jag håller inte med Alice Teodorescu. Jag är också för yttrandefrihet, men jag anser att det finns "men". Det är inte acceptabelt att vräka ur sig precis vad som helst. Det finns gränser! Det finns "men" när det gäller yttrandefriheten. Det är något som vi alla måste inse, även Alice Teodorescu. Detta är dagens fundering inom ramen för utmaningen #blogg100.

» Bedragare del 129: Tänk, jag har blivit nominerad! Fast jag fattar inte till vad, om jag ska vara uppriktig.

Raymond Buxton

You have been Nominated Contact: raymondbuxton77@gmail.com
---
This email has been checked for viruses by Avast antivirus software.

Vilken tur att mejlet har testats av Avast. Jag begriper dock inte varför, för jag använder inte Avast! Jag tror att jag avstår från att ta kontakt med Raymond Buxton hur som helst. Annars hade det ju varit spännande att få veta vad jag blivit nominerad till. "Årets klantaschle" om jag hade svarat kanske?

Inga kommentarer: