lördag 21 mars 2015

Bankernas girighet

Bankens älskling
» Fortsatt uppror mot giriga banker: För den som läser Sven Tycker regelbundet är det nog ingen nyhet att jag hyser en viss aversion mot våra svenska storbanker. Den girighet som präglar dessa kolosser är direkt motbjudande. Lyckligtvis är ett Folkuppror på gång mot girigheten. Något som verkligen behövs. Däremot måste jag tyvärr villigt erkänna att jag har mina tvivel på om ett uppror kommer att få någon större effekt på dessa girighetens kolosser. Det som just nu diskuteras aktivt är frågan om bankernas kontanthantering. Frågan diskuterades ju för några dagar sedan i Riksdagen eftersom bankernas snart helt obefintliga service inom det området svårt drabbar t.ex. föreningar, affärer, äldre och många andra. Ansvarig minister, finansmarknadsminister Per Bolund, verkar ha som alternativ att helt enkelt lagstiftningsvägen kräva av bankerna att dom måste hantera kontanter. Det är ju detta som är en banks uppgift! Men jag tvivlar på att detta får någon effekt. Bankerna har på tok för mycket pengar och makt så dom kommer att kunna krypa undan. Ett annat exempel på den här girigheten är ju de ersättningar och förmåner som bankernas höjdare roffar åt sig. Och det finns inget som helst intresse från bankernas sida att ta någon hänsyn till sina kunder eller "myndigheter". - "Här bestämmer vi själva" är deras kommentar. En av dessa överbetalda bankdirektörer är Nordeas vd Christian Clausen som varje år i löner och förmåner plockar in vad andra får ägna ett helt yrkesliv till att få ihop. För en tid sedan avslöjades ju hur dessa bortskämda höjdare tillsammans med sina familjemedlemmar använde SCA:s företagsflyg till att flyga på jakt, flyga till idrottsevenemang utomlands eller hämta den kvarglömda plånboken osv. Och Finansinspektionen hade vissa synpunkter på det lämpliga i att t.ex. tidigare nämnda Nordea vd Christian Clausen bjöds på flygtur till älgjakt på arbetstid. Men som sagt, det är helt i sin ordning enligt Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos. Jag utgår ifrån att detta gäller all Nordeas personal? Håll bankupproret levande!

Stockholm - The capital of Scandinavia!
» Kris i Stockholm: Att Stockholmare är smartare än oss lantisar vet vi ju alla sedan den nuvarande Moderatledaren Anna Kinberg Batra hävdade detta för några år sedan. Det citatet har blivit en klassiker! Troligtvis i dag mer upprepat av "lantisar" än av "fjollträskare". Men när det gäller att sköta lokaltrafiken verkar man inte vara smartast där uppe i Kungliga Huvudstaden. Det är en rejäl kris inom det moderatstyrda Stockholms Lokaltrafik. Något som forskare inte riktigt kan förstå hur man kunnat hamna i den nuvarande situationen. Tidigare ansvarige moderata landstingsrådet Christer G. Wennerholm har redan avpolleterats. Och nu är tanken alltså en rejäl höjning av priset för månadskortet samtidigt som trafiken ska minskas ner. Fast om man tror att fler ska resa och köpa biljetterna om man får mindre för mer pengar så tror jag att man bedrar sig rejält. Redan i dag är priset på ett månadskort i Stockholm ett av de högsta om man jämför med andra huvudstäder runt om i världen. Jag tror att de smarta stockholmarna hade mått mycket bättre av att slopa en massa miljarder för att bygga några mils motorvägstunnel och lägga dom pengarna på förbättrad kollektivtrafik. Än så länge är budgeten för Förbifart Stockholm väl lite drygt 30 miljarder kronor. Vad det har slutat på om 10 år när det eventuellt är klart är nog något som ingen vill veta.

» Reform av skatterna: Är det efter Anders Borgs rasering av det svenska skattesystemet dags för en genomgripande reform? I varje fall verkar LO och Saco ha enats om en del huvudprinciper för en skattereform. Mycket förenklat är dom inne på en enhetlig moms på 25%, en skatt på 30% på kapitalinkomster - utan undantag, en slopad värnskatt men istället återinförd gåvo- och förmögenhetsskatt. Det finns många goda tankegångar i deras gemensamma tankar. Inte för att jag håller med om allt, eller kanske tycker annorlunda i en del frågor, men tanken är god. Efter Anders Borgs härjningar på området är det åter dags att bringa ordning och reda. Våra politiker verkar hålla med om behovet men tvivla på att dom ska kunna komma överens. Alltså lär lapptäcket fortsätta att läcka.

Blogg 100
» Blogg 100 utmaningen del 21 eller dagens komik: Jag ser att Knugen är orolig över de dåliga relationerna mellan Sverige och en av vårt klots värsta diktaturer - Saudiarabien. Han oroas väl över att hans jaktkompisar inte ska få sålt sina vapen i Saudiarabien och att hans kompis i form av Saudiarabiens kung ska bli sur på honom också. Eller det beror på att han känner oro när hans kompisar i Saudiarabien är ovänner med de som betalar hans räkningar här hemma? Det hela är riktigt komiskt. Detta är dagens tankar inom ramen för #blogg100.

Inga kommentarer: