lördag 17 januari 2015

Om EU, FN och annat smått och gott

Europeiska unionen
» Ge Juncker sparken: För några månader sedan valdes Jean-Claude Juncker till EU-Kommissionens ordförande. Ett val som redan då var kontroversiellt, och som blivit ännu mer ifrågasatt sedan dess. Jean-Claude Juncker var premiärminister i Luxemburg 1995-2013 och under åren 1989-2009 även finansminister. Det här var år då Luxemburg verkligen var ett paradis för skattetrixande företag och företagare. Att han fick avgå i Luxemburg var dock resultat av en skandal inom landets säkerhetspolis. Det har dock i efterhand kommit allt fler avslöjanden om hur Luxemburg tecknat mycket avancerade skatteavtal med olika storföretag (Amazon, IKEA osv) där dom slipper betala ens Luxemburgs officiella låga skatter. Testa t.ex. din engelska på den här artikeln från brittiska The Guardian. Luxemburgs upplägg har också fått hård kritik från EU. Men Jean-Claude Juncker ångrar ingenting. Naturligtvis är det totalt olämpligt med en högsta tupp i EU som inte ens själv har förmåga att följa EU:s regler. Alltså instämmer jag i Jonas Sjöstedt krav på att det är dags att kräva Junckers avgång. Det var en skandal att han valdes, och en ännu större skandal att han fortfarande sitter kvar. Kicka Juncker!

Förenta Nationerna
» FN:s Barnkonvention - det är dags nu: I senaste numret av eminenta Dagens ETC tar man upp FN:s Barnkonvention. En konvention som Sverige, liksom i stort sett alla världens andra länder, skrivit under. 194 länder har skrivit under och förbundit sig att följa konventionen. Det är bara USA, Somalia och Sydsudan som inte skrivit under. Att följa konventionen lämnar däremot en hel del att önska - på många håll. Just nu grillas Sverige av FN:s Barnrättskommitté, och vi kan vänta oss en hel del kritik. Det är helt enkelt dags att göra konventionen till lag i Sverige. En viktig och avgörande punkt är Artikel 3 som innebär att det är barnets bästa som skall komma i första hand. När beslut fattas ska det i första hand vara det beslut som är bäst för inblandade barn som ska fattas! Och här bryter Sverige regelbundet mot Barnkonventionen. I mitt arbete träffar jag då och då på ärenden där en av föräldrarna till ett barn vill söka uppehållstillstånd som anknytning till sitt barn. Men enligt svenska regler ska man söka detta uppehållstillstånd från sitt hemland, inte i Sverige när det gäller anknytning. När det gäller "vanligt" uppehållstillstånd får man inte söka från sitt hemland, man måste först ta sig till Sverige för att kunna söka. Och detta innebär att Sverige regelbundet utvisar fäder till sina hemländer för att dom där ska söka om att få återvända till Sverige och sina barn. Sedan ska dom sitta där och vänta på beslutet. Oftast har ju föräldrarna inte skött sina papper på rätt sätt så man kan invända att dom då får ta konsekvenserna av detta. Men, barn ska inte straffas för att vuxna gör fel! Har man sett små barn gråtande ta farväl av pappa så inser man att Sverige bryter mot FN:s Barnkonvention. Det måste till och med vara lättare att handlägga en ansökan om den sökande befinner sig i landet än om hen befinner sig på andra sidan jordklotet. Det är dags att göra FN:s Barnkonvention till lag i Sverige och att verkligen följa konventionen!

Estlands flagga
» Komik på högsta nivå: Jag läser att Estlands premiärminister Taavi Roivas både vill ha kakan och äta den. Jag kan liksom inte tolka det hela på annat sätt. Enligt intervjun i Veckans Affärer vill han att Estland blir ett nytt Nordiskt land. - "Landet måste bli världsledande vad det gäller personlig och ekonomisk frihet och ett land med samma levnadsstandard och trygghet som andra länder i Norden". Fast som den högerkonservativa politiker han är vill han skapa detta utan Socialdemokratin säger han. I sammanfattning vill han alltså skapa något utan det som skapat det. Det välfärdssamhälle som de nordiska länderna är, som jag tolkar att Taavi Roivas vill skapa, har ju skapats just tack vare en stark arbetarrörelse i alla de nordiska länderna som aktivt under åravis arbetat för att bygga ett samhälle med plats för alla och där vi hjälps åt. De som kan bidrar och de som behöver får stöd. Fast så verkar inte denna högerkonservativa politiker tänka. Egentligen ganska komiskt!

» Bedragare del 87: Jag har haft den stora förmånen av att få mejl från Roseling Paul. Hon flög tydligen nyligen förbi min profil och blev så attraherad att hon måste kontakta mig. Jag undrar vad det är för tjänster han kan tänkas stå till tjänst med?

Sprid kärleken

Hello dear;
Love is the Most beautiful gift of God to a human being. Have you ever imagined a life without love,No, we can't even think of life without love. It would be very dull and boring. Love makes our life worth living. My name is Miss Roselin, i just flew your profile and it's really nice and it got me attracted so i decided to write to you,i will love to know you more, thanks
Roselin Paul

Nåja, hur som helst så struntar jag i Roselin (eller Roseling - buden i mejlet varierar). Jag är lyckligt gift och vill inte byta ut Ingela mot någon som inte ens riktigt vet vad hon heter och som dessutom har så dålig engelska. Fast hon har ju rätt att kärleken är Guds största gåva till mänskligheten!

Inga kommentarer: