lördag 10 januari 2015

En annan Stockholmare tog över

Anna Kinberg Batra
» Kan det vara en ljus framtid: Så här precis när Fjollträskälskarinnan AKB "Stockholmare är smartare än lantisar" väljs att leda vårt ledande högerparti, Moderaterna, så är ju Expressens väljarundersökning (som görs av Demoskop) inte någon lycklig läsning för henne. De tre Rödgröna partierna får 44,2% (vilket är upp 0,6 sedan valet och upp 2,5 sedan förra månadens mätning) medan de fyra Högerallianspartierna knaprar ihop 38,6% (vilket är ner 0,8 sedan valet och ner 3,1 sedan förra månaden). Uppenbart är att den s.k. Decemberöverenskommelsen varit bra för Stefan Löfven men mindre bra för Anna Kinberg Batra. Socialdemokraterna får 32,3% (+1,3 sedan valet och +5,0 sedan december). Miljöpartiet får 6,6% (-0,3 sedan valet och -1,3 sedan december). Vänsterpartiet får 5,3% (-0,4 sedan valet och -1,1 sedan december). På Högersidan är situationen densamma, det ser inte alls bra ut för de små partierna. Centerpartiet får 5,3%, dvs man är klart mindre än Miljöpartiet och lika stora som Vänsterpartiet. Det är -0,8 både sedan valet och december. Ännu mindre är i dag Folkpartiet på 4,8% (-0,6 sedan valet och -0,7 sedan december). Kristdemokraterna fortsätter att balansera på gränsen och får 4,1% (-0,5 sedan valet och +0,1 sedan december). Moderaterna får 24,4% (+1,1 sedan valet men -1,7 sedan december). Sverigedumokraterna slutligen skrapar ihop 14,4% (+1,5 sedan valet men bara upp 0,9 sedan december). Moderutterna utser ju formellt i dag Anna Kinberg Batra till ny ordförande. Det ska bli spännande att se vilket parti som blir nästa att välja nytt. Folkpartiet? Jan Björklund? Det har ju i stort sett gått nedför sedan han valdes 2007. Om det fortsätter så här riskerar man att åka ut så småningom. Partiet förknippas ju inte med något annat än skolpolitik. Efter att förr i tiden varit förknippade med lärarkåren så försöker ju Folkpartiet i dag driva igenom en mängd skolreformer MOT lärarfacken. Men, jag tror inte Jan Björklund inser allvaret!

Pang bom
» Snabba ryck: Moderaterna väljer ny partiordförande. Och det handlar om snabba ryck. Partistämman pågår mellan 1300-1530, dvs i 2½ timme. En normal ordinarie partistämma handlar om ett antal dagar. Under denna korta tid ska en massa formaliteter klaras av, avgående ordförande ska hålla sitt avskedstal, nyvalda ordföranden ska hålla sitt tacktal och en del val ska göras. Och med tanke på den tid som står till förfogande så handlar det inte om att någon form av partidemokrati ska utövas. Valberedningens ordförande läser upp sitt förslag och ordföranden klubbar valet. Över till nästa! Det handlar inte om diskussion om valen, och det handlar verkligen inte om någon diskussion om partiets politik. Pang bom! Är man rädda för debatt? Är man rädd för att det gamla, mot Decemberöverenskommelsen kritiska gardet, ska få en syl i vädret? Eller har man helt enkelt inte råd att hyra Friends Arena under längre tid. Pang bom!

Det blåser
» En del blir nog glada: Medan stormen viner utanför fönstret finns det kanske anledning att fundera över vädret. Jag läser hos ETC Malmö att medeltemperaturen i Sverige under ett normalt år är 4,7 grader. Rekordåret 1934 var medeltemperaturen 6,73 grader. Men förra året, 2014, blir ett nytt rekordår. Medeltemperaturen beräknas ligga mellan 6,85-6,90 grader. Och vi är inte ensamma. 18 europeiska länder satte under 2014 värmerekord; Belgien, Danmark, Frankrike, Holland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Norge, Polen, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike. Kort sagt, det har varit varmt. Sett över året så är det främst våren som satte rekord och i viss mån vintern. Nio av Sveriges tio varmaste år sedan mätningarna började har inträffat under 2000-talet. Undantaget är alltså förra rekordåret - 1934. Och det finns nog de som gläds över värmen också. Själv gör det mig en aning orolig.

Kent Ekeroth
» Sverigedemokrater oroar sig: Har ni hört talas om Kent Ekeroth? Den gode Kent är en Sverigedumokratisk riksdagsledamot. Mest känd är väl Kent för sina insatser vid den s.k. Järnrörsskandalen då han tillsammans med sina partikollegor Erik Almqvist och Christian Westling efter en glad utekväll attackerade komikern Soran Ismail, bland annat beväpnade med järnrör från en byggställning. Alla tre fick efteråt lämna sina politiska uppdrag (där bland annat Kent och Erik satt i riksdagen). Men Kent har återvänt efter en tids "paus". Kent är även välkänd för sitt engagemang för att finansiera de rasistiska och högerextremistiska sajterna Politiskt inkorrekt och Avpixlat. Men jag tänkte här berätta om Kent Ekeroths oro över att vi föder för lite barn (renrasiga svenska barn alltså). - "Att vi behöver föda fler barn i Sverige råder det ingen tvekan om. Sverige har ett snitt på cirka 1.7 barn per kvinna, och det behövs 2.1 för att hålla befolkningen intakt. Notera då att vissa invandrargrupper i Sverige föder långt fler barn än 1.7, vilket innebär att den svenska delen av befolkningen troligen ligger en bit under 1,7." Och fortsätter: - "Vad som händer idag, vilket späs på att en stor invandring, är att svenskarna blir allt färre medan den icke-svenska befolkningen ökar. Med denna utveckling är det bara enkel matematik: Sverige kommer inte vara svenskt i framtiden." För att sedan dra slutsatsen: - "Det behövs incitament, eller snarare möjligheter, för folk att skaffa barn. Vi behöver rikta ekonomiska incitament för att få den svenska delen av befolkningen att föda barn." Visst är han kul? Fast om jag ska vara ärlig så blir jag orolig. Den stora frågan är vilka som ska accepteras att räknas som riktiga svenskar och alltså få "bidrag" för att pippa fram fler barn. Själv är ju Kent ännu mindre äkta svensk än vad jag är. Hans mamma härstammar ju från Kazakstan. Själv har jag ju en rejäl dos Belgiskt (Vallon) blod i kroppen. Och min älskade hustru har danskt blod. Och alla andra har ju också en gång invandrat. Även vår "ursprungsbefolkning" samerna är tydligen inte helt renrasiga och har ju någon gång kommit hit. Men kul är han - även om han mest gör mig orolig.

Inga kommentarer: