måndag 22 december 2014

Kriminella här och där

Pengar kan köpa allt
» Åt den som har skall vara givet: Svenska Dagbladet har under en tid granskat bl.a. SCA-ledningens flitiga utnyttjande av företagets eget lyxiga privatflyg. Det handlar om flygningar till stora idrottstävlingar runt om i världen med barnen, om flygningar till exklusiva turistmål med hustrun och regelbundna flygresor till företagets egen lyxiga jaktanläggning med familj och jakthundarna. Det visar sig att flygplanet till och med använts för att flyga och hämta en kvarglömd plånbok i Stockholm. Men naturligtvis anser de bortskämda ledningsgubbarna inte att några felaktigheter har skett. Men nu ska man i varje fall låta en revisionsfirma, PWS, granska det hela. Det är samma revisionsfirma som under mer än 10 år reviderat SCA:s verksamhet och alltså godkänt det hela en gång redan! Gissa om dom kommer att hitta något felaktigt? Svenska Dagbladet försökte för några dagar sedan beskriva ägarförhållande och kopplingarna mellan SCA, Industrivärden och deras höga gubbar. Men det var så invecklat så jag begrep inte ett dugg. Men jag begrep så mycket som att A attesterar B:s resor med flyget medan B attesterar A:s resor med flyget. Men ni kan väl själva läsa artikeln Maktsfärens spindelnät och sedan berätta för mig något förenklat hur spindeln byggt sitt nät. Jag hänger inte med mer än att jag förstår att det handlar om ett antal gubbar som blivit bortskämda och tror att dom kan ta sig vilka rättigheter som helst till vilka kostnader som helst medan företagen permitterar personal för att spara pengar. Som ska räcka till lite fler flygresor?

Håll Sverige rent från Sverigedumokrater
» Vem är kriminell: I den främlingsfientliga propagandan från Sverigedemokraterna och andra rasistiska grupper framhålls det bland annat hur kriminella alla invandrare är. Hur det ser ut i fängelserna kunde ni se för en vecka sedan, förra måndagen, då jag publicerade en bild som visade de vanligaste namnen för de som dömts till fängelse. Och det var alltså Johansson, Andersson och Karlsson osv. Trots detta hävdar ofta Sverigedemokrater att de flesta i fängelserna är muslimska invandrare. En mer vetenskaplig granskning av kriminaliteten visar att arbetslösa, lågutbildade samt psykiskt sjuka är klart överrepresenterade, oberoende av om dom är vita, bruna, svarta, röda eller grå i huden eller oberoende av vilken religion dom har eller var dom är födda. Ett annat sätt att granska frågan har Gellert Tamas gjort som granskat hur stor andel av olika grupper som misstänkts eller dömts för brott. Och detta visar att 5% av svenskfödda med svenskfödda föräldrar är "brottslingar". 7,9% av Andragenerationsinvandrare omfattas och 10% av Utlandsfödda är brottslingar. Utvärderingen visade också att 10,2% av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter varit misstänkta eller dömda för brottslig verksamhet. När det gäller specifikt misshandel eller grov misshandel gäller att 1,4% av svenskarna, 2,4% av andra generationens invandrare och 4,1% av utlandsfödda omfattas. 4,1% av SD:s riksdagsledamöter är också misstänkta eller dömda för misshandel eller grov misshandel. Slutligen kommer vi till misstänkta eller dömda för narkotikabrott. Svenskfödda är det 0,5%, av Andra generationens invandrare är det 1,1% och bland de utlandsfödda är det 1,0%. Av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter är det 2%. Mest kriminella är alltså Sverigedemokraternas riksdagsledamöter! Undrar hur detta går ihop med att den viktigaste faktorn när det gäller kriminaliteten är låg utbildning, arbetslöshet och psykisk sjukdom. Var får vi in Sverigedemokraterna i denna utvärdering?

Gå med i Facket
» Precis som dom vill: Det är väl ungefär så här man från Annie Lööf och andra Högerallianspolitiker menar när dom pratar om "ökad rörlighet på arbetsmarknaden" och "flexiblare arbetsmarknad". När en av de anställda på ett mindre företag här i Åstorp gick med i Facket och därför krävde att få förhandla om kollektivavtal blev svaret först från arbetsgivaren att det inte behövdes och sedan fick den fackligt anslutna sparken pga arbetsbrist. Något tal om arbetsbrist hade det inte varit tal om tidigare och den fackligt anslutna var inte den sist anställde. Men det var han som fick sparken. Det är väl det som kallas "ökad rörlighet och flexiblare arbetsmarknad"? Dvs arbetsgivarens rätt att fritt få välja och vraka och sparka den som inte passar - t.ex. med fackligt medlemskap. Arbetsgivaren hade tidigare gjort klart för personalen att det inte vore bra för företaget om dom organiserade sig fackligt. Hur bra det vore för personalen att organisera sig fackligt hade ingen betydelse! Undrar hur bra det blir för företaget att tvingas förklara sig inför Arbetsdomstolen?

Blogg 24
» 3 dagar kvar: Det står nu allt mer klart att vi kommer att få en grön jul, eller blöt jul, eller mörk jul, det är bara att välja vilket uttryck man vill använda. Det kommer i varje fall inte att bli någon vit jul! Även väderprognoserna för oss här i söder pekar nu ganska klart på att snön dröjer - om den ens kommer alls. Gårdagen bjöd på ganska fint väder på förmiddagen, även om det var ganska halt på morgonen. På eftermiddagen kom dock det sedvanliga regnandet igång. Jag är lite splittrad när det gäller det vita på marken. Det blir onekligen ganska rejält mycket ljusare med vitt på marken. Men jag ska jobba hela julveckan. Dvs cykla till jobbet varje morgon och sedan hem igen på eftermiddagen. Och då kan det vara skönt att slippa en massa snö. Fast å andra sidan (eller tredje eller fjärde...) så är det inte så kul med regn heller, eller glashala vägbanor pga blöt asfalt som frusit till under morgonen. Detta blev min tjugoandra julfundering hos #Blogg 24.

Inga kommentarer: