tisdag 2 december 2014

Bevara oss Alliansfria

Bevara vår Alliansfrihet
» Lönar sig ansvar: I går presenterade SCB sin stora väljarundersökning. En undersökning som görs två gånger om året och som innehåller ett mycket större underlag än de olika undersökningar som olika institut gör för olika tidningar. Detta gör att den naturligtvis är mer tillförlitlig än de andra undersökningarna. Den här undersökningen har två vinnare. Socialdemokraterna som får 32,2%, vilket är en ökning med 1,2 procentenheter sedan valet. Moderaterna som får 24,2%, vilket är en ökning med 0,9 procentenheter sedan förra valet. I övrigt är det bara ett parti som har någon ökning, Miljöpartiet på 7,2% (+0,3). Vi kan alltså se att vår Rödgröna Samarbetsregering faktiskt haft framgångar sedan valet i opinionen. Och med tanke på att stödpartiet Vänsterpartiet står stilla på 5,7% så kan man nog säga att minoritetsregeringen haft framgångar i opinionen. Förlorar gör nämligen alla de Blå stödpartierna. Mest förlorar Kristdemokraterna som skulle trillat ur Riksdagen på sina 3,7% (-0,9). Förenklat kan man säga att de Moderata stödröstarna återvänt. Kd:s förluster motsvaras ju av M:s vinster. Även de andra röstboskapen, Centern på 6,0% och Folkpartiet på 5,3% gör marginella förluster med 0,1 procentenhet vardera. Den andra stora förloraren är istället Sverigedemokraterna som får 12,4% (-0,5). Förenklat kan vi alltså konstatera att de Rödgröna har framgångar och de Blå har motgångar. Kanske finns det de som trots allt uppskattar att Stefan Löfven i varje fall försöker ta ansvar. Och gnället från Höger lönar sig inte. Slutligen kan vi förhoppningsvis konstatera att Sverigedemokraterna har passerat sin topp. Och förhoppningsvis är hotet att rösta Nej till sänkt skatt för pensionärer, bättre A-kassa, bättre förhållande för sjuka, bättre satsning på järnvägen och försök att bromsa privatiseringshysterin inte heller lönsamt. I dag ska vi ju få svar på frågan om partiets löjliga utpressning ska resultera i en dyr och meningslös budgetkonflikt. Och i så fall får väl det gemensamma Blå Högerblocket ta det fulla ansvaret. Dom har ju då visat att dom har majoritet.

Blogg 24
» 23 dagar kvar: Vi har nu kommit ännu en dag närmare julen. Affärsmännen arbetar hårt för att rädda årets bokföring. Under gårdagskvällen roade jag mig med att räkna hur många av reklaminslagen på TV:n som nämnde julen medan jag tittade på TV:n. Och jag kan vara ärlig när jag säger att det faktiskt fanns reklaminslag som INTE gjorde någon antydan till julen. Man blev lite förundrad och undrade om det kunde vara ett rent misstag! Fast i övrigt är det svårt att få upp någon julstämning om jag inte försöker mycket starkt. Det har visserligen blivit kallt, det är mörkt när jag cyklar till jobbet på morgonen. Men det behövs snö också för att jag ska få upp julstämningen. Och om jag ska vara uppriktig, så hoppas jag att denna dröjer. Detta är mitt andra blogginlägg i #Blogg 24 utmaningen. Och min tanke är lite att jag kanske på det här viset kan uppbåda lite julstämning.

Den glada vindkraften
» Ny kris för Jan Björklund: Den f.d. majoren Jan Björklund har väl inte haft någon större framgång med anknytningen till sanningen. Hans fixering vid kärnkraftens välsignelse, något som han väl snart är ensam om, fick honom ju nyligen till att tvingas gå ut och be om ursäkt för att han har noll koll på verkligheten utan istället sitter och ljuger öppet. Bland annat hävdade han i sin iver att nedvärdera vindkraften att det blåser minst när energin behövs mest, dvs på vintern. Nu är ju verkligheten den att det är precis tvärtom, det blåser mest just då! Se'n påstod han att Vattenfall just nu sitter som bäst och planerar för ny kärnkraft. Dagen efter meddelade Vattenfall att man stoppat alla planer på utökning och utbytt ny kärnkraft i garderoben. Och inte blev väl den gode Janne lyckligare när det i går offentliggjordes av den tyska kraftjätten E.On att dom ska göra sig av med sina investeringar i kärnkraft (t.ex. delägare i Oskarshamn) och istället satsa på småskalig elproduktion typ sol och vind. Kanske dags för Jan Björklund att gömma sig i samma garderop där Vattenfall och E.On stoppat sina kärnkraftsplaner? Det ska bli spännande att se hur länge Jan Björklund kan hålla ut. Det kan inte vara lätt!

Inga kommentarer: