måndag 17 november 2014

Små och stora kontanter

» Därför hatar bankerna dina kontanter: I dagens Svenska Dagbladet skriver Patricia Hedelius en kolumn med just den rubriken. Det handlar om att alla storbankerna i stort sett gör allt dom kan för att distansera sig från kontanter. Banker som kallar sig "Fullservicebanker" handskas inte alls med kontanta pengar. Bankerna skyller på att det är ett säkerhetsproblem. Man vill undvika våldsamma bankrån med omtanke om sin personal. Men för att förhindra kriminalitet så är det ingen effektiv metod. Det digitala fifflet är mycket större. Men bankerna gör vad dom kan för att få bort oss från kontanthantering. Cirka 900 bankomater har försvunnit under de senaste åren för att ta ett exempel. Men det underliggande huvudskälet till att bankerna vill avskaffa kontanterna och göra oss helt beroende av kortbetalningar och andra rent digitala lösningar är helt enkelt att detta är mer lönsamt för bankerna. Det skulle inte gå att ta betalt för att man betalar med kontanter. Men varje korttransaktion tjänar banken en liten hacka på. Och om möjligheten att betala med kontanter har ännu mer eliminerats ska vi se att dessa kostnader ökar. Om det är något banker vill, så är det att tjäna ännu mer pengar!

» Bedragare del 50: Jag är högt ärad. Jag har fått en ynnest. Jag har fått mejl från USA:s ambassadör i Nigeria! Kan man bli mer uppvaktad? Tydligen finns det 5,6 miljoner dollar att dela ut och av någon anledning tror nämnda ambassadör att det är mina pengar som jag har rätt till.

Attention Beneficiary,

Based on our investigation of your payment, we want to find out if you're still alive or did you sign any deed of assignment with (Mrs. Grace Jackson) came to Minister of Finance for your compensation fund. You will have to reconfirm your full information

Your Full Names:
Your Home/Office Address:
Your Tel Phone And cell phone:
Your Occupation:
Your Age/Sex:
A Copy Of Your Identity:

This is because $5.6 Million has been approved in your favor for payment so get the above information to us fast and unfailingly today or your fund will be released to Mrs. Grace Jackson.

Best Regards,
Ambassador James F. Entwistle
U.S. Ambassador to Nigeria

Jag tror jag skiter i det!

Inga kommentarer: