söndag 30 november 2014

Så kan det gå

Stefan Löfven grubblar
» Regeringen tappar: I den sammanställning av flera opinionsundersökningar som opinionsinstitutet Novus under namnet Svensk Väljaropinion gör för Sveriges Radios Ekot framgår av novembermätningarna att de Rödgröna partiernas försprång framför Högerallianspartierna krymper. Det ska dock påpekas att Högeralliansens försprång efter tidigare val, när dom vunnit detta, sjönk ännu fortare sedan dom satt sig i Regeringsställning. Den stora vinnaren är Moderaterna som går från 23,3% till 25,7%, dvs +2,4. Och den stora förloraren är Socialdemokraterna som går från 31,0% till 28,9%, dvs -2,1. Bland de övriga vinnarna hittar vi Miljöpartiet på 7,6% (+0,7), Vänsterpartiet på 6,3% (+0,6) och Centern på 6,4% (+0,3) samt Folkpartiet på 5,6% (+0,2). Övriga förlorare är Kristdemokraterna som skulle trillat ur Riksdagen när stödröstande moderater återvänder, dom får 3,7% (-0,7). Feministiskt Initiativ skulle inte heller kommit in med sina 2,4% (-0,7) och även Sverigedemokraterna förlorar med 12,4% (-0,5). Totalt skulle detta inneburit att det Blå blocket (M+C+Fp+Kd+Sd) skulle fått 53,8% (+1,5) medan det Rödgröna blocket (S+Mp+V+Fi) skulle fått 45,2% (-1,5). Vi kan dra lite spännande slutsatser. Att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg lämnat in kappsäcken verkar vara bra för Moderaterna! Miljöpartiet är klart större än alla de tre stödpartierna till Moderaterna. Vänsterpartiet är snart större än alla dessa tre röstboskap. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet har tjänat på den Rödgröna Samarbetsregeringen, medan Socialdemokraterna förlorat på detta. Kristdemokraterna åker ur Riksdagen när inte stödröstare från främst Moderaterna räddar dom över strecket. När det är tyst om Feministiskt Initiativ har dom svårt att samla stöd. Sverigedemokraterna har nått sin höjdpunkt och är nu förhoppningsvis på väg tillbaka. Det ska bli spännande att se hur stödet ser ut när Sd om några dagar röstat Nej till sänkt skatt för pensionärer, förbättrad A-kassa för arbetslösa och förbättrade villkor för sjuka? Läs mer här och här.

Schweiz flagga
» Schweizarna säger Nej: Fyra gånger om året håller schweizarna nya folkomröstningar. Och nu har det varit dags igen. Det handlade om att ta ut mer skatt från megarika "skatteflyktingar" som flyttar till Schweiz. Kravet var att det schablonbelopp som ska betalas skulle höjas. Det handlade också om att den Schweiziska riksbanken skulle åläggas att köpa in mer guld till sin guldreserv. Och slutligen handlade det om att minska invandringen av miljöskäl! Av ekologiska skäl skulle den schweiziska befolkningen bara få öka med 0,2% om året istället för den ökning på ungefär 1% som gäller just nu. Jag vet inte om förslaget också innehöll lösning på problemet om schweizarna skulle börja skaffa fler barn så att ökningen bara av den anledningen blev för hög. Tvångssterilisering? Eller om det också skulle vara stopp för megarika skatteflyktingar att skriva sig i Schweiz? Hur som helst så blev det Nej i alla omröstningarna. Ecopop som drev frågan om minskad invandring döptes snabbt om till Ecoflop. Ibland är jag avundsjuk på det schweiziska systemet med folkomröstning om allt mellan himmel och jord. Men ibland undrar jag om det verkligen är en demokrati när minoriteter driver igenom frågor och sedan kanske vinner omröstningen trots att en majoritet inte bemödar sig att rösta. Jag vet inte? Sven Tycker lyckas inte tycka!

Right Livelihood Award
» Det var lite mer anständigt: I september avslöjades det att Calle Str... f'låt Bildt fjäskat för USA och portat Right Livelihood-stiftelsen från Utrikesdepartementet. Organisationen har tidigare fått vara på UD när dom delat ut sitt pris Right Livelihood Award. Men i år skulle Edward Snowden få priset för sina avslöjanden av USA:s illegala av övervakning. Som jag skrev på Sven Tycker den 24 september blev väl Carl Bildt orolig för att han skulle bli impopulär i Vita Huset så Right Livelihood stiftelsen slängdes ut från Utrikesdepartementet. Men nu verkar det som om vår nya Utrikesminister Margot Wallström har lite mer anständighet. Kanske kan till och med Edward Snowden få tillåtelse att komma till Sverige och få sitt Right Livelihood Award personligen. Kan man hoppas? Det finns även krav på att Edward Snowden ska erbjudas politisk asyl i Sverige och hämtas i Moskva med regeringsplanet för att flyga hit honom. Bra tanke!

» Bedragare del 63: Det här är en ny som hittat alla mina pengar som ska göra mig lycklig tills jag dör. Vem tackar Nej tack till 2½ miljoner dollar? Det är bara att lämna ut telefonnumret så ringer Fru Okonjo Iweala och vill veta vart slantarna ska skickas.

Attention Beneficiary

$2.5 Million USA Dollars,

Congratulation we the IMF wish to inform you that your total compensation of $2.5Million USA Dollars which has been delayed for a long time now due to the corrupt practices of some government officials in those Africa countries will be transfered to you daily. You will be receiving $8,000 daily through money gram, in order to ensure that nothing stops it this time in getting to you

Provide us the information and telephone Number as follows:

Full name:
country:
Direct phone number:
Occupation:

Minister of Finance

Mrs Okonjo Iweala

Egentligen inte illa att lova att skicka 8000 dollar varje dag eftersom korruption i vissa afrikanska länder gjort att jag inte fått den kompensation jag är berättigad till. Fast det framgår inte vad IMF har med det att göra. Eller vilket land som damen är finansminister i. Inte ens varför jag ska kompenseras med 2½ miljoner dollar. Släng i papperskorgen - där det börjar bli fullt!

Inga kommentarer: