onsdag 26 november 2014

Pittförlängare här och där

Amerikansk trygghetssymbol
» Varför allt skjutande: Händelserna i amerikanska Ferguson, där det nu beslutats att den polis som sköt ihjäl Michael Brown inte kommer att åtalas, pekar än en gång på problemen med det skjutgalna USA. Den amerikanska polisen och nationalgardet är mer välbeväpnade än soldater runt om i världen. Så fort något händer är första reaktionen att det kommer att bli skjutande av. Alla brottslingar förväntas vara beväpnade (och är det ibland). Men om dom gör en rörelse för att ta ett papper i fickan förutsätter polisen att dom ska ta fram ett vapen och skjuter "för säkerhetsskull". När tolvåringar med leksakspistoler skjuts ihjäl av polisen utan att fråga så kan vi se att något är sjukt i det amerikanska samhället. Kvarterspolis på rutinpatrullering ser ut som kravallpolis med full militär mundering. När man råkar på TV-program som Cops på TV:n inser man att amerikansk polis förutsätter att det ska bli våld och skjutande så fort dom råkar på någon som inte är en vit man klädd i kostym. Det amerikanska samhället är helt enkelt skjutgalet. Se mer här, här och här. Allt bottnar naturligtvis i den amerikanska fixeringen vid skjutvapen. En sjuka som kostar många amerikaner livet varje år. Det blir inte ett säkrare samhälle, det blir ett osäkrare samhälle.

Begränsa flyget
» Pittförlängare: Jag vill poängtera att det är inte jag som valt ordet, utan det har Fredrik Sjöshult i Expressen gjort. Men faktum är att debatten om Brommas framtid i ännu högre grad har pekat på affärsflygets behov av Bromma. Och det är här som ordet "Pittförlängare" blir aktuellt. En mycket liten grupp bortskämda direktörer behöver Bromma för att slippa trängas med vanligt folk på flyget. Annan trafik kan faktiskt flyttas till Arlanda. Men "pittförlängarflyget" behöver Bromma. I dagens Svenska Dagbladet berättas om SCA:s eget Falcon 900EX. SCA:s vd Jan Johansson glömmer helt av SCA:s miljöprofil när han behöver förflytta sig. Att flyga privatjet från Stockholm (Bromma) till Göteborg för 120.000 kronor är naturligtvis jättebra för SCA:s miljöprofil jämfört med att flyga reguljärflyg (eller ta tåget). För det är ju långt mellan flygförbindelserna mellan Stockholm - Göteborg. Dom avgår inte varje kvart! Eller varför inte en flygtur till New York. En sådan resa tur och retur i privatjet innebär utsläpp på 48 ton koldioxid. En normal svensk förorsakar utsläpp på 7 ton per år. Ett sådant här Falconplan förbrukar 1200 liter bränsle - i timmen. Det gör ungefär 20 kubikmeter bränsle på en returresa över Atlanten. En normal villa förbrukar 3-4 kubikmeter olja på ett år. Det är alltså enorma mängder för att Jan Johansson ska få nytta av sin Pittförlängare. Miljöintresset? Mest reklam!

Romernas flagga
» Inte förvånad: I Värmländska Kil ville Svenska Kyrkans Församling hjälpa en grupp tiggare som sov under en presenning i skogen. Församlingen började samla ihop pengar för att dom istället skulle kunna köpa en husvagn och få en lite mer dräglig tillvaro. Jag har själv personligen ingen religiös tro, jag har för länge sedan lämnat Svenska Kyrkan. Jag har gjort detta eftersom jag inte tror på budskapet. Nu ser jag att effekten av Församlingen i Kils aktivitet blev livliga protester från en grupp, som jag inte vet vad jag ska kalla dom. En grupp valde till och med att lämna Svenska Kyrkan i protest. Uppenbart är att dessa människor i varje fall inte kan vara troende och tro på något kristet budskap. Men någonstans i mitt bakhuvud kommer en tanke att dom kanske bara är avundsjuka. Just tanken att få lov att sätta sig på en filt i en gathörna och tigga ihop några kronor varje dag måste ju vara något som vi alla drömmer om. Vi vet ju alla att dom tjänar många tusentals kronor - skattefritt - varje dag. De flesta har i allmänhet en Bentley parkerad på gångavstånd från sitt tält i skogen. De mindre framgångsrika oftast bara en Mercedes. Visserligen har vi inte själva sett den där Bentleyn eller Mercedesen, men en kompis granne har en arbetskamrat som sett den. Läst i Värmlands Folkblad, Metro och Aftonbladet för att ta ett par exempel. Den stora gruppen av i allmänhet romer från Rumänien som tigger runt om i Europa är en skam för EU och Rumänien. Jag skäms varje gång jag ser dom, skäms över att vårt samhälle accepterar detta.

Inga kommentarer: