lördag 8 november 2014

Om fredsduvor och välgörenhet

Två jämbördiga stater
» Israel och Palestina: Många befarar att en ny Intifada är på gång i Mellanöstern. Nya Israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark provocerar extrema palestinier till att ta till våld. Ett handlande från Israel som mycket tydligt visar att Israel i dag styrs av grupper som inte vill ha någon fredsöverenskommelse med Palestina. Fyra israeler har dödats av palestinier som vid flera tillfällen kört med bilar rakt in i folksamlingar. Den israeliska polisen / militären har svarat med att skjuta ihjäl flera palestinier som ansetts vara skyldiga till attackerna. Och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beordrat att de misstänkt skyldigas familjer ska straffas kollektivt för ungdomarnas brott genom att deras bostäder sprängs i luften. Vilket naturligtvis provocerar fram nya attacker. Och läget är spänt. För några dagar sedan sköts en ung palestinier ihjäl av polis i norra Israel. I självförsvar hävdade polisen, som säger att mannen attackerade dom med en kniv. Nu har en video av händelsen dykt upp som visar att mannen slagit på polisbilen och sedan gick därifrån. En polis kliver efter detta ur polisbilen och skjuter mannen i ryggen. Han släpas sedan levande in i polisbilen av andra poliser och körs därifrån. Han dog senare på sjukhuset. Jordanien har nu beslutat att ta hem sin ambassadör i Israel i protest mot den israeliska upptrappningen av oroligheterna.

Stater som erkänt Palestina
Annars fortsätter tankarna med det svenska erkännandet av Palestina att spridas. Som jag berättat tidigare har t.ex. både det brittiska och det irländska parlamentet med stor majoritet uppmanat sina regeringar att följa det svenska exemplet och erkänna Palestina. I bland annat Frankrike och Spanien är liknande åtgärder på gång. Men paniken sprider sig fortfarande bland de mer extrema Israelsupportrarna som anser att en fredsuppgörelse inte ska kunna bli verklighet om det inte sker helt på Israels villkor. Ett exempel på detta är denna debattartikel från Kristdemokraten Sofia Damm i Kvällspesten för några dagar sedan. I hennes värld innebär att erkännande av Palestina ett stöd till de extrema palestinier som inte vill acceptera någon Israelisk stat. Men hon nämner inget om att vårt erkännande av Israel då samtidigt måste vara ett stöd till de extrema ortodoxa judar i Israel som absolut inte vill se någon palestinsk stat utan anser att judar har företräde och att palestinierna kan dra "dit pepparn växer". Hon hävdar samtidigt att nu står: - "Sverige tillsammans med diktaturer som Saudiarabien, Kuba, Nordkorea - länder som också fört krig mot staten Israel." Själv visste jag inte att Kuba och Nordkorea fört krig mot Israel? Däremot vet jag att de flesta länder i världen utanför Nordamerika och Västeuropa erkänt Palestina, bland annat flera av världens största demokratier som Indien, Sydafrika och Brasilien. Jag tycker att Sofia Damm ska ta sig en ny funderare! Om det ska kunna bli en fred så måste båda parter vara villiga till kompromisser och båda parter måste göras jämbördiga. Och det innebär bland annat att båda stater ska vara erkända som jämbördiga parter av omvärlden. Vi kan notera att EU:s utrikeschef Federica Mogherini tycker det samma. Tänk om Sofia!

Det gamla Åstorp
» Nästa kapitel i såpan Pontus: Vi serveras nästan dagligen med nya kapitel i såpan Pontus Pålsson. Pontus Pålsson är den ledande Moderaten här i Åstorp. Men hans uppträdande har gjort att han bedöms som ett arbetsmiljöproblem bland personalen på Kommunkontoret. Även inom det Moderata partiet är missnöjet stort. Flera ledande moderatpolitiker har hoppat av. Som resultat förlorade Moderaterna stort i valet och partiet blev bara tredje största i kommunen. Det hölls en förtroendeomröstning bland partiets nya fullmäktigeledamöter. En omröstning som slutade 2-2. Det var alltså två ledamöter som röstade för att det fanns förtroende och två som röstade emot. En av de två som röstade för förtroende var Pontus Pålsson själv! Och eftersom han dessutom var ordförande och hade utslagsröst så slutade förtroendeomröstningen med att det fanns förtroende! Senaste kapitlet handlar om jäv i ett bygglovsärende. Beslutet blev negativt för de sökande. Nu hävdar en av de två sökande att Pontus Pålsson är personlig motståndare till honom och bland annat kallat honom för kriminell. Samtidigt som han uppges vara god vän med flera av de grannar klagat och motsatt sig ett bygglov. Fortsättning följer...

Hallandsåsen
» Snart är äntligen Hallandsåstunneln klar: Det var återigen ett långt stopp i tågtrafiken över Hallandsåsen i dag. Ett godståg från det privata bolaget Hectorrail fastnade i den branta slingrande backen över åsen pga s.k. lövhalka. Det innebär att höstlöven som ligger på spåren pressas så att det blir rena smörjmedlet och tåget helt enkelt bara slirar i de branta backarna. För att hjälpa till skickades ett tidigare Mz-lok som tillhörde ett av dessa privata företag som står för järnvägsunderhåll och järnvägsbygge ut från Åstorp. Tyvärr verkar loket ha haft för brådis för att hjälpa till så det krockade med det stillastående tåget när det kom ner för den slingrande och branta backen. Så stoppet blev istället längre än nödvändigt. Se t.ex. Helsingborgs Dagblad och Aftonbladet. Och detta ger mig en chans att bravera med mina järnvägskunskaper. Det kraftiga diesellok som skickades ut för att hjälpa till är ett lok tillverkat av den anrika fabriken Nohab i Trollhättan. Sveriges kanske största tillverkare av lok till järnvägen runt om i världen. De här loken som såldes främst till Danmark och Norge men även andra Europeiska järnvägsbolag hette My i Danmark. Och det här var ett exemplar av en modernare version, Mz. Ursprungligen fanns dom inte alls i Sverige eftersom behovet av kraftiga diesellok inte fanns här. Men på senare år har ett antal återvänt till Sverige till olika privata järnvägsföretag när Danmark fått järnvägarna elektrifierade. Det ska bli skönt när tunneln under Hallandsåsen är klar och i drift så att vi slipper den här typen av problem. Backen över Hallandsåsen är brant och slingrande. Och det är i stort sett omöjligt att bygga om den och få plats med dubbelspår. Något som krävs för att inte Hallandsåsen ska fortsätta att vara en svår flaskhals. Det är en vacker resa, men inte praktisk i ett modernt samhälle.

» Skattesubventionerad filantropi: I Dagens Svenska Dagbladet verkar Maria Rankka på Stockholms handelskammare tro att människor bara är villiga att skänka pengar till välgörenhet om dom får delar av sin gåva betald av andra skattebetalare. Vad det handlar om är att den reform som innebar att man fick rätt att göra avdrag för delar av sin välgörenhet i deklarationen nu avskaffas av den nya Rödgröna Samarbetsregeringen. Argumentet för avskaffandet är: "Prioriteringar av stöd med skattemedel till ideell verksamhet ska avgöras av demokratiskt valda organ och deras representanter. En avdragsrätt för gåvor till ideell verksamhet minskar också utrymmet för det samhälleliga stödet och ökar den ideella sektorns verksamheters beroende av enskilda personers förmåga och vilja att bidra." Ett beslut som jag tycker är helt korrekt. Välgörenhet och andra former av gåvor till frivilligorganisationer är ofta viktiga. Och människor som är villiga att skänka en del av sina pengar till viktigare saker är beundransvärda. Men det kan inte vara rimligt att gåvan ska vara beroende av att andra (dvs vi andra skattebetalare) står för en del av gåvan. Som man från regeringen säger i sin motivering, vad skattepengarna används till bestäms av de vi valt för att bestämma. Att tro att välgörenhet ska till viss del betalas av andra är inte rimligt.

» Bedragare del 41: Jag tänkte ta ett riktigt kort mejl som dök upp i maillådan i dag. Vad Roseling Christ är ute efter har jag ingen aning om. Men om jag skulle få kontakt med henne misstänker jag att det kommer att sluta med att hon behöver lite slantar.

Hello dear my name Roselin Christ i was going through the site and I saw your profile,. its interesting, I wonder if we can be sure friends.who know it can cause something good here is my email (Roselingchrist@live.com ) can communicate privately.

Jag tror jag avstår!

Inga kommentarer: