lördag 11 oktober 2014

Annie Lööf på jakt

Jag vill bestämma
» Annie Lööf på jakt efter Makten: Som jag konstaterat tidigare så är ju Centern det Högeralliansparti som klarade sig minst dåligt. Jag tror detta var främst tack vare gott om slantar och det faktum att dom andra klarade sig ännu sämre. Annie Lööf och Centern verkar dock tro att det berodde på att Annie Lööf har så stor dragningskraft på väljarna. Annars så visar de flesta undersökningar att den enda partiledare som ligger ännu sämre till när det gäller väljarnas förtroende är Jimmie Åkesson. Och att vinna i den konkurrensen är ju ingen större prestation. Hur som helst så berättar under fredagen Aftonbladet att Annie Lööf och Centern har som målsättning att ta över ledningen i den just nu redlösa Högeralliansen. Fredrik Reinfeldt gav upp och övergav skutan och Moderaterna seglar just nu redlöst omkring på ett stormigt hav. Men som Lena Mellin i Aftonbladet konstaterar så vore hon ju dum om hon inte försökte i varje fall. Även tidningen Fokus har kommit fram till samma slutsats. Men som jag sagt, jag tror det är dömt att misslyckas. De svenska väljarnas förtroende för Annie Lööfs extrema och skrikiga nyliberalism är inte hög. Den chans hon har är att Moderaterna rämnar inifrån och att Jan Björklund sitter kvar. Skulle Moderaterna överleva en ny partiledare eller Folkpartiet byta ut Jan Björklund mot t.ex. Birgitta Ohlsson så har hon nog här två övermäktiga konkurrenter. Men väljer Moderaterna Anna "Stockholmare är smartare än lantisar" Kinberg Batra och Jan Björklund sitter kvar så varför inte. Försöka duger ju...

Kärnkraft Nej tack
» Stäng ner den urgamla kärnkraften: Som jag sagt tidigare så är Strålsäkerhetsmyndigheten på väg att ställa höjda krav på den svenska kärnkraften. Man kräver, efter erfarenheter från Fukushima, att det införs oberoende härdkylning på kärnkraftsreaktorerna. En investering som kostar slantar, men som minskar risken för olyckor som de i Fukushima. Som i korthet blev så allvarliga eftersom strömmen gick och därmed fungerade inte kylningen av reaktorn. Alltså måste säkerheten ökas på de svenska kärnkraftsaggregaten. Kraven är ett resultat av krav från EU. Men det är inte populärt. Så därför tänker man undanta de äldsta reaktorerna från kraven. Att öka säkerheten till de krav som ställs blir helt enkelt så dyrt att då lönar sig inte reaktorerna längre. Alltså slipper de äldsta kraven så att dom kan fortsätta att användas utan risk för stängning. Själv tycker jag att det är upprörande att man ställer mindre krav på vissa reaktorer av rent ekonomiska skäl - inte av säkerhetsskäl. Sätt igång med nedsläckningen - NU! Och berätta var ni ska göra av allt det farliga avfallet. Inte bara gräva ner det i tusentals år? Jag vill påpeka att jag inte håller med illustrationens budskap. Men den är så gullig att jag kan inte låta bli. Och det vore ju synd att sätta ett stort kryss över.

Stockholm
» Stockholmifieringen: Enligt en studie gjord av Södertörns högskola blir svensk media allt mer Stockholmifierad. Under de senaste 10 åren har de svenska tidningarna lagt ner mer än var tredje lokalredaktion. I dag saknar ett 70-tal kommuner helt en lokalredaktion. Den redaktionella personalen har minskat med 25%. De ledande tidningarna i landet har allt mer koncentrerat sin bevakning till just Stockholm. Sveriges största dagstidning Dagens Nyheter har t.ex. halverat innehållet i tidningen som handlar om det som Stockholmarna kallar Landsorten, dvs resten av Sverige. Granskningen har gjorts på uppdrag av Jordbruksverket. När man läser eller på annat sätt följer det som kallas "Riksmedia" verkar Sverige främst bestå av den Kungliga Huvudstaden där allt viktigt sker och lite pittoresk landsbygd eller något avlägset ställe där folk mördas.

Den vackra svenska fanan
» Spännande skattefunderingar: I ett debattinlägg på Brännpunkt i Svenska Dagbladet på fredagen skriver några nationalekonomer på Handelshögskolan i Stockholm och Stockholms Universitet några spännande funderingar om en kommande skattereform. Under rubriken Hög tid för skattereform menar de fem att det är hög tid för en ny skattereform. Det svenska skattesystemet har med tiden blivit allt mer komplicerat och ett "halvfärdigt pussel av avdrag och subventioner". Och de fem är helt rätt ute. Förslagen är indelade i 6 delar. 1/ Konsumtionsskatter. Det är dags för en enhetlig moms istället för dagens sammelsurium av olika momssatser för olika typer av varor. 2/ RUT och ROT. Det är dags att avskaffa dessa subventioner. Varför ska boende i villor subventioneras men inte hyresboende. Varför ska de som har råd att köpa en tjänst få denna subventionerad av de som inte har råd att köpa den? 3/ Bolagsskatt. Det är dags att slopa dubbelbeskattning i form av först Bolagsskatt och sedan Kapitalskatt. Därför bör Bolagsskatten avskaffas och ersättas av en höjd Kapitalskatt. 4/ Skatt på arbete. Jobbskatteavdrag bör avskaffas/förenklas och ersättas av ökade grundavdrag och den sänkta arbetsgivaravgiften för just ungdomar avskaffas. Den är dyr utan att ge någon större effekt. 5/ Fastighetsskatt. Fastighetsskatten bör återinföras och vara progressiv. Egentligen har ju Fastighetsskatten inte avskaffats utan bara sänkts kraftigt för de med dyra hus. Vi med billigare hus har inte fått någon sänkning eftersom det fortfarande finns en fastighetsavgift som vi får fortsätta betala. 6/ Skatteväxla inkomst- och kapitalskatter mot höjd moms. Sänk skatterna på inkomster och höj dom på konsumtionen. Bra och intelligenta tankar allt ihop. Men så är de som skrivit ner det hela inte bara doktorander i Nationalekonomi utan också medlemmar i Socialdemokratiska Ekonomiklubben!

Inga kommentarer: