måndag 13 oktober 2014

Allmänt Högeralliansgnäll

Det är vi alla som till slut får betala
» Anders Borgs dukade bord: Vår nya finansminister Magdalena Andersson har berättat vad hon tror om framtiden. Och hon gör klart att något dukat bord har hon inte ärvt av Anders Borg - tvärtom. Verkligheten är ju tyvärr den att de svenska statsfinanserna visat på underskott sju av de åtta år som Anders Borg varit finansminister. Han ärvde ett överskott men har sedan dess prioriterat skattesänkningar och skapat ett rejält budgetunderskott och en allt mer växande statsskuld. Eftersom Magdalena Andersson inte har några planer på att avskaffa straffbeskattningen av sjuka och arbetslösa genom Jobbskatteavdraget så kommer underskotten att fortsätta. Och det står ganska klart att det överskottsmål som Anders Borg och Högeralliansen aldrig lyckades uppnå inte heller kommer att prioriteras av Magdalena Andersson. Fast att bli så upprörd som Annie Lööf blir säger mer om Annie Lööfs brist på kontakt med verkligheten än någonting annat. Verkligheten är faktiskt den att den nya Rödgröna regeringen ärver ett budgetunderskott som skapats av Högeralliansen och dom lyckades själva aldrig uppnå överskottsmålet utan har skjutit detta framför sig under två mandatperioder. Att Annie Lööf inte skäms för den här typen av utbrott tyder på att hon kanske skulle söka vård. Jag hittar en gammal artikel i Svenska Dagbladet där Konjunkturinstitutet gör klart att det behövs skattehöjningar på mer än 100 miljarder de kommande åren bara för att bibehålla den välfärd vi har. Anders Borgs skattesänkningar HAR varit ansvarslösa. Och dom måste betalas någon dag. Oberoende av vad Annie Lööf skriker om. Se'n är det väl klart att den här lilla uppräkningen av Anders Borgs misslyckanden är en partsinlaga. Men den kan ju vara sann för det...

Vänsterpartiet
» Väljarundersökningarna är igång igen: Expressen blev först ut av tidningarna att presentera sin första väljarundersökning (som görs av Demoskop) efter valet. Och denna visar faktiskt inte på några stora förändringar från valresultatet. De två stora vinnarna är Miljöpartiet på 8,1% (+1,2) och Moderaterna på 24,1% (+0,8). De båda stora förlorarna av riksdagspartierna är Kristdemokraterna som skulle trillat ur riksdagen på 3,9% (-0,7) och Socialdemokraterna med 30,3% (-0,7). Störst förlust har Feministiskt Initiativ som får 2,1% (-1,0). De andra vinnarna är Vänsterpartiet på 6,0% (+0,3) och Sverigedemokraterna på 13,3% (+0,4) medan Centern på 5,8% (-0,3) och Folkpartiet på 5,5% (-0,1) båda förlorat. Vi kan alltså se att de Rödgröna partierna ökar sitt försprång (+0,8) över Högeralliansen (-0,3). Vi kan också notera att Vänsterpartiet nu är större än alla Moderaternas tidigare röstboskap, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna, och alltså nu är Sveriges femte största parti. Och Kristdemokraterna skulle alltså åkt ur riksdagen utan stödröster. Och det är väl troligtvis dessa stödröster som nu återvänt som förklarar Moderaterna ökning och de forna röstboskapens tapp. I det stora hela, inga egentliga förändringar!

» Dom dåliga förlorarna: Det börjar dock inom Högeralliansens väggar på en del håll inses att det nu är dags att fundera över verkligheten och inte bara gnälla över allt och alla, som om man inte förstått att vad väljarna sade var: Nej tack till Högeralliansen! Jag tror att vi kommer att fortsätta höra Annie Lööf gnälla på allt och alla. Jag håller inte med Mona Sahlin som tror att Annie Lööf är den enda av Högeralliansledarna som är kvar vid nästa val. Så korkade kan inte Centerpartisterna vara? I stort sett alla undersökningar som görs visar att förtroendet för Annie Lööf är mycket lågt. Hon ligger helt enkelt sämst till av alla de seriösa partiledarna. Jag såg en del av dagens SVT Forum på SVT där SCB redovisade undersökningar gjorda. Och om jag hann med rätt så var hon till och med den partiledare som hade sämst förtroendesiffror bland de egna väljarna. Inte låter väl Centern henne fortsätta att vara ett sänke för partiet?

» Calle Stropp känner Henry Kissinger: Nedanstående dialog har jag stulit från dialogen i seristrippen Sverige i söndagens Svenska Dagbladet. Den utspelar sig mellan en intervjuande journalist och Carl Bildt. Jag hoppas att inte Svenska Dagbladet stämmer mig - eller Carl Bildt:

Calle och Fredrik
- "Carl Bildt, många menar att ni i Alliansen varit lite dåliga förlorare sen Löfven vann valet."
CB: - "Mnja, vi kanske förlorade men Löfven vann inte heller.
- "Mnjo, S kanske inte gick fram rent procentuellt - men dom vann ju makten."
CB: - "Mnja, dom förlorade eh ... oppositionsställningen."
- "Nämen allvarligt, det är klart att dom vann, Löfven är ju statsminister."
CB: - "Mnja, du vet vad man säger - First place is second loser."
- "Mnja, så säger man inte."
CB: - "Jag känner Henry Kissinger."

Fast vi ska inte vara för elaka mot Carl Bildt. Han tillhör väl inte de som haft svårast för att förstå att Högeralliansen har förlorat. Den egenskapen kan vi nog främst tillerkänna Folkpartiet och Centern och deras ledare.

Inga kommentarer: