lördag 6 september 2014

Tankar på min födelsedag

» Bästa regeringen pengar kan köpa: Vi har återigen blivit påminda om de täta kontakterna mellan Högeralliansens regeringsledamöter och övriga politiker inom Högeralliansen och de grupper som tjänat stora slantar på Högeralliansens politik. Det senaste avslöjandet handlar om vår Moderata finansmarknadsminister Peter Normans goda förbindelser med lobbyisterna. Nu aktualiserat av hans SMS till LRF:s lobbyist efter det att budgeten spikats som innebar ett rekordstort paket för lantbruket: "You owe me big time" som ungefär betyder "Du är skyldig mig en stor gentjänst". Kanske inte det mest lämpliga meddelandet av en regeringsledamot till någon som fått vad han ville. Peter Normans kommentar: - "Jag inser att det var dumt att skicka sms:et. Jag ångrar det" finns det väl inte så mycket att säga om. Han kunde väl inte svara på annat sätt. Men chefen, partikamraten och statsminister Fredrik Reinfeldts svar: - "Jag noterar att han svarat på dom frågorna" på alla frågor om skandalen hur man än omformulerar frågan är riktigt komisk. Man kan riktigt se hur skammen och viljan att helst bara sjunka genom jorden lyser ur ögonen på honom. Och det är välförtjänt. Det här är ju bara ett i raden av exempel på hur Högeralliansregeringens goda vänner tjänat rejält med slantar på de beslut som vännerna i Regering, Landsting och Kommuner fattar. Utförsäljning av kommunala verksamheter till underpriser till partivänner är ju inte helt ovanligt. Och vi kan ta exemplet med krogsubventionerna, eller som det heter sänkt moms för restaurangnäringen och sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar. Intensiv lobbying för detta gjordes av Krog- och Restaurangnäringens organisation Visita innan Näringsdepartementets Annie Lööf tände på idén. VD på Visita var då moderatpolitikern Eva Östling Ollén. I dag spenderar samma Visita mångmiljonbelopp för att får behålla subventionerna. Ordförande i dag är f.d. Centerordföranden Maud Olofsson. Ivrigaste argumentationen inom högerregeringen för att behålla bidragen kommer från nuvarande centerledaren Annie Lööf. Någon som missar sambanden? Som sagt, vi har Bästa regeringen pengar kan köpa.

Fram för mer socialism
» Fram för mer socialism: I onsdags skrev jag om att Moderattidningen Svenska Dagbladets Näringslivsanalytiker Per Lindvall kommit fram till att det faktiskt är dags att förstatliga mobiltelenäten. Det är en ekonomiskt dålig strategi att de olika teleoperatörerna bygger upp vardera ett parallellt nät istället för att Samhället bygger upp ett rejält och robust nät som sedan mobiloperatörerna får konkurrera om kunder på. Fast alla tyckte naturligtvis inte så. Det blev en hel del upprörda reaktioner hos "marknadsfanatikerna" på högerkanten. Kanske skulle en sådan åtgärd också göra att vi fick lite större förtroende för teleoperatörerna. Ett experiment som gjordes i Stockholm nyligen där en representant för ett mobilföretag gav sig ut på stan och erbjöd förbipasserande en hundralapp resulterade i att i stort sett ingen tog emot slanten. Vi är så övertygade om att vi ska bli lurade så att vi inte ens tar emot sedeln. Var tredje konsument upplever att hen blivit lurad av ett telebolag. Mindre än var tredje litar på telebolagen. Och vi är nog många som faktiskt upplever påträngande teleförsäljare som ett mycket värre problem än en tiggare som sitter i en hörna. Vad som behövs är helt enkelt lite mer "Socialism". Fast det är i dag ingen som vågar ta ordet i sin mun. Men "Förstatligande" kör ju till och med Folkpartiet och Kristdemokraterna med!

Kryssa Sven Ohlsson
» Väljarundersökningarna fortsätter välla över oss: I dag hittar jag minst två olika undersökningar. Aftonbladet sätter som rubrik Nu växer avståndet medan Svenska Dagbladet har rubriken Skräcksiffror för S. Medan SvD:s undersökning gjord av Sifo visar att avståndet mellan blocken halverats så berättar Aftonbladets undersökning gjord av United Minds att avståndet mellan blocken ökar. Till min glädje kan jag konstatera att Aftonbladets undersökning i varje fall bygger på fler (1733) tillfrågade än Svenskans (1252). Och dessutom är ju Aftonbladets resultat roligare. Så jag väljer att kommentera detta först och främst. De tre Rödgröna partierna får ihop 46,7%, Socialdemokraterna 30,5%, Miljöpartiet 8,8% och Vänsterpartiet 7,3%. Högeralliansen får ihop sammanlagt 37,7%, Moderaterna 21,1%, Folkpartiet 6,5%, Kristdemokraterna 5,4% och Centern 4,6%. Eftersom Sverigedemokraterna får 11,4% och Feministiskt Initiativ bara 2,8% skulle de Rödgröna bli klart störst, men inte få majoritet i Riksdagen eftersom jag räknar SD till Högerblocket. Det ska påpekas att även Svenska Dagbladets undersökning ger de Rödgröna ett klart försprång med 45,0% mot Högeralliansens 40,5%. Sverigedemokraterna får 10,4%. I Aftonbladets undersökning är S + Mp ensamma större än hela Högeralliansen. Det är alltså fortfarande lika spännande. Så gå och rösta! Och om ni kan, rösta på er bloggare och kryssa mig.

Rösta inte på Sverigedumokraterna
» Dagens Sverigedumokrat slår till: Den som jobbar med att samla in Sverigedumokrater som trampar i klaveren har fullt upp. Varje dag dyker det på olika håll upp en nya Sverigedumokrat som visat sin omogenhet. Det är SD-representanter som dyker upp med armbindlar med hakkors. Det är andra sådana som fäller rasistiska kommentarer. Och det är Sverigedumokrater som på Facebook och liknande ställer sprider vidare den ena dumheten efter den andra utan att tänka först. I dag har jag valt Victoria Turunen i Fagersta som tyckte att Abeba Aregawi efter framgångarna i Moskva-VM trots detta borde ta sin "bananbåt" och åka hem. Hon var ju ännu en "muslim som nästlat sig in". Ilskan kom sig av att Abeba Aregawi inte hade målat sina naglar i regnbågens färger som många andra svenska deltagare för att visa sitt stöd för HBTQ-frågor. Nu hamnade vår kära Victoria inte riktigt rätt. Dels är Abeba Aregawi kristen och inte muslim och dels var det Sverigedumokraterna själva som var mest upprörda över HBTQ-protesterna. Victoria tillhör de som fått sparken efter sitt klavertramp. Andra klarar sig, och det hade varit spännande att veta hur det går till.

Fast hela Sverigedumokraterna har ju trampat i klaveret. Partiets egna bolag Blåsippan AB har ju avslöjats för skattefifflande.

» Skammen: Vad Skammen handlar om är vår behandling av sjuka. Den s.k. Ättestupan i sjukförsäkringen är en skam för Sverige. Nu berättar bland annat Dagens Nyheter att snart blir tusentals sjuka människor ännu en gång utförsäkrade. Fredrik Reinfeldt och hans kumpaner trodde nämligen att om man inte fick lov att vara sjukskriven längre så skulle man bli frisk. Men efter att ha valsat runt i systemen är snart 10.000 sjuka människor på väg att vid årsskiftet bli utförsäkrade för andra gången. Istället för att inse att dom är sjuka har dom tvingats valsa runt i olika system (och utanför system) istället för att få koncentrera sig på att kanske bli friskare eller i varje fall överleva utan allt för stora problem. Det är en skam! Det här citatet från någon som verkligen begriper säger mycket: - "Årets nobelpris i fysik eller medicin borde naturligtvis ha gått till Fredrik Reinfeldt för hans upptäckt att inga sjukdomar behöver vara längre än ett år - en upptäckt som saknar motstycke i medicinens historia." Sagt av läkaren Gunnar Nordenstam med anledning av införandet av "Ättestupan" i sjukförsäkringen. Ett mycket intelligent yttrande som dock vida överskrider Fredrik Reinfeldts fattningsförmåga. Läs på Solrosupproret. I själva verket är det så att sjukskrivningarna har sjunkit sedan 2004 och fram till 2010. Fredrik Reinfeldts Ättestupa infördes 2008. Men införandet gav inga tydliga resultat i antalet sjukskrivningar. Men det drabbade enskilda sjuka svårt. Sedan 2010 har däremot sjukskrivningarna åter ökat. Och dom är nu uppe i samma siffror som gällde när "Ättestupan" infördes. Och det fortsätter uppåt. Det är främst kvinnor som har drabbats av ökade sjukskrivningar. Och detta beror på allt sämre arbetsmiljö inom typiska kvinnoyrken som vård och omsorg. Vem har ansvar för det?

Försämringskassan

Inga kommentarer: