fredag 5 september 2014

Mer glädje och saknade pengar

Fredrik Reinfeldt sover
» Ser fortsatt bra ut: Som sagt tidigare så väller väljarundersökningarna över oss. Alla tidningar med självaktning har sitt eget opinionsinstitut som så här nära valet gör en ny undersökning varje vecka. Och det går naturligtvis inte att blogga om allt. Men när det ser någorlunda trevligt ut så kan man ju skriva i varje fall. I dag är det Expressen som låter Demoskop göra undersökningen som presenterar sin undersökning. Denna ger de tre Rödgröna partierna egen majoritet i Riksdagen, och detta dessutom med ökad marginal mot Högeralliansen jämfört med förra veckan. Jämfört med senaste valet så får Socialdemokraterna oförändrat 30,7% (+-0), Miljöpartiet 10,6% (+3,3) och Vänsterpartiet 7,2% (+1,6). Totalt ger detta de tre Rödgröna partierna 48,5% (+4,9). Feministiskt Initiativ hamnar utanför med 2,5%. Men Högeralliansens alla fyra partier tappar sedan valet. Moderaterna får 22,2% (-7,9), Folkpartiet 5,1% (-2,0), Centerpartiet 4,6% (-2,0) och Kristdemokraterna 5,0% (-0,6). Totalt 36,9% (-12,4). Man har förenklat tappat drygt var fjärde väljare sedan valet. Inte ens med fortsatt stöd från Sverigedemokraterna 10,8% (+5,1), dit uppskattningsvis en tredjedel av förlusterna gått, blir man större än de tre Rödgröna partierna. Ett valresultat med dessa siffror skulle alltså ge oss en regering ledd av Stefan Löfven, men jag är inte lika övertygad om vilka partier som kommer att ingå i denna. Siffrorna är en katastrof för Högerallianspartierna. Och allra främst för röstboskapen i Centern och Folkpartiet som ju nästan förlorat en tredjedel av sina väljare sedan senaste valet även om förlusterna för Moderaterna i siffror räknat är större.

» Vad läser jag egentligen? I ett nyhetsbrev jag får hittar jag en liten notis där det står: - "Strukton Rail AB varslar om övertalighet på cirka 50 tjänster". Och vad handlar det om? Jo, Strukton Rail är ett av de företag som sköter underhållet och nyinvesteringar osv av järnvägsspåren i Sverige på upphandling från Trafikverket. Och det som förvånar mig är förklaringen till att företaget tvingas dra ner: - "...en anpassning till den vikande marknaden och till de nedskärningar på 1,5 miljarder kronor i Trafikverkets budget som har meddelats för år 2015/2016"! Va? Har Trafikverket fått en nedskärning av sitt anslag med 1,5 miljarder kronor? Var det inte satsning på järnvägsunderhåll som vår Moderata Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd pratat om? Är det detta som kallas "kreativ bokföring" och "valfläsk". Byt ut ministären Reinfeldt!

Övervuxen järnväg
Järnvägsunderhållet växer igen

» Så kan det gå: Den ökade tillgängligheten av Alvedon och liknande piller har gjort att antalet förgiftningsfall och missbruksfall har stigit i höjden. Läkemedelsverket vill därför att tabletter med paracetamol (Alvedon, Panodil osv) i fortsättningen bara ska få säljas på Apotek. Så kan det gå! Bara för att tabletterna säljs i livsmedelsbutiker så är dom inte ofarliga.

Pengar
» Anders Borg ute och reser: Jag läser att Anders Borg och Fredrik Reinfeldt kommit i konflikt med sin egen myndighet. KI, Konjunkturinstitutet, tycker inte alls att de svenska finanserna är i så gott skick som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt försöker sprida myter om. Enligt KI:s beräkningar så krävs det skattehöjningar på omkring 100 miljarder kronor för att trygga den svenska välfärden. Vi har helt enkelt sänkt skatterna för mycket så nu räcker inte pengarna. Och eftersom Fredrik och Anders anser att det är deras styrka just de goda finanserna så är det ju ingen bra reklam om Konjunkturinstitutet inte håller med. 100 miljarder är en hel del slantar. Att erkänna att skatterna sänkts med mer än vi hade råd kan man ju inte erkänna.

Inga kommentarer: