lördag 27 september 2014

Helg

Major Jan Björklund
» Dagens komik: Jag tror att dagens mest komiska ledare är den som Tove Lifvendahl skriver i dagens Svenska Dagbladet med rubriken: Janne, var är du? Om jag fattar Tove rätt så saknar hon redan Jan Björklund. Texten i övrigt handlar om att en undersökning av Skolverket visade att varannan lärare på gymnasiet faktiskt saknade adekvat utbildning för det dom undervisade i. - "Det betyder att eleverna i slutändan får en sämre kunskapsutveckling än de hade kunnat få" konstaterar Skolverket. Däremot visar det sig att det inte är riktigt så som det sagts, dvs att det är fler som sökt sig till Paradise Hotel än till Lärarutbildningen. 2014 var det faktiskt 24.000 som hade Lärarutbildning som förstaval medan "bara" 11.000 sökte till Paradise Hotel. Fast jag förstår inte riktigt hur Tove Lifvendahl får ihop det genom att hon saknar den minister som i åtta år haft ansvar för skolan och det ser ut som det gör. Tove Lifvendahl måste ha missförstått något. Att vi slipper Skoltalibanen Jan Björklund är en av de mest positiva effekterna av valresultatet. Eller "Pekpinnefascisten" som Annie Lööf kallade honom - innan hon själv blev minister och partiledare.

De skandinaviska länderna
» Fortsättning på Norgehistoria: I onsdags kommenterade jag ett debattinlägg från en norska, Elin Ørjasæter, i Svenska Dagbladet som i princip gick ut på svenskarna inte kan räkna i motsats till norrmän och danskar. Det är därför vi tar emot så många flyktingar i motsats till danskar och norrmän. Och hennes tankar gick i princip ut på att dom borde hjälpa oss så att vi också stängde ner våra gränser. Redan på direkten kom ett svar som något förenklat berättade att den kära norskan inte kan räkna. I går dök det upp ytterligare två debattinlägg som gick ut på samma sak. Svenskarna vet mycket väl hur det fungerar, det är bara norrmän och danskar som är egoistiska och inget begriper. Fler siffror om det vi vet förändrar inget skriver Andreas Bergström som är vice vd för Fores. Han påpekar att just nu är fler människor i världen på flykt än sedan Andra världskriget. Jag undrar om Elin Ørjasæter tycker vi skulle stängt våra gränser för danskar och norrmän på den tiden? I ett annat inlägg skriver Li Jansson på Almega SCB har siffror på detaljerad nivå och påpekar att Elin Ørjasæter har helt fel. "Stenkastning i norskt glashus" är rubriken i den tryckta tidningen. Om vi räknar bara plus och minus i krassa siffror så är det möjligt att det inte alltid går med vinst. Men om vi räknar på samma sätt när det gäller att föda barn så ska vi absolut inte föda barn. Dom hinner kosta mångmiljardbelopp i kanske 20 år innan dom gör någon nytta för samhället. Och fortfarande då är det många som inte lönar sig ekonomiskt för samhället. Men skaffar vi INTE barn går det verkligen åt skogen. Vi har råd att vara solidariska och ställa upp, och faktum är att det lönar sig i längden.

Skånes järnvägar
» Migrän: Er bloggare har under dagen drabbats av migränanfall. Det hela började så smått i går. Jag är dock lyckligt lottad som inte är helt utslagen. Men det räcker att må skit. Bland innebär anfallen för mig regelbundna attacker av vad jag brukar beskriva som "psykisk yrsel", lätt huvudvärk och mat smakar inte alls gott. Inte ens godis smakar gott! Hur som helst har jag gjort en tur på förmiddagen för att hälsa på min mamma på sjukhuset i Ängelholm. Och svär i sedvanlig ordning över att Skånetrafiken erbjuder usla förbindelser från Åstorp till närmsta stad, dvs Ängelholm. Dom bussar som går gör inte detta ens en gång i timmen. Och endast vardagar, inte alls på helger. Och uppenbarligen finns det inte ens planer på tågförbindelse till Ängelholm när planerna på trafik på Söderåsbanan (och Lommabanan) en gång kommer igång. Då ska tågen gå Malmö - Åstorp. Men inte de sista milen till Ängelholm. Järnvägen finns där och den ska upprustas för godstrafiken. Men inga persontåg? Er bloggare begriper ingenting! Hur som helst blir det inte så mycket blogg idag. Jag ska kurera huvudet istället. Och har på eftermiddagen bland annat tagit en flera timmar lång promenad med min autistiske son. Riktigt skönt - för oss båda.

Inga kommentarer: