måndag 22 september 2014

Cykla mer - och kräv bättre cykelvägar

Cykla mera - kräv fungerande cykelbanor
» Cykelvägar som tvättbrädor: Antalet cyklister som skadas allvarligt i cykelolyckor ökar. Och i dag är det faktiskt fler cyklister som får svåra skador än det är bilister som drabbas av svåra olyckor. Självklart beror en hel del olyckor på hänsynslösa cyklister. Men faktum är att det är dåligt underhållna cykelvägar som är den största anledningen till skadorna. Trafikverket har gjort en mätning bland de 60 största städerna, och det är bara ett fåtal som får godkänt för sitt underhåll och skötsel. Falun, Göteborg, Linköping, Malmö, Nacka, Lund, Norrköping, Uppsala och Varberg är de enda städerna som får godkänt. Granskar man cykelolyckorna så visar det sig att 78% av de allvarliga olyckorna är singelolyckor. 44% av dessa beror på dåligt underhåll och dålig skötsel medan 16% beror på utformningen av cykelbanorna. Bara 14% beror på cyklisten. Och det är nog riktigt. Det handlar om dålig snöröjning, dålig halkbekämpning, dålig rengöring från grus, löv och annat. Till detta kan läggas att många cykelbanor är som att cykla på en tvättbräda. Det är ojämnt, trasigt och skumpigt. Lappat och lagat om och om igen. Sprickor, rötter som sticker upp och allmänt mycket ojämnt. Bland annat beroende på mycket sämre förarbete när man asfalterar cykelbanor. Ibland känns det som om man lagt ett tunt lager asfalt på marken utan att ha gjort något underarbete alls. Och det gör att det tar inte många år innan det spricker och blir mycket ojämnt. Det är helt enkelt så att cykelbanor är underprioriterade när det handlar om underhåll och skötsel. Det är alltså lite si och så med viljan att locka folk att cykla istället för bilen.

» Ibland har man tur: Det är nog lite risigt i dag hos min gamla arbetsgivare Försäkringskassan. Vårt samhälles totala beroende av stora centrala datasystem får till resultat att ett enda litet fel får katastrofala följder. Det har tydligen stått still hela dagen. Ingen av mina arbetskamrater har uppenbarligen kunnat göra något vettigt under hela dagen. ALLT är beroende av datasystem, det finns inga andra arbetsuppgifter man kan göra istället när datasystemet kraschar. Vi har blivit mycket sårbara.

Försäkrignskassan kaputt

Försäkringskassan kaputt

Nya?? Moderaterna
» Kris hos Moderutterna: Medan Socialdemokraterna under Stefan Löfven jobbar med det knepiga uppdraget att knåpa ihop en regering ihop med Miljöpartiet och samtidigt locka en stöddig Annie Lööf och Centerpartiet och en krisande Jan Björklund och Folkpartiet att acceptera att det kanske kan vara lämpligt med att kompromissa med S+Mp ibland så finns det dom som har mer problem. För faktum är att den stora krisen är inom Moderaterna! Allt fler "gammelmoderater" vågar nu stå upp och faktiskt kritisera Fredrik Reinfeldt och Anders Borgs vägval. Det är nästan på gång något som kan kallas "revolution" från höger. Kraven på att Moderaterna ska stryka "Nya" och återvända till det gamla traditionella Moderaterna dyker upp från många håll. Bitterheten inom partiet är också mycket stor mot Fredrik Reinfeldt för att han så plötsligt, helt utan förvarning, meddelade att nu lämnar jag er i sticket. Det fanns ingen förberedelse för vem som ska ta över. Och om Catharina Elmsäter-Svärd och Anna Kinberg Batra (uppbackade av Stockholms län och Stockholms stad) är de ledande favoriterna så säger det ju en hel del om hur stor krisen är inom Moderaterna. Min bedömning är att Moderaternas storhetstid är slut för den här gången. Frågan är vem som ska ta över manteln inom Borgerligheten. Jan Björklund? Haha! Göran Hägglund? Nä! Annie Lööf? Bevare mig väl! Fredrik Reinfeldt verkar ha låst in sig på sin kammare och sura.

Inga kommentarer: