lördag 9 augusti 2014

Djupa politiska funderingar mm

Jonas Sjöstedt
» Väljarundersökningar på gång igen: Så är då väljarundersökningarna igång igen. Och som statistiknörd är det, som sagt tidigare, alltid spännande. Vad man ska komma ihåg är uttrycket att det finns ingen sann statistik, bara utvald statistik som passar någons syften. I dag publicerar Svenska Dagbladet sin undersökning som görs av Sifo. Och i denna kan vi se att de stora vinnarna sedan förra mätningen är de båda stora, Moderaterna +2,7 och Socialdemokraterna +1,3. Förlorarna är de med grön profil, Miljöpartiet -1,6 och Centern -0,9. Totalt får de tre Rödgröna ihop 48,7% (vilket är -0,1) medan Högeralliansen knaprar ihop 38,9% (+1,9). Vilket förklaras av att både Fi och "Övriga" tappar en hel del. Sverigedemokraterna står helt stilla på 9,0%. S med 30,7%, Mp med 11,4% och V med 6,6% skulle tillsammans få 176 mandat och därmed precis egen majoritet. M med 23,9%, Fp med 6,1%, C med 4,6% och Kd med 4,3% ligger 35 mandat efter. Svenska Dagbladet spekulerar i att marginalen är mycket liten för att vi kommer att få ett mycket komplicerat parlamentariskt läge efter valet eftersom man gissar att de Rödgröna ska tappa lite till och därmed förlora sin egna majoritet. Och att alltså inget block skulle få egen majoritet. Att Högeralliansen skulle hinna ikapp eller, ännu mindre troligt, vinna och få egen majoritet är uppenbarligen inte aktuellt i Svenska Dagbladets tankevärld. Utan tidningen spekulerar i ett mycket komplicerat parlamentariskt läge. Dvs precis som nu eftersom Högeralliansen inte heller har egen majoritet, utan är beroende av Sverigedemokraterna som lydigt stödparti. Och det är dom ju, lydiga, i nästan alla frågor. Det är i de få frågor där Sverigedemokraterna röstar emot Högerregeringen som det uppstår problem för Fredrik Reinfeldt. Och helt klart gäller att SD är ett Högerparti och att de tre Rödgröna partier skulle få mycket större problem med att baxa sina förslag igenom om man inte har egen majoritet. Om du skulle ha problem med hur du ska rösta, så har Bonniers kvällstidning Expressen samlat argument till varför du ska rösta på Högerallianspartierna. - "Därför ska du rösta på alliansen" skriver Jenny Madestam. Och i korthet går det ut på att de fyra partierna redan innan valet är överens om att genomföra Moderaternas politik. Om man röstar på de tre Rödgröna partierna så ska dessa efter valet kompromissa ihop en gemensam politik.

F.d. svensk Vertol-helokopter
» Förutseende besparingar: Vi har ju visserligen kommit överens om (efter order från Annie Lööf och Fredrik Reinfeldt) att inte utnyttja katastrofbranden i Västmanland för politiska vinster. Detta i motsats till Tsunamikatastrofen alltså. Det är väl en av de saker vi lärde oss då, dvs att det är olämpligt att skylla alla katastrofer på regeringen. Men lite klagomål kan vi väl ändå få komma med. Att vattenbomba stora bränder med enorma mängder vatten från luften är tydligen en effektiv metod. Och Sverige har ju några helikoptrar som kan användas för detta. Men det framkommer nu att Svenska försvaret för ett par år sedan sålde de 10 stora Vertol-helikoptrar vi hade och som var lämpliga för denna typ av insatser. Men tydligen har försvaret i varje fall kvar 3 mindre helikoptrar som också kan användas. Fast å andra sidan så hade man nog ändå inte kunnat använda dom. Motiveringen till att man från ansvarigt håll tackade Nej till erbjudande från Ryssland om hjälp var att det inte fanns plats i luften för det ryska planet eftersom det var fullt med de mindre inlånade planen från Spanien och Italien. Och var det fullt med några mindre svenska helikoptrar och några mindre flygplan så hade det ju inte varit plats för större helikoptrar. Att dom såldes var nog motiverat av att dom ändå inte hade kunnat användas. För Nejet till hjälp från Ryssland kan väl inte ha motiverats av att det var just Ryssland som erbjöd hjälp? Och egentligen är det ju bra att Moderaterna prioriterat skattesänkningar framför mer pengar till militären.

Avskaffa monarkin
» Det saknas inte slantar: Och så ser jag i skvallerpressen, dvs Expressen, att Madde, Chris och Leonore-pyret är på badsemester igen. Den här gången är det den italienska rivieran som besöks. Och dom har säkert trevligt och det är säkert viktigt att vänja Leonore vid den här typen av liv så att det inte kommer som en chock den dag hon är mer medveten om vad som händer runt omkring henne. Hon verkar i varje fall ha det riktigt trevligt där hon ligger i solen i sin barnvagn. Och det är visst ingen billig resa. Bara hyran av den lilla stugan kostar tydligen motsvarande 35.000 kronor - per natt! Och där ligger också min semesterbudget - på så där 20 år. Jag tar för givet att det är Chris som hostar fram slantarna, Han saknar ju inte sådana. För jag hoppas verkligen att det inte är mina skattepengar som används till det här. Jag tycker faktiskt att Madde borde klippa trådarna till den svenska monarkin och istället för att försörjas av de svenska skattebetalarna bli försörjd av sin förmögna make. Hans slantar räcker till både henne och Leonore - och blir över. Det hela visar med önskvärd tydlighet det otidsenliga med Monarkin. Gå med i Republikanska Föreningen. Medlemskap i Republikanska Föreningen kostar bara 200 kronor till plusgiro 114 96 91-6.

» En järnvägsnörd njuter: I år är det 100 år sedan ett av världens vackraste ånglok, SJ:s littera F, togs i bruk. Och för att fira detta, och samtidigt passa på sista chansen att köra med ångtåg över Hallandsåsen så har Järnvägsmuséet i Ängelholm i dag kört med ånglok i Nordvästskåne och upp i Halland med Ängelholm som utgångspunkt. Och bland annat har det blivit en rundtur Ängelholm - Åstorp - Kattarp - Ängelholm. Ängelholms järnvägsmuséeum är lyckligt lottade som har tillgång till en så'n här runda att köra på. Hur som helst kunde inte er bloggare låta bli att vara redo på järnvägsstationen här i Åstorp när det hela ångade in. Ånglok littera F 1200 från 1914 tillsammans med ånglok littera B 1316 från 1917 gjorde ett välbesökt besök på Åstorps centralstation. Det är uppenbart att dessa ångloksklenoder sköts bättre än det svenska järnvägsnätet. Ett kortare besök i Helsingborg på förmiddagen innebar försenat Pågatåg i båda riktningarna pga "signal- och spårproblem"!

Ånglok F och B

Inga kommentarer: