måndag 11 augusti 2014

Väljarundersökningar och mobiler

» Dagens väljarundersökning: I dag är det Aftonbladet som presenterar sin väljarundersökning. Denna görs av United Minds. Och som vanligt förtjänar det att påpekas att väljarundersökningar är långt ifrån sanningen. Det kan man se bland annat i det faktum att undersökningar som görs nästan exakt samtidigt kan visa helt olika trender. I Aftonbladets undersökning är Folkpartiet (+2,5), Socialdemokraterna (+1,6) och Sverigedemokraterna (+1,1) de stora vinnarna. Medan Moderaterna (-3,0) och Miljöpartiet (-2,1) är de stora förlorarna. Sammanlagt ger detta det Rödgröna blocket 46,6% (-0,8) medan Högeralliansen får 36,8% (-0,2). Aftonbladets rubrik är: - "Nu minskar blockgapet". Ett gap på nästan 10 procentenheter har minskat med 0,6 procentenheter. Med den takten är man i kapp någon gång till nästa val, alltså inte valet i år... SvD:s Sifo för någon dag sedan gav Moderaterna en rejäl ökning, i denna undersökningen rasar Moderaterna. Kom alltså ihåg att ta undersökningarna med en rejäl nypa salt. Men dom är spännande... Vi kan ju spekulera i det faktum att Högeralliansen + Sverigedemokraterna är större än de tre Rödgröna partierna. Gäller Fredrik Reinfeldts löfte om att inte ta i SD med tång fortfarande efter valet?

Säg Nej till Sverigedemokraterna
» Till SD:s försvar: I dagens Svenska Dagbladet går högerdebattören Paulina Neuding från högermagasinet Neo ut och tycker att den svenska politiska debatten är stygga mot Sverigedemokraterna. Hon skriver: - "Det finns ett till problem. Det har uppstått en klyfta i det svenska samhället som inte funnits där tidigare. Det kaos som har följt i spåren av Jimmie Åkessons resa genom landet är ett nytt fenomen. Vi brukade vara ett land som höll ihop. Inte ens när VPK fjärrstyrdes från Sovjet mötte dess medlemmar en sådan fientlighet som möter Sverigedemokrater. Människor som sympatiserar med ett svenskt tioprocentsparti får dagligen veta att de inte har en plats i gemenskapen eller i det civiliserade politiska samtalet. Och bland SD:s sympatisörer finns det samtidigt en djupt rotad uppfattning att etablerade partier och medier ljuger." Så oj, vad det är synd om Sverigedemokraterna - i varje fall i Paulina Neudings värld. Är detta ett litet steg i riktningen att Sverigedemokraterna ska släppas in i gemenskapen? En förberedelse från Borgerlighetens tänkare om att vi kanske ska acceptera en Högeralliansregering som inte är i minoritet längre utan har ett etablerat samarbete med Sverigedemokraterna istället för dagens Högeralliansregering i minoritet men beroende av Sverigedemokraternas passiva stöd? Vem vet vad framtiden har i sin kappsäck!

Mobilstopp
» Det är typiskt Sverige: Jag ser att polisen tycker att alldeles för få har dömts för mobilpratande under bilkörning. Sedan lagen skärptes i december handlar det inte om många som har fällts för mobilsnackandet. Och polisen är övertygade om att det beror på hur lagen är formulerad. - "Det är en väldig luddig lag men det är typiskt Sverige" säger man. De flesta länder har lagstiftat om att det är förbjudet att prata i mobiltelefon medan man kör. Punkt! När våra lagstiftare skulle formulera sin lag så skulle man naturligtvis lägga till att det bara var förbjudet om det på ett "menligt sätt" påverkade bilkörningen. Och hur bevisar vi detta? Utan att det redan har förorsakat en olycka. Jag har under en tid gjort en ytterst ovetenskaplig undersökning över vilka det är som inte kan låta bli att hålla mobiltelefonen för örat medan dom kör och bara ha en hand ledig för ratt och annat. Och här i Åstorp har det nästan uteslutande handlat om unga kvinnor eller lite mer medelålders kvinnor som tydligen inte kan låta bli att snacka med sina väninnor medan dom kör (jo, jag vet, det är förutfattade könsdiskriminerande åsikter). Kommer man istället in till stan, dvs i mitt fall Helsingborg så är istället den största gruppen manliga hantverkare som kör omkring med mobilen - gissningsvis mellan olika uppdrag. Varför kan vi inte bara säga att det är förbjudet att ha en mobiltelefon för örat medan man kör - punkt! Och så kan vi lägga till att det ska vara förbjudet med katter som travar omkring uppe på instrumentbrädan. Jag mötte i helgen en bilist som hade märkbart problem med att se vägbanan för katten som spatserade runt innanför vindrutan. Men uppenbart var det bråttom så det fanns inte tid för att ta ner katten. För idioten höll inte ens hastighetsbegränsningarna!

» Ännu en väljarundersökning: Även Metro publicerar i dag sin väljarundersökning, som görs av Yougov. Här är det Moderaterna som är den stora vinnaren med +1,6. De stora förlorarna är Vänsterpartiet med -1,2 och Folkpartiet och Miljöpartiet med -1,0. Vi kan alltså se att det är spridda skurar mellan undersökningarna. I Yougovs undersökning är gapet mellan blocken mindre än i de andra. De Rödgröna får 46,3% och Högeralliansen 39,5%. Den sammanfattning vi kan göra är att det är spridda skurar mellan undersökningarna. Förenklat kan vi säga att de Rödgröna fortfarande leder ganska bra, men att gapet minskar. Men för Fredrik Reinfeldt är återhämtningen inte tillräcklig.

Inga kommentarer: