fredag 15 augusti 2014

Moderata och Folkpartistiska klavertramp

» Om Moderata lögner: Jag ser att Reklambranschens Resumé uppmärksammat att Moderaterna har lite problem med sanningen. - "Bluffarna på M:s valaffischer" sätter Resumé som rubrik på sin artikel. Medan Metro skriver: - "Här är bluffarna på M:s nya valaffischer" om samma reklamkampanj som jag berättade om igår. Den affisch man främst siktar in sig på är påståendet om "Ajöken nio nya tunnelbanestationer". Sanningen är den att inget av partierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Vänsterpartiet har några krav på minskning av utbyggnaden av tunnelbanan - tvärtom dom vill bygga ut den ännu mer! Även flera andra av de Moderata affischerna är mer eller mindre rena lögner. Moderaternas kommunikationschef i Stockholm, Elisabeth Somp: - " menar att man snarare ska se affischerna som en frågeställning eller debatt, snarare än som fakta". Jag har därför några tips på socialdemokratiska affischer att sätta upp:
Den uppblåsta Moderata ballongen
"A-kassan rök".
"Statsfinanserna i konkurs".
"Sjukvården dog sotdöden".

Visst är dom bra som "en frågeställning eller debatt". Uppenbart är att Moderaterna är desperata - mycket desperata. Undersökningar visar att Högeralliansen är på väg att förlora makten i Stockholm. Affischen "Boom! Där rök försvaret" är egentligen riktigt komisk. Verkligheten är ju att det svenska försvaret håller på att dö just sotdöden. Den tidigare moderata Försvarsministern Mikael Odenberg avgick också i protest mot nedskärningarna. Läs hur kampanjen i går presterades av Expressen. Jag har ett litet tips till Fredrik Reinfeldt och hans kampanjansvariga i Stockholm, berätta vad ni själva vill istället för att ljuga om vad era politiska motståndare inte ens vill. Förhoppningsvis blir kampanjen istället den slutliga dödsstöten för det Moderata styret i Huvudstaden.

» Folkpartister och stavning: Jag ser att den Folkpartistiska kadaverdisciplinskolan fortsätter att skörda sina offer. I Landskrona och Svalöv tänker man satsa på kola i skolan. I varje fall skriver man: "Kunskapskola. Med ordning och reda." Jag tycker det verkar lite segt om jag ska vara ärlig. Samtidigt ser jag att man vill försöka likna skolan med hunduppfostran. - "Lär unga hundar sitta" skriver man på en affisch. Och det ska tydligen innebära att skolelever ska sitta still precis som väluppfostrade hundar. Hur som helst är det i varje fall tur att man inte stavat fel på ordet "sitta". En snuskhummer hade ju kunnat associera till både det ena och det andra... Läs Dagens Media.

Förstöra skolan med Folkpartiet

Förstöra skolan med Folkpartiet

» Om att tjäna skattepengar utan att betala skatt: I dag kan Aftonbladet avslöja att det privata vårdbolaget Attendo tjänar många sköna tiotals miljoner på att driva flyktingboenden åt Migrationsverket. Under de senaste tre åren har Attendo Individ och familj AB gjort en vinst på 200 miljoner kronor. Fast det har inte blivit någon skatt på den vinsten. Genom komplicerade manövrer och ägarkaruseller så flyttas pengarna runt tills dom hamnar i något skatteparadis där man slipper skatta för slantarna. Men man tar som sagt gärna emot skattepengarna. Den här ägarkarusellen är så komplicerad att jag inte orkar skriva ner den. Jag kopierar Aftonbladet rakt av: - "Vinsten från Attendo Individ och familj AB går i form av koncernbidrag till moderbolaget Attendo Sverige AB med säte i Danderyd utanför Stockholm. Bolaget lämnade i fjol i sin tur 281 miljoner i koncernbidrag till ägaren Attendo Holding AB som i sin tur ägs av Attendo Group AB, som ägs av Attendo Intressenter AB, som ägs av Attendo AB. Attendo AB omsatte i fjol 8,5 miljarder kronor, och har ökat sin vinst med 32 procent mellan 2011 och 2013 till 738 miljoner kronor. Attendo AB ägs av Luxemburgbaserade bolaget Augustus International SRAL som i sin tur till 77 procent ägs av riskkapitalfonden IK 2004 med säte i Jersey, som drivs av riskkapitalbolaget IK Investment partners, grundat av miljardären Björn Savén". Hängde ni med? Jag gjorde det knappast i varje fall, trots min utbildning i Företagsekonomi och Nationalekonomi.

Välfärden ÄR till salu
Välfärden är till salu

Ett annat intressant faktum är att delägare och styrelseledamot i Attendo AB är Henrik Borelius, bror till förre moderatministern Maria Borelius. Henrik Borelius satt under åren 2010-2012 som regeringens rådgivare i Välfärdsutvecklingsrådet, för att "förbättra förutsättningarna för valfrihet, mångfald och tillgänglighet inom hälso- och sjukvården, handikapp- och äldreomsorgen, apoteksmarknaden och hushållsnära tjänster genom ökat entreprenörskap och innovativt företagande". Dvs just det han nu tjänar multum på att genomföra. Fast Attendo tycker inte att det är något konstigt: - "Det är inget märkligt med det", säger Mårten Lewander som är kommunikationsdirektör på Attendo. Till och med Fredrik Reinfeldt är upprörd över kompisarnas upplägg, som han själv varit med om att göra möjligt.

» Försök att vidga synfältet:

Insändare publicerad i dagens Helsingborgs Dagblad / Nordvästra Skånes Tidningar / Landskrona Posten

Svar till Agnetha Estberger, Onyanserat om allmän visstid 3/8-2014

Agnetha Estberger tycker i sin insändare att fackförbundet Handels kritik av visstidsanställningar är onyanserad. Hon tycker att Facket vägrar se det ur arbetsgivarnas synvinkel. Men i Agnetha Estbergers rader kan jag inte se en enda mening som tyder på att hon vill se det hela ur den anställdes synvinkel. Hur vill t.ex. Agnetha Estberger att den anställde ska få mat på bordet och betala hyran när Agneta inte anser sig ha behov av någon anställd och inte betalar ut någon lön? Ska "någon annan" försörja din tillfälligt anställda personal då?

Visst finns det perioder när tillfälliga anställningar är ett måste. Men målet måste vara att minska dessa till ett absolut minimum och endast använda denna anställningsform tillfälligt - inte regelmässigt. Problemet minskar ju inte heller av att de högerpolitiker som styr vårt land numera inte ser arbetslösa som just arbetslösa, utan bara som arbetsslöa. Man verkar från politiskt håll tro att människor väljer att vara arbetslösa.

Alltså ska dom sättas åt, till exempel med regeln om att den som är deltidsarbetslös bara har rätt till 75 dagar med A-kassa. Dessa 75 dagar är snabbt slut med inhopp som timanställd. Och när de 75 dagarna är slut har den deltidsarbetslösa att välja mellan att ta jobb och kanske förlora pengar på att jobba eller tacka nej till jobb och ta ut hel a-kassa.

Den s.k. Arbetslinjen bygger på tron att Arbetslösa i själva verket är arbetsslöa. Och visstidsanställningar gör det inte enklare för den som vill ha ett jobb. Alltså bör denna typ av anställning begränsas till ett minimum och endast användas just tillfälligt. Straffbeskattningen av arbetslösa (och sjuka och gamla) är ett annat bevis på högeralliansens jakt på de som inte omfattas av Arbetslinjen.

Så kära Agnetha, försök se problemet inte bara ur din egen synvinkel utan även ur den anställdes synvinkel, som vill äta hela året.

Sven Ohlsson
f.d. timanställd

Insändaren återges här i den av HD redigerade utformningen.

Inga kommentarer: