tisdag 26 augusti 2014

Fredrik, Carl och Ramin

Svenska Freds
» Fredrik Reinfeldt på krigarstråt: Jag ser att Moderatledaren Fredrik Reinfeldt är inne på en lag som skulle göra det olagligt att ge sig ut och kriga i andra länder. Och det är naturligtvis föranlett av de unga pågar som lurats / indoktrinerats att ge sig iväg och slåss för terrorgruppen IS. Men det är inte så lätt som Fredrik Reinfeldt verkar vilja göra det. Ska lagen även gälla de som slåss med mer "demokratiskt sinnade" grupper som bekämpar diktaturen i Syrien? Ska lagen även gälla de svenska nazister som i dag är och krigar för den Ukrainska staten i sitt krig mot rysktalande grupper som vill frigöra sig från Ukraina? Ska den gälla retroaktivt för de svenskar som slogs i Finska Vinterkriget? För de svenskar som var och slogs mot Franco i Spanska inbördeskriget? För svenskar som slagits i den Franska Främlingslegionen? För svenskar som krigade för de Allierade under Andra Världskriget? Svenska judar som åker till Israel och tjänstgör i den Israeliska armén. Eller det ska bara gäller muslimer som slåss för extrema muslimska rörelser? I sedvanlig ordning tycker jag att Fredrik Reinfeldt skulle ta och tänka först. Jag håller med om att de lagar vi har mot krigsbrott är fullt tillräckliga. Men se till så att "Västvärlden" slutar finansiera och bygga upp arméer runt om i världen. ISIS och Talibanerna är sådana som vi i väst börjat med att pumpa in pengar och vapen till från början.

Skåne
» Jag skäms: Som skåning skäms jag i dag. Jag fick ett kuvert från Skånepartiet inför valet. Det är så löjligt, men samtidigt skrämmande, att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Men skäms gör jag! Att försöka kidnappa Skånes identitet är vidrigt. De båda herrarna bakom projektet Skånepartiet, Carl P Herslow och Harry Franzén, är direkt skrämmande. Ett besök på hemsidan ger samma känsla, ska jag skratta eller gråta. Jag vill inte hävda att Sven Tyckers hemsida är vacker eller proffsig. Snarare brukar jag säga att orginalet på www.swl.nu/tycker är Sveriges fulaste blogg. Men Skånepartiets hemsida är patetisk. Precis som åsikterna. Det kuvert som kommit har texten: - "Endast ett fritt Skåne kan stoppa invandringen". Och som ättling till invandrare (Valloner) blir jag naturligtvis förolämpad. - "Förstörelse av naturen med denna pågående och tvingande invandring". Eller vad sägs om: - "Vi äter fläsk och dricker brännvin i Skåne". Något säger mig att dom druckit för mycket brännvin innan valkuvertet och hemsidan skapats. Jag avslutar med det här citatet: - "Alla andra partiers röster inklusive Sverigedemokraterna räknas som att vi accepterar invandringen. Ger helt enkelt upp. Sverigedemokraterna blir utfrysta panelhönor i både Riksdag och i Skåne". Släng skiten i pappersinsamlingen och läs här!

Vargen - ett rovdjur
» Funderingar om veganism: Jag läser en debattartikel i Skånes Fria Tidning om djurrätt och veganism. Debattartikeln, som skrivits av en Ramin Winroth, går i princip ut på att allt från animalierna, från att dricka mjölk till att äta kött, är ett brott mot djurrätten. - "Att som icke-vegan efterfråga ömsesidig respekt från en vegan för sitt ”val” att äta kött eller dricka komjölk, är lika absurt som att en barnmisshandlare efterfrågar ömsesidig respekt från de som ”väljer” att inte misshandla barn. Det är lika lite ett val att inte att slå ett barn, som att ta djurs rättigheter på allvar; det är ej ett val, utan ett moraliskt ansvar." Jag har full respekt för den som väljer att inte äta kött t.ex. Eller att inte dricka komjölk. Vill någon välja detta så är det upp till personen. Men jag anser fortfarande att hen måste respektera oss som inte väljer detta. Det är inget nytt påhitt i modern tid att människan blivit ett rovdjur. Människan har "alltid" varit ett rovdjur. Det är därför vi överlevt. Min undran är hur extrema veganer som Ramin Winroth resonerar när det gäller andra rovdjur än människan. Myggan som sätter sig på armen och suger blod? Det är ett brott i så fall. Försöker Ramin hindra myggan? För han slår väl inte ihjäl den? Fågeln som sedan fångar myggan och äter denna? Katten som fångar fågeln? Vargen som river katten och äter denna? Naturen är grym, människan är ett rovdjur bland många rovdjur. Jag respekterar att människor jagar. Men jag skulle inte kunna tänka mig att skjuta på ett djur för att döda det. Men kanske om jag måste för att överleva och inte svälta ihjäl. Djur ska respekteras och behandlas på ett acceptabelt sätt. Men vi har hållit husdjur i "evigheter", husdjur som vi utnyttjat för att föda oss. Hur resonerar en extrem vegan i sådana frågor?

1 kommentar:

Anonym sa...

De allra flesta människor kan göra (och gör dagligen) ett val mellan att äta kött/mjölk/ägg från djur eller att inte äta det. Det kan varken myggan eller vargen göra. Du skriver att naturen är grym - men jag tror inte att du menar att bara för att naturen är grym och människan är ett djur så ger det oss rätt att vara grymma mot andra levande varelser? Som människor tycker vi det är fel att plåga, våldta, och döda varandra. Djur gör det här hela tiden. Naturen kan absolut vara grym! En lejonhanne kan döda en lejonhonas ungar om ungarna inte är hans. Det betyder inte att vi människor har rätt att göra samma sak. Vi kan göra ett aktivt val - lejonet kan det inte.

Du skriver att vi har hållit husdjur i evigheter. Men bara för att vi har gjort något länge så betyder det inte att det automatiskt är rätt. Människan har också ljugit, stulit, misshandlat, hållt slavar, bränt häxor, krigat, våldtagit och mördat i evigheter. Flera av dessa aktiviteter har dessutom varit lagliga och/eller ansetts som naturliga under vissa perioder. Idag skulle de flesta tycka att dessa är oetiska handlingar.

Under de senaste åren har fler och fler börjat se djur som levande och kännande individer som har rätt att leva sina liv i frihet. Vi behöver inte kött/mjölk/ägg för att överleva och därför tycker jag och andra veganer att vi bör sluta föda upp, utnyttja och döda djur. Eftersom människan länge har utnyttjat och dödat djur och många människor dagligen äter kött/mjölk/ägg från djur så är det förstås väldigt provocerande för många.

Hoppas jag har lyckats lite med att förklara hur en vegan ser på de frågor du tar upp.

Vänligen,
Jonatan