söndag 17 augusti 2014

Farväl Fredrik

» Farväl Fredrik: I går presenterades Sifos senaste väljarundersökning i Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Och den var nog ingen kul läsning för Fredrik Reinfeldt, Annie Lööf och Göran Hägglund. Både Centern (3,8%) och Kristdemokraterna (3,4%) skulle åkt ur Riksdagen. Folkpartiet (6,7%) först på sjätte plats klarar sig dock fortfarande, men blir minsta parti i Riksdagen. Och faktum är att Moderaterna (24,6%) tillsammans med Folkpartiet (dvs hela Högeralliansen) skulle blivit obetydligt större än Socialdemokraterna (30,3%) ensamma. Till detta kommer Miljöpartiet (11,1%) på tredje plats och Vänsterpartiet (7,9%) på femte plats som ger de tre Rödgröna partierna en rejäl egen majoritet i Riksdagen. Sverigedemokraterna (10,1%) kommer på fjärde plats medan Feministiskt Initiativ (2,0%) inte heller klarar spärren. Intressant att notera är att S + Mp ensamma är lika stora som hela Högeralliansen + Sd. Den intressanta frågan är hur stödröstare (ska vi kalla dom kamrat-4% också) som vill rädda Kd / C kommer att reagera. Kommer dom att rädda båda partierna, eller blir det bara ett parti som räddas över 4%-spärren? Kan man hoppas att dagens rubrik blir uppfylld. Jag vill påminna om att läsa Fredrik Reinfeldts bok Det sovande folket. Den förklarar ganska mycket av varför Moderaterna bedriver den politik som dom bedriver. Boken är tråkig, men avslöjar en hel del om Fredrik Reinfeldts ideologi.

Heja Sverige
» Vårt unika och älskade fosterland 2: Tänk vad det är härligt att bo i ett unikt land. Vi är det enda land i världen (förutom Chile) som tillåter kommersiella vinstmaximerande skolor att finansieras med våra skattepengar och sedan dela ut överskottet till ägarna. Tänk vad skönt det är att bo i ett land som styrs av politiker som har den framsynthet som krävs för att komma på sådana unika tankar.

Svenska Freds
» Försvarsindustriskandal: 2012 avslöjade Sveriges Radios Ekoredaktion att den svenska regeringen hjälpt till med att försöka bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Hela skandalen ledde bland annat till att Moderata Försvarsministern Sten Tolgfors tvingades avgå sedan han fått kraftig kritik från Konstitutionsutskottet. Nu avslöjas det i en ny bok att den Svenska Högeralliansregeringen redan 2008 avbröt samarbetet med Saudiarabien. Detta sedan flera högre tjänstemän på Exportkontrollmyndigheten fastslagit att vapenfabriksbygget stred mot de svenska vapenexportlagarna. Men då skrev Marcus Wallenberg (som ju har visst intresse i svensk vapenindustri) till Försvarsminister Sten Tolgfors: - "Bäste Sten". Brevet hölls hemligt, men regeringens beslut ändrades och man fortsatte med det Saudiarabiska samarbetet. Marcus Wallenberg kom precis hem från Saudiarabien när han skrev brevet och berättade att hans Saudiarabiska vänner tog illa vid sig. Och då ändrade man sig alltså... Ekoredaktionen.

Inga kommentarer: