måndag 28 juli 2014

Tuff Tuff Tåg

Den avreglerade järnvägen
» Häng inte budbäraren: Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm och hans familj utsätts för hot och trakasserier för det dåliga skick som det svenska järnvägsnätet befinner sig i. Men det är ju lite att hänga budbäraren istället för de som verkligen har skuld till den uppkomna situationen. Och där ligger skulden först och främst hos våra politiker. Under en följd av år, med olika politiska majoriteter, har anslagen för att sköta det svenska järnvägsnätet varit på tok för snålt tilltagna. Och skulden till detta har till stor del resterna av en tro på att järnvägen har spelat ut sin roll och att det är bilismen och flyg som gäller för framtiden. Detta har resulterat i nedläggning av järnvägar som i dag hade varit viktiga. Och det har resulterat i att vi hellre har byggt nya motorvägar än underhållit de järnvägar vi har kvar. En annan skuld är den avreglering och privatisering som skett av både underhåll och trafik. Istället för på den "gamla goda tiden" när SJ hade ansvar för allt, både trafik och spår mm så är det i dag en uppsjö av entreprenörer som ska upphandlas och konkurrera med varandra om lägsta möjliga pris. Resultat? Ingen tar ansvar, alla försöker hålla nere kostnader till under ett minimum och dåligt slutresultat. Ytterligare en annan skuld har sammanslagningen av Banverk (järnvägar) och Vägverk (vägar) till ett stort statligt verk. Där vägarna är den stora parten och där järnvägarna kommit i andra hand. Allt detta har skapat en situation där ingen vet vad den andra gör, där det saknas pengar och där det saknas struktur. Visst har Generaldirektör Gunnar Malm sitt ansvar och kanske borde söka sig om efter ett annat jobb, men det stora ansvaret ligger mycket högre upp.

Sverigedemokraterna och deras bakgrund
» Sanningen smakar illa: Den 1 juli avslöjade Expressen att flera kandidater på Sverigedemokraternas listor inför valet hade en bakgrund i nazistiska och andra högerextrema grupper. Precis som hela partiet Sverigedemokraterna ju har. En granskning som ursprungligen hade gjorts av tidningen Expo. Nu försöker Sverigedemokraterna göra allt dom kan för att måla Tipp-Ex över kopplingarna till nazism och fascism för att dölja sin historia och dessa kopplingar. Partiföreträdare som inte har vett att hålla tyst offentligt med mindre rumsrena synpunkter och med allt för smutsig bakgrund rensas helt enkelt ut. Och det var just vad som hände en av de som Expressen / Expo avslöjade. Han ströks från SD:s lista. Något han inte alls gillade. Utan han har nu stämt Expressen och kräver ett skadestånd på 250.000 kronor för den förlorade platsen på listan. Mannen, som tidigare varit medlem av Nordiska Rikspartiet och Nationalsocialistisk Front, anser att publiceringen av dessa uppgifter är ett "hatbrott" och han har blivit "ofredad och kränkt". Som kanske de flesta förstår så vill inte Expressen betala för sin nyhetsrapportering.

» Klavertrampen vaknar: Efter åtta år vid makten har plötsligt Stockholmsmoderaternas ansvariga för sjukvården, Filippa Reinfeldt, och Klavertramparen, vår Moderata Utvisningsminister Tobias Billström, upptäckt att det råder brist på sjuksköterskor i landet. I ett långt debattinlägg i Dagens Nyheter med rubriken: - "Gör vägen till jobb enklare för utländska sjuksköterskor" argumenterar man för att det måste vara enklare för sjuksköterskor från andra länder att få jobb i Sverige. Tydligen vill Tobias och Filippa locka sjuksköterskor från andra länder att komma till Sverige för att jobba. Naturligtvis är det så att sjuksköterskor (eller andra yrkeskategorier) som kommer till Sverige av olika skäl måste snabbare och enklare komma ut i yrkeslivet. Eftersom jag i mitt arbete hela tiden träffar just människor som velat komma till Sverige men som av just Tobias Billströms lagar och regler inte får lov att vistas i Sverige utan ska ut så tycker jag att Tobias Billström ska fundera ett steg till. Bland dessa människor jag träffar finns mängder av människor som gärna vill jobba och bidra till att göra Sverige bättre. Men dom får inte för Tobias Billström. Kanske något att tänka på Tobias? Och du Filippa, vore det inte bättre att skapa bättre förutsättningar för de sjuksköterskor vi har så att dom inte lämnar yrket eller börjar jobba i Norge. Då hade kanske bristen inte varit så stor. Kanske något att tänka på Filippa? Och dessutom undrar jag om den rätta metoden för att lösa våra problem är att locka sjuksköterskor i andra länder att flytta hit - och skapa problem i deras hemländer. Bristen på sjuksköterskor är stor - nästan överallt. Ska vi verkligen av egoistiska skäl göra problemen ännu värre på andra håll? Något att tänka på Tobias och Filippa? Läs även vad andra tänker.

Inga kommentarer: