söndag 13 juli 2014

Sätt stopp för våldet

Palestinas ockupation
» Dagens klavertramp: Statsministerkandidaten och Socialdemokraten Stefan Löfven har på Facebook framfört sin åsikt när det gäller den upptrappade konflikten mellan ockupationsmakten Israel och det ockuperade och innestängda palestinska folket. Och det viktigaste i Stefan Löfvens syn på saken verkar vara att Israel har rätt att försvara sig. Några ord om att det palestinska folket har rätt att arbeta för sitt eget territorium och sitt eget självstyre stod det dock inget om. Eller att man hade rätt att försvara sig mot ständiga israeliska flyganfall. Taskigt Stefan, men det yttrandet var inte färdigt genomtänkt. Israel har rätt att försvara sig, t.ex. att skjuta ner missiler som skjuts in över Israel. Men dessa missiler är lika mycket ett försvar mot Israeliska bomber. Och det är skillnad på 100-tals döda och någon enstaka skadad. I DE siffrorna kan vi se vem det är som är den attackerande parten och vem det är som försvarar sig. Då har man inte tänkt färdigt om man uttrycker sig som att det är den attackerande ockupationsmaktens rätt till självförsvar som är det viktiga. Tänk om Stefan! - "Du kan inte försvara dig själv när du militärt ockuperar främmande land. Det är inte försvar. Kalla det vad du vill, men det är inget försvar". Sagt av Noam Chomsky.

» Järnvägens förfall: Ingen har väl missat järnvägens problem. Problem som beror på flera olika faktorer. Ett problem är att det under en lång tid saknats pengar för underhåll och investeringar. Och här har alla politiker ett ansvar. Det har under allt för lång tid funnits en tro på att järnvägen spelat ut sin roll och det har istället investerats i motorvägar och flygplatser som känts som högre status. Men fortfarande räcker de pengar som anslås inte till för att underhålla järnvägen. Förfallet fortsätter och dagens Högerallianspolitiker har ingen anledning att skylla ifrån sig på tidigare makthavare. Skulden är gemensam. I ett debattinlägg hos Aftonbladet berättar Ulf Flodin från Järnvägsfrämjandet att han granskat de olika partiernas löfte om anslag för järnvägsunderhåll och jämfört med vad Trafikverket anser behövs för att underhållet inte ska ytterligare försämras. Det enda parti som uppfyller minimikraven är Vänsterpartiet. Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill visserligen satsa mer än Högerallianspartierna, men inte ens deras löften förhindrar en ytterligare försämring av standarden. Sedan ska vi göra klart att ett annat problem med järnvägen är den avreglering som gjorts. Det är helt enkelt ingen som har ansvar och alla bara skyller ifrån sig. Som skämttecknaren uttrycker det, om något händer så måste först reparationen upphandlas. Det är dags att återförstatliga järnvägen och låta SJ återfå ett övergripande ansvar.

Centerpartiet
» Centerpartiet i fritt fall: En gång i tiden var Centerpartiet förknippat med landsbygd och bönder. Sedan kom miljömedvetandet och Centern blev förknippat med miljöarbete. Sedan kom den marknadsliberala vågen och Centern hakade på och det som brukar kallas "Stureplanscentern" dök upp. Och dom finns fortfarande... I Svenska Dagbladet läser jag i dag att Centern i Stockholm nyligen gjort ett utspel om att det är dags att sälja ut och privatisera Danderyds sjukhus. Det intressanta är att det krympande Centerpartiet är ensamma om ståndpunkten. Högerallianskollegorna i Stockholm inom Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna tycker att det för tillfället räcker med att sälja ut vår välfärd till lägstbjudande (alternativt högstbjudande). Och det ger mig anledning att påminna om den här sammanställningen över en del Centerpartistiska hugskott som lyckligtvis ännu inte blivit förverkligade. Det handlar om att göra Cannabis till en svensk exportsuccé, förvandla Försörjningsstöd till rena lån, sätta fart med organhandel på allvar, tillåta sexköp, extra skatt för överviktiga, tillåta mer bekämpningsmedel i våra livsmedel och lite annat smått och (o)gott. Tyvärr får vi nog konstatera att Centerpartiet spelat ut sin roll inom den svenska rikspolitiken.

Inga kommentarer: