fredag 4 juli 2014

Riskkapitalet saknar förtroende

» Riskkapitalisternas fiasko: Från främst Vänsterpartiet men även delvis från andra håll ställs krav på att begränsa vinstintressenas (främst representerat av Riskkapitalisterna registrerade i diverse skatteparadis) möjligheter att göra satsningar på att tjäna snabba slantar på den svenska välfärdssektorn. Den största försvararen av dessa tendenser är väl Annie Lööf och Centerpartiet. Under rubriken Riskkapitalet gör bort sig i välfärden refererar Per Lindvall i Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga till en undersökning som gjorts bland svenska företagare. Och det visar sig att 70% av de svenska företagarna vill begränsa möjligheterna att dela ut vinsterna från friskolor och vårdföretag. Även svenska företag har alltså insett att "avregleringen" har gått ett antal steg för långt. Det har gjorts en hel del övertramp och missbruk och företagare som vet hur det fungerar inser alltså att det måste finnas en begränsning. - "Nu kommer notan" avslutar Per Lindvall sina rader. Det är alltså dags att inse att vinstintressena inte alltid är den bästa lösningen. Inom servicesektorn, som t.ex. undervisning och vård, måste verksamheten drivas på ett sätt där servicen är det viktigaste, inte överskottet. Och det är DET som är den stora skillnaden mellan offentligt drivna verksamheter och när Riskkapitalisterna träder in. Håll dessa ute!

SJ X-2000
» Infrastruktur: Som en fortsättning på gårdagens tyckande om eventuella snabbtåg i Sverige så kan kanske Svenska Dagbladets Näringslivsbilagas rubrik säga en del: Gärna höghastighetståg men först en fungerande järnväg är den rubrik som Tomas Augustsson sätter på sina funderingar. I den tryckta tidningen är rubriken: - "Få ordning på järnvägen först", och det ligger nog något i detta. Jag tror faktiskt att det svenska snabbtågsprojekt som man mycket plötsligt lovade mest är att beteckna som valfläsk. Kostnaden för snabbtåg Stockholm - Jönköping - Göteborg eller - Malmö är ju faktiskt mer än 3 gånger så mycket som en motorvägstunnel utanför Stockholm (Förbifart Stockholm)! Fast det är klart, om man gör den jämförelsen, så är det ju ganska billigt trots allt. Trots min stora kärlek till järnvägsförbindelser är jag något tveksam till en sådan här stor satsning. I andra länder som Japan, Kina, Frankrike osv där man byggt snabbtågslinjer är ju Stockholm, Göteborg och Malmö i en jämförelse småorter. I Japan och Kina går tågen mellan städer som har lika många innevånare som hela Sverige har. Jag håller nog med Tomas Augustsson, se till att det svenska järnvägsnätet som vi har fungerar och är dimensionerat för den trafik där redan går. Och rationalisera bort motorvägstunnlar för nästan 50 miljarder kronor. DET är slöseri med pengar!

» Ännu en spännande väljarundersökning: Dom månatliga väljarundersökningarna fortsätter att välla över oss. Alla media med självaktning har sin egen undersökning. Och i alla undersökningar finns det för entusiasten något spännande att hitta. I dag är det Expressen som under Almedalen presenterar sin undersökning. Dom har satt som rubrik: - "Motvind för Jonas Sjöstedt i ny mätning", men inte är det just deras förändring som är den största. Fast helt klart är att Vänsterpartiet förlorar till Feministiskt Initiativ. De största uppgångarna är just FI:s uppgång och ännu mer Socialdemokraternas ökning. Socialdemokraterna får 31,5% (+2,4) vilket ju kan vara glädjande för Stefan Löfven för en gångs skull. Även Moderaterna på 19,4% (+0,9) har en liten ökning. Miljöpartiet på 13,6% (+0,6) har börjat stabilisera sig rejält över sina närmaste konkurrenter, Sverigedemokraterna på 9,2% (-0,8) och Vänsterpartiet på 7,2% (-0,9). Fredrik Reinfeldts röstboskap är väl inte heller så lyckliga. Folkpartiet 6,5% (+0,8) ökar i varje fall medan Centern 4,5% (-0,8) och Kristdemokraterna 4,2% (-0,6) båda tappar. Fast dom ligger fortfarande över spärren så dom kanske är glada ändå? Feministiskt Initiativ på 2,8% (+1,8) ligger fortfarande enligt Demoskop en bit under spärren. Expressen gläds åt att Högeralliansen för en gångs skull ökat 0,2 procentenheter. Men eftersom stödpartiet SD tappat ännu mer så har underlaget trots allt minskat ytterligare för Reinfeldts ministär. Fredrik Reinfeldt fortsätter dock att kräva att Stefan Löfven redan innan valresultatet är klart ska tala om hur hans regering ska se ut. Men i det fallet håller jag faktiskt med Stefan Löfven. Först ett valresultat, sedan får vi förhandla ihop en regering baserat på det resultat som valet gav. Själv undrar jag om Fredrik Reinfeldt kommer att göra som hans kollegor i Danmark och Norge gjort, dvs att släppa in SD:s kollegor i gemenskapen för att få ihop en regering?

Inga kommentarer: