torsdag 17 juli 2014

Om vådan av privatiseringar

» Om privatiseringen: Jag hör och läser att Falck, som i den heliga privatiseringens namn tagit över ambulansservicen på många håll, kommit på hur man ska få slantar över även till ägarnas utdelning. Här i Skåne hos Region Skåne tar utbildningen av en ambulansförare 1 år innan han anses redo för att köra utryckningar. Falck har kommit fram till att det räcker med en veckas utbildning, sedan är man fullärd och kan köra utryckningsfordon. Och det är klart att det blir billigare! Tänk så praktiskt att privatisera och "spara" pengar. Sydnytt och SvD.

Nordea
» Girighetens ansikte: Just nu kommer det en störtflod av kvartalsrapporter från olika bolag. Och det är oftast inte några problem med lönsamheten. De flesta företagen lyckas ganska bra med att få några slantar över när kostnaderna är betalda. Att vara aktieägare är inte någon dålig affär i dagens samhälle. Att ha sina pengar i aktier ger en avkastning som inte går att jämföra med att bara ha pengar på banken. Där ska du vara glad om du får någon ränta alls. Som "Förmånskund" hos Nordea får jag 0,05% ränta på mina "Sparkonton". Vilket ju naturligtvis inte är något annat än en direkt förolämpning. Och det märks också på hur bra det går för Nordea som precis lämnat sin kvartalsrapport. Och det gick till och med bättre än väntat. Rörelseresultatet för senaste kvartalet blev 935 miljoner Euro (förväntat var 884 miljoner Euro). Det innebär en vinst på drygt 8,6 miljarder kronor på ett kvartal. Det motsvarar nästan vad Sverige betalar i bidrag till EU, 9,4 miljarder per kvartal. För trygghet under ålderdom betalar vi 9,7 miljarder per kvartal. Den svenska kostnaden för Migration är 9,9 miljarder per ÅR. Dvs Nordeas vinst på 4 månader skulle räcka med god marginal till att betala alla kostnader för Migrationen under ett år. Den svenska Försvarsbudgeten är på ett år 47,2 miljarder. Det innebär att bara Nordeas överskott på ett år skulle räcka till nästan tre fjärdedelar av hela vår Försvarsbudget. Men bankerna är inte riktigt nöjda...

Sälja inte Apoteket
» De avreglerade Apoteken: 2009 avreglerade Högeralliansen den svenska Apoteksmarknaden. Det blev fritt fram att starta egna privata Apotek och större delen av de statliga Apotek som fanns såldes till ett antal privata kedjor. Samtidigt blev det fritt fram för livsmedelsaffärer och liknande att sälja en del receptfria mediciner. Tanken var officiellt att vi skulle begåvas med förbättrad service och att det skulle öppnas gott om nya Apotek som skulle göra våra mediciner mer lättillgängliga för oss. Och det har också öppnats en hel del nya Apotek. Dock inte på nya orter. Däremot har antalet Apotek i storstäderna ökat kraftigt. Aftonbladet berättar att man för en tid sedan lyckades besöka 18 stycken Apotek under 60 minuter i centrala Stockholm. Där finns det gott om Apotek! Det har också visat sig att Apotekens sortiment av hälsopreparat, skönhetsmedel och t.o.m. glass har ökat kraftigt. Försäljningen av dylika biprodukter innebär en allt större andel av Apotekens försäljning. På ett år har denna försäljning ökat med över 1 miljard. Däremot har tillgången på receptbelagda mediciner på Apoteken försämrats. Allt oftare tvingas sjuka på jakt efter sina nödvändiga mediciner åka runt mellan Apoteken för att hitta vad dom måste ha. Och det kan kanske gå an om man bor i en storstad och har 18 apotek inom en timmes resa. Värre är det om man bor i glesbygd och nästa Apotek ligger 17 mil bort. De lättillgängliga Alvedon-pillerna har också skapat ett nytt problem. Pillerberoende! - "Bara Sverige tillsammans med Nordkorea, Albanien och Kuba har kvar monopolet" motiverade Göran Hägglund avregleringen med. Med det argumentet är det verkligen dags att avskaffa de svenska vinstdrivande skolorna som finansieras med skattepengar. Det är vi ensamma om tillsammans med Chile att acceptera. Och Chile håller på att avskaffa de vinstutdelande skolorna. Sedan är det bara vi kvar i hela världen. Det är dags att inse att avregleringen av Apoteken inte var det lyckokast man vill försöka få det till. Och trots detta vill man sälja ut även de statliga apotek som finns kvar. Se även Metro och Alliansfritt.

Inga kommentarer: