onsdag 16 juli 2014

Om skatter här och där

» Stoppa subventionen av krogar och hamburgerbarer: En av valrörelsens större sakfrågor är om vi ska fortsätta subventionera krogbranschen och hamburgerbarer genom den sänkta krogmomsen och sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. Krog- och restaurangbranschens egen kampanjorganisation Visita har under en tid kört en påkostad kampanj mot att återställa nivåerna och för att bibehålla subventionerna. Kampanjen "Dubbelstöten" har redan kostat över 10 miljoner kronor. Vilket är vad Vänsterpartiet totalt satsar på sin valkampanj. Kanske kan det uppskruvade tonläget inte bara förklaras av en kamp för subventioner utan också av det faktum att Visita i dag leds av förre centerledaren Maud Olofsson och moderatpolitikern Eva Östling Ollén! Den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar beräknas kosta 17 miljarder kronor per år och beräknas ha skapat 6.000 - 10.000 nya jobb. Dvs 1,7 miljoner kronor per jobb - lågt räknat, om jag får rätt på alla nollor. Det hade kunnat bli 40.000 nya jobb inom offentlig sektor och allmän service om pengarna använts där istället för att subventionera våra krogbesök. Den sänkta momsen skulle ju sänka priserna på restaurangerna. Men ett år efter att momsen sänkts så låg restaurangpriserna på samma nivå igen - och det utan att vi i stort sett har någon inflation. De sänkta momspengarna hamnade alltså istället i krogägarnas fickor. Det är dags att inse att subventionerna av krog- och restaurangbranschen är en ytterst ineffektiv metod för att skapa nya jobb. Pengarna kan användas på ett mycket effektivare sätt. Läs även vad Aftonbladet tycker. Nästa gång ni ser Visitas annonskampanj om "Dubbelstöten", inse att vad det handlar om är en dyr partsinlaga och kampanj för att få behålla subventioner!

» Skattefridagen: I dag infaller det som propagandaorganisationen Skattebetalarnas Förening kallar Skattefridagen. Skattebetalarna är den lobbyorganisation som inte tycker att den som har det bra ställt ska betala så mycket i skatter. Däremot har Skattebetalarna inte haft några synpunkter på att sjuka och arbetslösa ska betala mer skatt än den som jobbar. Och Skattefridagen är den dag som den "genomsnittlige" skattebetalaren tjänat in färdigt för att kunna betala sina skatter (och avgifter och moms osv). I Moderatmegafonen Svenska Dagbladet gläds på ledarsidan Alice Teodorescu åt att dagen infaller tidigare på året sedan Högeralliansen under Anders Borg minskat Samhällets inkomster. Inkomstminskningar som visar sig i kraftigt försämrat stöd till sjuka och arbetslösa. Sämre pensionförmåner. Ett järnvägsnät som förfaller. Färre sjukhussängar och brist på läkare och sjuksköterskor. En militärmakt som inte har råd att bemanna sina båtar, flyga med sina flygplan eller köra med sina stridsvagnar. Men, som sagt: - "Grattis skattebetalare" som Svenskan sätter som rubrik. De som har råd att betala skatt har fått ännu mer råd att köpa större villa, finare bil och ett par semesterresor till.

Wikileaks
» Julian Assange: I dag beslutade Stockholms Tingsrätt att Wikileaks Julian Assange ska fortsätta att vara häktad i sin frånvaro. Vad det handlar om mycket enkelt är att Julian Assange under ett besök i Sverige 2010 hade en sexuell affär med (minst) två olika kvinnor. Deras första kontakt med myndigheterna handlade om rädsla för att ha blivit smittade med HIV, men senare anmälde dom att den sexuella kontakten inte varit frivillig. Brottsrubriceringen ändrades i början flera gånger, och några förhör hölls inte med Julian Assange medan han befann sig i Sverige. Detta trots att han också var i kontakt med polisen. När han senare lämnat Sverige och åkt till England vill dock Polisen förhöra honom. Han vill då inte återvända till Sverige för förhör, med motiveringen att han fruktar att sedan överlämnas till USA där han hävdar att han kan dömas till långt fängelsestraff för att ha offentliggjort hemliga amerikanska handlingar. Flera andra har dömts till långa fängelsestraff, t.ex. Edward Snowden. För att förhöras i Sverige kräver han garantier för att inte utlämnas till USA, vilket han inte får. Han erbjuder sig också att förhöras i England, vilket inte accepteras. Istället begär Sverige att han ska utlämnas till Sverige för förhör vilket slutar med att han söker (och får) asyl på Ecuadors ambassad. Där han nu fortfarande sitter. Det ska alltså för det första påpekas att han inte är åtalad för något. Det har fortfarande inte kommit längre än till förundersökning eftersom han inte kunnat förhöras. Att den svenska åklagare Marianne Ny inte vill åka till London och förhöra Julian Assange motiveras med att det kan behövas kompletterande förhör och hon kan inte sitta och åka fram och tillbaka till London. Att man inte kan ge garantier om att inte utlämna honom till USA motiveras med att det inte finns någon begäran om utlämning, alltså kan man inte garantera någonting. Helt klart är att det finns ganska många underligheter begravda i den här affären. Både hos de svenska myndigheterna, hos Julian Assanges moral och varför någon anmälan om sexuellt tvång gjordes först när det insågs att det var flera kvinnor inblandade. Dyrast har det blivit för de brittiska myndigheterna som bevakat Ecuadors ambassad dygnet runt i flera år nu. Den kostnaden hade kunnat betala chartrat flygplan för Marianne Ny till London många gånger! Se Svenska Dagbladet.

Inga kommentarer: