måndag 14 juli 2014

Myter och Sanning

Nordkoreas flagga
» För bra för att vara sant: I helgen spreds nyheten om att Nordkorea gått till final i fotbolls-VM och där skulle spela mot Portugal. Ja, nyheten spreds alltså om att denna nyheten hade meddelats i Nordkorea. Och media hakar naturligtvis på. Jag såg uppgiften på flera håll. Eftersom diktaturen i Nordkorea är så absurd så är det lätt att sprida riktigt absurda nyheter om Nordkorea. Vi tror på det mesta. Därför har jag ett tips, om du läser eller hör om otroliga nyheter från Nordkorea. Ta dom med en nypa salt. Låter det otroligt så är det nog det också. Och egentligen bara ett led i propagandakriget.

» Att lova tunt: För ett par år sedan lovade SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, att man skulle halvera kostnaden för inhyrda läkare och sjuksköterskor under de kommande två åren. Sedan dess har landstingens totala kostnad ökat från 2,45 miljarder till 2,85 miljarder. Det är 2% av de totala lönekostnaderna, dubbelt så mycket som nödvändigt. Inom Region Skåne har kostnaden ökat från 31 till 50 miljoner. Minska kostnaden var det alltså!

Försämringskassan
» Mer än 30 år - till vilken nytta: Det finns tillfällen då jag känner en viss skam för de dryga 30 år av mitt liv som jag ägnat åt att vara handläggare på Försäkringskassan. Visst är det så att det alltid funnits konflikter mellan "försäkrade" och "myndigheten". Vi kommer inte ifrån att det då och då alltid inträffat att personer som anser sig för sjuka för att kunna jobba av Försäkringskassan inte anses omfattas av försäkringen av olika skäl. Det kan bero på dåliga intyg, felaktig inställning från den "sjuke", felaktiga regler eller dålig handläggning. Men den Högerallians som styr i dag har tyvärr en grundinställning som bygger på att sjuka och arbetslösa egentligen bara är lata. Alltså måste lagarna utformas så att dom "tvingas ta sig i kragen"! Något som drabbat många svårt sjuka människor. Och om man kombinerar detta med dålig handläggning så går det verkligen åt skogen. Egentligen är det kanske så att jag är glad över att jag inte är kvar på Försäkringskassan och ibland skulle känt ett moraliskt ansvar att trots allt försvara "min" myndighet. Fast om man tänker efter så blir det väl inte bättre av att jobba vid Migrationsverket och hela tiden träffa människor som ska utvisas / avvisas från Sverige. Ibland kanske helt i enlighet med både lagar, konventioner och moral. Men ibland direkt skamligt där man skäms för hur Sverige behandlar människor. Då är det skönt att i varje fall kunna skylla på ansvarig minister Tobias "Klavertrampet" Billström!

Den svenska järnvägens tillstånd
» Varför är tågen försenade: Att jag har synpunkter på tillståndet för den svenska järnvägen beror på många olika skäl. Ett är naturligtvis att jag tror på järnvägen som ett praktiskt, bekvämt och miljövänligt sätt att förflytta människor och varor. Jag tycker helt enkelt om att själv åka tåg. Och detta kan kanske förklaras av att jag vuxit upp i järnvägsfamilj. Min pappa var järnvägare, min farfar var järnvägare och min farfars far var järnvägare. Och för att ytterligare bättra på det hela så var även min morfar järnvägare. Och idag har jag en kusin som är järnvägare och fastrar och farbröder som var järnvägare. Och Åstorp där jag bor existerar just pga järnvägen, och det var i min barn- och ungdom en stor järnvägsknutpunkt. Alltså blir jag deprimerad när järnvägen drabbas av förfall och inte klarar av att sköta sitt uppdrag tillfredsställande. Men myterna om de mångna förseningarna är lite överdrivna. I allmänhet går faktiskt tågen i tid. Och det ska påpekas att när tågen är försenade så beror det inte alltid på bristande underhåll eller liknande. Enligt Skånetrafiken som ansvarar för de regionala tågen i Skåne, Pågatåg och Øresundståg, så beror 22% av förseningarna på att obehöriga är ute och springer på spåren. När det kommer in rapporter om att det finns obehöriga på spåren så stoppas all trafik på sträckan. Och sedan kan det dröja upp till flera timmar innan trafiken kommer igång igen när man fått bekräftat att det inte längre finns någon på spåren. Det kan handla om både ansvarslösa personer som genar över spåren och inte inser att ett tåg som kommer i 130-140 km/tim kommer ganska snabbt. Man hinner inte gå många meter på spåren innan tåget är framme. Och det handlar om olyckliga människor som har för avsikt att försöka begå självmord genom att bli påkörda. En upplevelse jag inte önskar någon lokförare. Så, håll er borta från spåren, snälla, så kanske lite färre tåg blir försenade!

Inga kommentarer: