lördag 12 juli 2014

Tacka Nej till Sverigedemokraterna
» Sverigedemokratiskt fiasko: I senaste valet var Sverigedemokraternas allra starkaste fäste min grannkommun Bjuv. Sverigedemokraterna fick där i kommunvalet 19,3% av rösterna. Det har nu deklarerats att Sverigedemokraterna i valet i år inte kommer att ställa upp med någon lista i kommunvalet! Och det har naturligtvis en förklaring. SD:s tidigare starke man och röstmagnet Allan Jönsson har helt enkelt lämnat partiet och återupplivat sitt gamla Framstegspartiet. Och han har tagit i stort sett alla SD:s kandidater med sig. Det återstår bara en enda, och han vill inte stå ensam på listan. Alltså blir det inget i valet 2014. Allan Jönsson tyckte att det blir för stort fokus på invandringsfrågan. Han tycker att man ska gnälla på annat också. Men, inget ont som inte har något gott med sig.

» Rasism här och där: Palestinska hemmabyggda raketer regnar över Israel och en person har skadats allvarligt och flera hus har fått hål i taken. Samtidigt regnar Israeliska bomber över Gaza och mer än 100 personer har dödats och många flera skadats. Många barn finns bland de döda och skadade. Och återigen har hundratals hem bombats till ruiner och delar av infrastrukturen förstörs på nytt. Israel har använt sin vanliga metod när man anser att palestinier begår brott. Familjen får ett telefonsamtal och har några minuter på sig att lämna sitt hem, sedan sprängs hemmet i luften som hämnd och kollektiv bestraffning av hela familjen. Följaktligt har flera bostäder där de ungdomar bodde som misstänkts för att ha mördat 3 israeliska ungdomar nu sprängts i luften. Däremot använde man inte samma metod mot de högerextrema judiska ungdomar som hämnades morden och brände en oskyldig palestinsk 16-åring till döds. Deras hem i israeliska bosättningar på ockuperad mark har inte bombats eller sprängts. Där är det inte tal om någon kollektiv bestraffning. Hur Israel kan tro att dom ska få en framtid i fred med sina palestinska grannar är obegripligt. Jag har i mitt jobb diskuterat med palestinier hur det ska kunna bli fred. Och dom, som jag, är förundrad över varför det alltid blir värre konflikter mellan grupper som är mer lika och skiljer sig mindre åt. Judar och Palestinier är släkt och är egentligen ganska lika. Dom borde faktiskt kunna leva i fredlig samexistens. Men båda parter styrs i allt för stor omfattning av extremister som inte vill ha fred. Israel styrs av extrema judar som har en rent rasistisk syn på palestinier. Det är expansion som gäller och fördrivning av palestinier. Och situationen är ganska lik på den Palestinska sidan där grupper som inte vill ha en kompromiss som leder till fred gynnas av den israeliska expansiva bosättarpolitiken. De grupper som vill ha en förhandlingslösning motarbetas av Israel.

Svenska Högskolan
» Det svenska högskoleundret: I går fick 266.000 sökande till Högskolan sina lugnande besked om att dom kommit in på Högskolan till hösten. Däribland min kära dotter som blivit antagen på sitt förstahandsval. Det var glada miner i går! Men, det är en hel del som inte är lika lyckliga. 110.000 står än så länge i kö och hoppas på att andra ska tacka Nej. Och det är fler än tidigare. För samtidigt som antalet sökande till Högskolan ökar, så minskar för tredje året i rad antalet platser på den svenska Högskolan. Det är uppenbart att ansvariga politikers "satsning på utbildning" i varje fall inte handlar om att så många som möjligt ska få så bra utbildning som möjligt. Om det istället är en återgång till att hög utbildning ska vara en förmån få förunnad kan man ju undra. Och när man läser Svenska Dagbladets rubrik så börjar man undra vad det är för olater som konkurrensen ökar om. Kanske är det dags att fundera på kvaliteten på den svenska journalistutbildningen? SvD och HD. Och så finns det kanske anledning att fundera på att bygga ut Högskolan istället för att skära ner?

Inga kommentarer: