måndag 7 juli 2014

Fotboll och Politik

» Världssporten Fotboll: Som en del av oss har upptäckt så pågår just nu fotbolls-VM i Brasilien. Och om jag har förstått nyhetsrapporteringen rätt så återstår nu 4 lag, Brasilien och Argentina från Latinamerika, och Tyskland och Nederländerna från Europa. För en mindre sportintresserad som eder bloggare så har jag väl inte så mycket synpunkter. Visst finns det matcher som slutat på annat sätt än vad jag hade hoppats på. Och visst kan man när man tittar på matcherna bli fascinerad av dessa väl regisserade fall som dagens spelare kan utföra när dom förlorat bollen. Men i det stora hela är väl fotboll nästan den trevligaste sporten som finns att se på TV. Men det finns dom som tycker annorlunda. Jag läser att den amerikanska högerdebattören Ann Coulter tycker att: - "fotboll är fjolligt". Och förklarar detta bland annat med att: - "Vi pratar om en sport där spelarna som förlorar gråter i bild". Det verkar mest handla om att det inte är "manligt" med fotboll. Det dör ju inte spelare under matcherna heller. I Brasilien gör man ju till och med paus för att svalka av sig i värmen. Det är annat med de tuffa amerikanerna. Det finns ju exempel på att tuffa NFL-spelare dött av värmeslag under matcher. Och dessutom har ju USA åkt ut i fotbolls-VM ...

Karta över Palestina
» Freden långt borta: Vägen mot Fred i Israel / Palestina har återigen växlat in på ett stickspår. På båda sidor i denna konflikt finns stora grupper som inte vill ha en fred som tar hänsyn till båda parters intressen. Denna gången inleddes nytt utökat våld när tre israeliska ungdomar som befann sig på ockuperad mark fördes bort och sedan hittades döda. Och troligtvis är det extrema palestinska grupper typ Hamas som ligger bakom våldet. Svaret från Israel är naturligtvis nytt militärt våld. Israel har utfört mängder med flyganfall och bombdåd mot misstänkta palestiniers hem. Flera hus har sprängts i luften eftersom några av de misstänkta för morden bott i husen med sina familjer. Direkt efter att de tre ungdomarna hittats döda kidnappades den 16-åriga palestinska pojken Muhammed Abu Khudeir. Och ganska snart stod det klart att det var en "hämnd" utförd av extrema judiska ungdomar. När 16-åringen ganska snart hittades död visade obduktion att han misshandlats och sedan bränts till döds fortfarande vid liv. Vi kan notera att medan de palestinska ungdomar som misstänkts för de första morden mycket snabbt fick sina bostadshus brända av israelisk militär så har man ännu inte sprängt några hus tillhörande de extrema judar som nu alltså är misstänkta för mordet på Muhammed Abu Khudeir. Men det är ju skillnad på folk och folk i den israeliska politiken! Den israeliska militärens djupt rasistiska politik verkar dock ha fått negativa konsekvenser denna gången. Det visar sig nämligen att den mördade Muhammed Abu Khudeirs 16-åriga kusin Tarek Abu Khudeir som bor i USA råkade befinna sig i Palestina på besök hos släkten. Och han deltog i demonstrationer mot mordet. Han greps då av militär och det har filmats med mobiler hur han misshandlas svårt av militären som sparkar honom i huvudet upprepade gånger. Och fortfarande när han släpas från platsen helt försvarslös misshandlas han grovt. Och om man från USA:s sida inte bryr sig så mycket om det allierade Israel misshandlar palestinier så kan man inte undvika att reagera om det är amerikaner som misshandlas av den israeliska militären. Och man har från Vita huset krävt en förklaring från Israel. Våldet har även skapat en konflikt inom Israel där Högergrupper anser att premiärminister Benjamin Netanyahu varit för vek när han t.ex. beklagat mordet på Muhammed Abu Khudeir. Och så har t.ex. utrikesminister Avigdor Lieberman med sitt parti Yisrael Beiteinu brutit alliansen med Benjamin Netanyahus Likudparti i protest mot den påstådda vekheten. Han kommer dock att kvarstanna i regeringen! Och tyvärr sprider sig våldet. I Malmö har en tydlig Israelvän blivit svårt misshandlad. De som utfört våldet skulle jag vilja fråga hur dom tänkt att konflikten ska lösas på ett för Palestinierna acceptabelt sätt om man inte internationellt kan vinna propagandakriget heller. Den palestinska kampen för sin egen självständiga stat får väl inte mer stöd av att man misshandlar meningsmotståndare i Malmö!

» Borgerliga spekulationer: Jag ser att Dagens Nyheter spekulerar i hur en kommande regering ska se ut. Och uppenbart är att man i dag även på DN:s ledarsida har gett upp. Troligast har man satt en S+Mp regering följt av S+Mp+V. Sedan följer olika Alliansvarianter som gör sig mer eller mindre beroende av SD ifall de Rödgröna inte skulle få ihop en majoritet. Och sedan har man slutligen S eller M ensamma om annat misslyckas. Vad jag saknar är spekulationer i att Fi lyckas ta sig in och vad som händer då. Kan vi tänka oss en 4-parti S+Mp+V+Fi? Och man nämner inte ens möjligheterna för en blocköverskridande regering. Något som jag tyvärr inte alls tror är omöjligt om det parlamentariska läget blir sådant och att Annie Lööf och / eller Jan Björklund blir "övertalade" att söka sig en annan sysselsättning efter ett valfiasko. Längre ner i Centerns och Folkpartiets organisationer tror jag inte att S+Mp+Fp eller S+Mp+C är helt omöjliga konstellationer. Inte den troligaste, men nog borde konstellationerna funnits med när Högeralliansens främsta megafon spekulerar. Men man vill väl inte erkänna möjligheterna ens!

Inga kommentarer: