måndag 2 juni 2014

Vad ska hända efter valet

Krisbearbetning: Svenska Dagbladet har granskat intresset inom Centerpartiet för att efter valet bryta upp från blockpolitiken och skapa en pakt över gränsen med Socialdemokraterna. Och intressant är att ju längre bort från Annie Lööf och den centrala partiledningen i Stockholm man kommer, desto större är acceptansen för en sådan lösning efter valet. Om situationen skulle kräva detta. Lokalt ute i landet förekommer redan i dag samarbeten. Ett exempel är min egen hemkommun Åstorp som denna mandatperioden styrs av en majoritet bestående av S + C. Och båda partierna är inställda på att fortsätta samarbetet. Från Centerns sida finns inget intresse för ett samarbete med de lokala Moderaterna. Men ju högre upp i den Centerpartistiska hierarkin man kommer, desto mindre är intresset. Och det är nog uppenbart att om det ska bli ett samarbete S + C t.ex. så får nog Centern byta partiledare först. I höstas när Stefan Löfven antydde att ett samarbete med Fp eller C inte var uteslutet så var Annie Lööfs reaktion: - "Det finns tre saker som jag tycker riktigt illa om: 1) socialism 2) arrogans 3) män som inte förstår ett nej. Jag säger nej till (S)." Av detta kan vi dra slutsatsen att Annie Lööf hellre räddar en Högerregering genom samarbete med Sverigedemokraterna. Rasister, Nazister, Fascister osv fanns inte med på hennes 3-i-topp-hat, vilket alltså däremot Socialism alltså fanns. I Helsingborgs Dagblads ledare i dag argumenteras också för att en blocköverskridande lösning efter valet kan vara en bra lösning. Jag vill påpeka att jag själv inte tycker att det är bra lösning. En S-regering beroende av stöd från vänster är en mycket bättre lösning.

Vem kan man lita på: Novus mäter lite då och då vilket förtroende vi har för våra olika partiledare. Och det är en undersökning som faktiskt är riktigt spännande att läsa. Man får där svara på om man har Mycket stort, ganska stort, ganska litet eller mycket litet förtroende. I toppen när det gäller Mycket förtroende hittar vi Fredrik Reinfeldt med 19% följt av Stefan Löfven med 13%. I den absoluta botten hittar vi Annie Lööf med 1% (dvs bara en liten del av Centerpartisterna har mycket stort förtroende för sin partiledare). Ett annat sätt att mäta är att se vilka vi saknar förtroende för. Lägger vi ihop ganska litet och mycket litet så är det Stefan Löfven som ligger bäst till. Det är bara 25% som har litet förtroende för honom (Fredrik Reinfeldt ligger på 35%). I den absoluta toppen ligger Jimmie Åkesson med 67% som har dåligt förtroende för honom. Men faktum är att Annie Lööf ligger inte så långt efter på 58% som har dåligt förtroende. Jag har roat mig med en spännande beräkning. Om man ger 2 poäng för Mycket stort, 1 poäng för Ganska stort, -1 poäng för ganska litet och -2 poäng för mycket litet förtroende och sedan räknar ihop så får man ett plus- eller minussaldo som är spännande. Och det är faktiskt bara två partiledare som hamnar på plus, dvs fler har förtroende än saknar förtroende. Stefan Löfven får +19 och Fredrik Reinfeldt får +8. Bäst av de andra klarar sig Gustav Fridolin som bara får -2. Jonas Sjöstedt som får -16. Åsa Romson följer på -21, Göran Hägglund hamnar på -36, Gudrun Schyman får -40 och Jan Björklund får -47. I den absoluta botten hittar vi Annie Lööf på -87 och Jimmie Åkesson på -109. Grattis Annie Lööf, du kom inte sist! SvD och HD.

Palestina De båda konkurrerande palestinska organisationerna PLO och Hamas har enats om en kompromiss och har skapat en samlingsregering. Ett positivt framsteg på vägen till fred och ett fungerande palestinskt samhälle. Om det inte varit för den israeliska reaktionen. Där vill man inte ha fred utan en fortsatt konflikt.

För övrigt gläds jag åt de positiva reaktionerna bland alla de som drabbats av tågstrejken här i syd. Öresundstågen står stilla sedan SEKO vägrat ställa upp på Veolias krav på underdånig personal som ska sitta hemma och vänta på ett samtal om att kanske få jobba. Men alla som drabbas av strejken verkar ha god förståelse för de fackliga kraven. BRA!

Inga kommentarer: