lördag 21 juni 2014

Rasism här och där

» Dom hade nog passat i Landskrona: Jag läser i Aftonbladet om CA Fastigheter som i Växjö anser att: - "Man ska ha en boende per rum och där är vardagsrum och kök inte inräknat". I varje fall är detta vad regionchefen Klaus Holmgren säger som argument när han vill vräka Mohammed och hans familj. Dom bor med sina 5 barn i en trerumslägenhet. Ett dussintal familjer har fått besked om att dom måste flytta eftersom dom bor för trångt. Om den här policyn slår igenom i hela Sverige är det många som tvingas flytta. Inklusive er egen bloggare. För att inte tala om att Socialförvaltningar runt om i landet får stora problem med familjer som behöver hjälp med att dels hitta passande boende och dels ha råd med detta boende. Fast jag tror mer att det handlar om en regionchef på ett bostadsbolag som vill bli av med misshagliga hyresgäster med fel hudfärg, klädsel och religion men inte kan säga detta rakt ut utan måste hitta en lite mer acceptabel argumentation. Men i Landskrona hade dom nog passat (se gårdagens funderingar). Förutom Växjö finns CA Fastigheter i Stockholm, Malmö, Lomma, Karlskrona, Jönköping, Borås och Kalmar. Men som synes inte i Landskrona - än.

» Facebook-censur: Den här illustrationen hos Inte rasist, men... censurerades bort av Facebook. - "Vi har tagit bort inlägget nedan eftersom det inte följer Facebooks gemenskapsregler". Så då kan vi ju inte göra annat än publicera uppmaningen.

Rösta inte på rasisterna

» Dagens födelsedagsgris: I dag fyller 33-varvaren, LP-skivan, dubbelt. Dvs det är 66 år sedan 33-varvaren lanserades den 21 juni 1948 i New York. Sedan har utvecklingen gått åt fel håll! Dagens unga musikälskare har inte upplevt känslan av en ny LP-skiva. En rejält stor framsida på konvolutet som verkligen kunde vara ett konstverk. En baksida som verkligen innehåll bakgrundsinformation. Ett innerkonvolut till skivan med texterna till alla spåren. Och ibland ytterligare bilagor. Och känslan av att pricka in pickupen på rätt spår. Det lilla knastret av en välspelad skiva. LP-skivan ersattes av CD-skivan som var mycket mindre, det lilla formatet gjorde att omslagets betydelse försvann. Och känslan av att sitta och läsa alla information när det i bästa fall blev ett litet häfte som bifogades var inte alls det samma. Ett hack i skivan förstörde hela skivan istället för bara på ett litet ställe på ett spår. Och sedan kom MP3-filen som ju inte är något annat än ett kliniskt bakgrundsljud. Inte känslan av en LP-skiva! Jag har burit hem hundratals LP-skivor i ryggsäcken från London. Och har nu tusentals nedpackade i lådor. Under många år tog jag en gång om året tåget till London (jo man kunde åka tåg dit på den tiden). En nästan tom ryggsäck på resan dit. Flera dagar ägnades åt att botanisera i de små skivaffärerna i Brixton där västindierna bodde. Och hem reste jag med en fullpackad ryggsäck med underbar reggaemusik som inte gick att få tag på i Sverige. Men ryggsäcken var tung så att man nästan knäade när man gick. Men se'n kom Thatcher till makten, Brixton förslummades fruktansvärt på bara några år och som svensk turist vågade man knappt gå runt där. Tack för alla åren älskade vinyl-LP. Du ska återupplivas när detta är praktiskt möjligt!

» Håll dig nykter: I går var det Midsommaraftonen, då alla svenskar tydligen förväntas dricka sig asfulla. Aftonbladet publicerar i dag (vilket känns för sent) en Dagen efter-special där man bland annat ger 13 tips på hur man slipper vara bakis. Vad jag observerar är att inte ett enda av dessa 13 tips handlar om det mest uppenbara och bästa tipset. Låt bli spriten! Låter du bli att dricka dig full slipper du bli bakis. Låter du bli att dricka dig full minskar risken för olyckor radikalt. Låter du bli att dricka dig full slipper du göra bort dig. Finns det något löjligare än en berusad person som tror att hen är rolig. Hen är INTE rolig för den som är nykter - enbart pinsamt löjlig. Vad är det i den svenska kulturen som gör att det förväntas att man ska inta en drog regelbundet så att man tappar alla hämnar och gör bort sig? Vad är det som gör att svenskar så ofta glorifierar fyllekajor?

Inga kommentarer: