onsdag 4 juni 2014

Makten korrumperar

Pyttebron i Ängelholm
» Om att bygga minnesmärken: Ett problem med starka politiker är en önskan att bygga minnesmärken över sin politiska gärning. Där stora byggprojekt blir prestigeprojekt som bara måste genomföras trots att väljarna, på vilkas uppdrag våra politiker kommit till makten, har en annan åsikt. Här i Nordvästskåne har vi tre sådana exempel. Pytteleden i Ängelholm, Hotellet i hamnen i Höganäs och Kongressbygget på Färjestationstomten i Helsingborg. I Ängelholm vill den politiska ledningen bygga ett vägprojekt genom ett idylliskt villaområde, ersätta en gammal klassisk järnvägsbro som i dag är gång- och cykelled och vidare genom ett rekreationsområde. Pytteleden kallat efter den gamla järnvägsbron över Rönneå som heter Pyttebron. Till slut lyckades motståndare få igenom ett beslut om en folkomröstning. En folkomröstning som visade på ett klart motstånd mot bygget som vann omröstningen. Men eftersom valdeltagandet ansågs för lågt (strax under 50%) så bestämde makten sig för att strunta i resultatet. Pytteleden ska byggas och håller nu på att stressas igenom innan valet. I Höganäs ville man bygga höghus med hotell i den idylliska hamnen. Även här lyckades opinionen driva igenom en folkomröstning, som hölls i samband med EU-valet. Och även här sade en klar majoritet Nej till projekten. Men här röstade mer än 50% av Höganäsarna så Makten blev tvingade att skrota projektet. Höganäs starke Moderat Péter Kovács är inte glad. Men har man lovat så har man. I Helsingborg slutligen har vi projektet med Kongressbygge på Ångfärjetomten. Ett projekt där opinionssiffror visar en hela tiden ökad majoritet mot projektet. Men här står både den styrande borgerliga majoriteten bakom projekten, precis som ledningen för det ledande oppositionspartiet Socialdemokraterna. Så det blir Nej till kraven på en folkomröstning. Detta trots att en stark majoritet av de socialdemokratiska medlemmarna är motståndare så styrs partiet av "betongsossar". Motståndarna har dock fortfarande inte gett upp sin kamp mot bygget av minnesmärket över de styrande.

» Dagens citat: I dagarna hölls det s.k. Bilderberg-mötet i Köpenhamn där världens makthavare (både de som sitter på slantarna och de som sitter på den politiska makten) träffas för att utan insyn göra upp. - "Ut från lobbyn på mötesplatsen Marriot Hotel spatserar också Björn Wahlroos, ordförande för finska Sampokoncernen, och enligt The Guardian mötets mest välklädde man. Så mån om sin klädsel att en personlig assistent ägnat en arbetsdag åt att kreera de optimala rynkorna i kavajfickans näsduk". Björn Wahlroos är inte bara ordförande i finska Sampokoncernen. Sampo är största ägare i svenska bankkoncernen Nordea och följaktligen sitter han även som styrelseordförande där. Slipsnissarnas slipsnisse skulle man kunna uttrycka det som.

» Om vådan av att vara röstboskap: I går kunde vi läsa i Svenska Dagbladet att Stockholms moderata sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt och hennes partikamrat kommunalrådet Cecilia Löfgreen i Järfälla ställt upp på ett jippo för att offentliggöra att det ska byggas ett helt nytt helt privat sjukhus i Järfälla. Den Socialdemokratiska oppositionen var dock lite kritiska till att dom inte hade fått någon som helst information om planerna i förväg. Men varför ska dom som ändå säger Nej få veta saker innan omröstningen? I dag kan vi läsa att dom inte var ensamma om kritiken mot dålig information. Både Folkpartiet och Kristdemokraterna känner sig överkörda. Dom hade inte heller fått veta något i förväg. - "Det är inget som vi ska behöva läsa om i tidningen" säger folkpartiets Birgitta Rydberg. Men så är det att vara röstboskap. Moderaterna styr och ni andra lyder. - "Det måste väl ändå tillhöra god ton att informera dem som man samarbetat med i snart åtta år" säger kristdemokraternas Stig Nyman. Fast Centern i Stockholm har inga synpunkter på bristfällig information. Men dom har väl redan ställt in sig på att åka ut i kommande val!

Inga kommentarer: