lördag 3 maj 2014

Väljarundersökningar igen

Nästa väljarundersökning: Dom väller in som jordskred under en period kring månadsskiftena. Det är nästan (men bara nästan) som jag kan läsa om någon undersökning utan att kommentera den. Nu var det i går SKOP:s undersökning som jag hittade. Och den innehåller väl inga sensationella siffror. Det skulle väl då vara Folkpartiets mäktiga ökning till 7,8% (+3,2) vilket gör att man passerar både Sverigedemokraterna på 7,3% (-0,9) och Vänsterpartiet på 6,4% (-1,6). Men man orkar inte ifatt Miljöpartiet på 10,7% (+0,8). Socialdemokraterna är överlägset störst på 34,9% (+1,1) medan Folkpartiets uppgång beror på ett rejält tapp för Moderaterna som får 23,4% (-3,1). Centern klarar precis spärren på 4,5% (+0,4) medan däremot Kristdemokraterna är rejält under isen med 2,7% (-0,4). Det kan påpekas att SKOP även redovisar att Feministiskt Initiativ får 1,3%. Totalt leder de Rödgröna med 52,0% mot Högeralliansens 38,4% vilket innebär en marginell ökning av försprånget. Det är väl den här typen av siffror som får Högeralliansen till att presentera ganska desperata angrepp på oppositionen.

Till en del finns det slantar: I Svenska Dagbladets Näringslivsbilaga hittar jag en del artiklar i dag som nästan kunde varit skrivna av vänsterjournalister. Dels berättar man att styrelsearvodena fortsätter att stiga rejält, mer än vad det finns pengar till att höja personalens löner. 90% av storföretagen höjer sina arvoden, vilket är fler än förra året. I snitt gick arvodena upp med 9%, vilket ju onekligen är några procent mer än vad man från samma bolag ansåg att personalen i övrigt var värda. Men i motsats till resten av personalen så är ju styrelseledamöter oumbärliga för verksamheten? Dom andra behövs ju inte så noga? Sedan ser vi en förklaring till varför H&M måste införa jättelika bonusar. Det gäller för girigbukarna att roffa åt sig. Annars har dom ju inte råd med mat på middagsbordet! Men jag läser om andra också. Den amerikanska riskkapitalisten Nick Hanauer argumenterar för att den amerikanska minimilönen ska höjas rejält. Hans argument är att om de riktigt lågavlönade får en rejäl inkomstökning kommer dom att behöva mindre bidrag och kommer dessutom att rejält höja sin konsumtion. Det är helt enkelt bra för företagen om dom tjänar mer och köper mer för då får man mer sålt. Tänk att det finns dom som tänker så långt. Så långt tänker man nämligen inte här i Sverige. De styrande i vårt högerstyrda land anser ju att sjuka, arbetslösa och pensionärer ska tjäna så lite att dom knappt klarar sig utan kompletterande bidrag. Om sjuka, arbetslösa och pensionärer hade högre inkomster så skulle en hel del sparas in genom minskat bidragsberoende och resten skulle konsumeras och få fart på ekonomin. Men istället ska dom straffbeskattas och istället ska de rika villaägarna i Danderyd gödas med bidrag som dom sätter in på banken.

Dagens komik: Slutligen måste jag tipsa om en av de mest komiska debattartiklar jag läst på länge. I Dagens Nyheter skriver högersmedjan Timbros VD Markus Uvell om sina tankar inför valet. Och han är så förblindad i sin högerideologi att det blir riktigt komiskt. Det är humor på samma nivå som min favoritserie Hälge och satirtecknaren Lindström. Läs och skratta!

Inga kommentarer: