söndag 11 maj 2014

Klassamhället

Om straffbeskattningen av de svaga: Tidningen Expressens ledarsida har kommit på ett nytt namn på progressiv skatt, man kallar det för Läkarskatt. Och det gör man i ett ledarinlägg till försvar för straffbeskattningen av sjuka, arbetslösa och gamla. Det är väl, nästan, ingen som inte anser att det är rimligt att den som arbetar har en högre inkomst än den som är sjuk eller arbetslös - eller får pension. Det är därför sjukförsäkring, föräldraförsäkring och arbetslöshetsförsäkringen ger 80% av inkomsten och inte full inkomst. Det lönar sig helt enkelt att arbeta. Men denna skillnaden anser inte Högern är tillräcklig. Klyftorna mellan de som har ett jobb och de som blivit sjuka, handikappade eller arbetslösa ska ökas ytterligare. Blir du sjuk, förlorar jobbet, blir gammal eller får ett handikapp ska du straffas ytterligare. Alltså har reglerna i försäkringarna förändrats. Maxbelopp är så låga att klyftorna vuxit. Och för att ytterligare öka dessa klyftor ska dessutom sjuka och arbetslösa betala mer skatt. Och det är här som Expressens högerredaktion träder in. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ju velat minska straffbeskattningen av pensionärer i varje fall. Och detta vill man finansiera genom att höja skatten lite för de som tjänar allra mest. Och det är här som Expressens Läkarskatt dyker upp. Expressen anser helt enkelt att det är bättre att pensionärer betalar skatten än att de som tjänar mer än 60.000 kr i månaden betalar skatten. Lycka till!

Valkompass
Hjälpmedel för den late: Jag roade mig på förmiddagen med att testa Aftonbladets Valkompassen där man genom att besvara ett antal frågor om vad man tycker i olika frågor kan se vilka partier som man ligger närmast. Och även om man ska ta den här typen av tidningsjippon med en rejäl nypa salt så ger det ju ett tips för den mindre engagerade. Hur som helst så såg mitt resultat ut på detta viset.

Ett annat Europajippo: Och när vi nu ändå är inne på jippon och Europa så får väl jag som alla andra kommentera Eurovisionsschlagern som äntligen tog slut i går. Jag har inte tittat aktivt på det här jippot på flera år. Jag tycker att medan musiken har fått allt mindre betydelse så har det utvecklats till ett utdraget spektakel och jippo där det estetiska har fått mycket större betydelse än den egentliga musiken.

Om nationalismens fula tryne: Konflikten i Ukraina är egentligen främst en nationalistisk konflikt. Den nya regim som kommit till makten i Ukraina genom en "kupp" har en stark nationalistisk ideologi. Medan Ukraina är en nation med många olika nationaliteter och språk så är det den ukrainska majoriteten som tagit makten. Och bland annat genom att omedelbart avskaffa ryskan som officiellt språk skapade man en konflikt. En konflikt som omedelbart utnyttjades av ryskspråkiga nationalister. Och så var våldet igång på riktigt. Men det är inte bara i Ukraina som denna språkkonflikt finns. Det är många länder där språkliga minoriteter allt mer får se sina rättigheter inskränkta. Ett annat exempel är Litauen där den största minoriteten är polsktalande. I december dömdes en kommunal förvaltningschef till böter på motsvarande mer än 100.000 kronor för att han vägrat ta ner gatskyltar som var tvåspråkiga i ett distrikt där 70% av befolkningen var polsktalande. Men den styrande Litauiska majoriteten tolererar inte tvåspråkigheten. Språkkonflikten i Litauen har vuxit upp till en svår konflikt mellan Polen och Litauen. Och Liknande konflikter finns på flera håll, inte bara i Litauen och Ukraina.

Om skillnaden på könen eller om feministisk kamp: I samband med ett uppträdande med punkbandet Solanas Cuntz i Göteborg blev det visst lite bråk. Flickorna har tydligen inspirerats av den feministiska kampen och ville göra sin insats. Män och kvinnor ska behandlas lika menar dom - helt korrekt. Om män får ta av sig i bar överkropp så ska även kvinnor få göra detta. Alltså åkte överdelen av och det skakades med tuttar till musiken. Nu tyckte inte personalen på puben att blottade tuttar vad det ideala och uppmanade den feministiska kamporganisationen att klä på sig. Det hela utmynnade tydligen i allmänt bråk. - "Våra kroppar är redan så sexualiserade, vi ska få vara på lika villkor, snubbar kan ta av sig överallt och vi vill också ha den möjligheten utan att bli sexualiserade" säger flickorna. Själv tycker jag att det finns ungefär 438 viktigare saker att kämpa för som feminist. Jag tror det handlar mer om en önskan att väcka uppmärksamhet och bli omskrivna än om feministisk kamp. Kanske ska jag kräva att få visa snoppen offentligt utan att anmälas för sexuella trakasserier? Fast jag tror att jag avstår. Nakna snoppar hör inte hemma i offentligheten, lika lite som nakna bröst på krogen. Det finns mängder av viktigare saker att kämpa för som feminist. T.ex. det faktum att s.k. "kvinnliga yrken" har sämre löner och arbetsvillkor än s.k. "manliga yrken". DÄR finns det något att kämpa för.

Dagens rojalistrapport: Jag ser att Prins Tjabo stöter på Emma! Enligt rapporterna från gårdagens STCC-lopp på Ring Knutstorp så körde Carl-Philip Bernadotte i första heatet in i Emma Kimiläinens bil så kraftigt att båda fick bryta loppet. I andra heatet körde Carl-Philip återigen in i Emma Kimiläinen, men denna gången behövde han inte bryta utan kunde fortsätta något varv till. Men strax efter detta körde han av banan igen, men behövde inte heller då bryta. Men strax efter detta fick han punka så då fick han bryta. Men han har ju vana vid att köra av på banorna lite då och då. Kanske ska han ägna sig åt design istället...

Inga kommentarer: