fredag 9 maj 2014

Elisabeth Svantessons fiasko

Om åtgärder mot ungdomsarbetslösheten: Samtidigt som Högeralliansen i allmänhet och Centern i synnerhet kämpar med näbbar och klor för att behålla skattesubventionerna till krogar och hamburgerbarer genom att göra ungdomar till billigare arbetskraft så visar siffror att antalet ungdomar i olika åtgärder med usla villkor sätter nya rekord varje år. 2008 var det i genomsnitt 17.264 ungdomar per månad i systemen. Sedan dess har det ökat för varje år och var förra året uppe i 91.462. Dvs mer än en femdubbling! Ansvarig minister är Moderaten Elisabeth Svantesson. Undrar om hon är stolt?

Ännu mer om yttrandefriheten: Jag har ju ett par gånger tagit upp skandalen i Hässleholm, där chefredaktören Mimmi Karlsson-Bernfalk på lokaltidningen Norra Skåne flyttat på en reporter sedan hennes grävande journalistik trampat på de styrande politikernas tår. Efter att det Moderata kommunalrådet Bo Frank dragit i trådarna till tidningens styrelse och chefredaktör blev reportern Berit Önell förflyttad. Nyhetschefen Anders Kauranen sade upp sig som nyhetschef och journalisterna krävde chefredaktörens avgång. Tidningens centerpartistiska VD Lars Joel Eriksson tycker dock att beslutet är helt korrekt. Hon har ju skrivit negativt om kommunen och tidningens uppgift är att skriva positivt om kommunen. Därför kan det vara intressant att läsa den lokala upplagan av Bonniers Expressen, dvs vad Kvällsposten har att berätta. Eller Kvällspesten som jag alltid haft som hemlig dröm att lyckas döpa om tidningen till.

Om Rödgrön röra.. f'låt Blå röra ska det vara: Högerallianspolitikernas främsta argument i valrörelsen verkar ju vara att i sedvanlig ordning hota med det röda spöket, dvs Vänsterpartiet. "Hur ska ni lyckas få ihop en fungerande regering" verkar vara den stora frågan. Själv undrar jag hur Högeralliansen själva ska få ihop en majoritet? Och när man läser om vad som händer i Hörby här i Skåne så undrar jag ännu mer. Här har både Skånemoderaterna och nu även Hörbymoderaterna krävt att det just Moderata kommunalrådet Lars Ahlkvist ska avgå. Men han vägrar och tänker sitta kvar på stolen mandatperioden ut. Kritiken handlar bland annat om en mastodonttavla som beställts för kommunala pengar och där kommunalrådet avbildas som en romersk legionär. Och det handlar också om hans uppträdande på sociala medier och vägran att följa medlemmarnas beslut. Men som sagt, Lars Ahlkvist vägrar avgå. Och hur Moderaterna ska kunna regera med andra partier när man inte ens kan hålla sams internt är en intressant fråga att bevaka för den lokala pressen, Skånska Dagbladet.

För övrigt har er bloggare varit i Helsingborg under dagen och hämtat ut min tröja att använda under morgondagens Springtime-lopp. Om jag räknat rätt är detta det 34:e loppet sedan starten 1981 och jag har sprungit alla åren och tillhör alltså en liten trogen skara veteraner. Ni får gärna hålla tummarna när starten går klockan 15.00!

Inga kommentarer: