måndag 28 april 2014

Om girighet och militärallianser

Bättre än väntat: Jo, "Bättre än väntat för Swedbank" skriver ordagrant bland annat Sydsvenskan, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter i dag. Vinsten för första kvartalet har ökat från 4,894 till 5,059 miljarder kronor. Det är väldigt förenklat en vinst på mer än 500 kronor för varenda svensk, baby till pensionär, Swedbankkund eller inte - på tre månader. Vem var det som påstod att bankerna är giriga? Kan det ha varit er bloggare som tycker så?

Och på tal om det: För några dagar sedan berättade Helsingborgs Dagblad att Sverige var det land i världen där vi betalar med kort allra mest och där kontanterna allra snabbast är på väg att försvinna. Och man kunde höra företrädare för bankerna berätta om hur stora fördelar detta har. Vi slipper ju stölder bland annat. Bankerna har ju snart helt avskaffat servicen med kontanter. Det är bara ett litet fåtal bankkontor som hanterar kontanter. Och affärer som hanterar kontanter har stora problem med att få den bankservice dom behöver. Men, vad bankerna inte berättar är hur fördelaktigt rent ekonomiskt det är för dom med just kortbetalningar istället för kontanter. Dom tar betalt varenda gång någon betalar med kortet. Och tar betalt för kortservicen. Bankkorten är helt enkelt en guldgruva för bankerna medan kontanter bara är en service som kostar pengar. När jag hamnar i kön bakom någon som ska köpa en tidning och betalar med kortet får jag lust att emigrera. Korten är bra för bankerna (som tjänar ännu fler miljarder), för affärerna (vi har mycket lättare att förköpa oss) och för bedragarna (som kan lura oss på mer pengar än vad vi äger). När dom stjäler våra kontanter kan dom bara stjäla vad vi har, när dom stjäler kortet eller kortuppgifterna kan dom stjäla mycket mer. Upp till kamp för kontanterna!

USA lägger sig i Sveriges angelägenheter: Just nu drivs det en kampanj för en svensk fullständig anslutning till NATO. Det är dom vanliga NATO-älskarna som är igång, och som vädrat morgonluft när man kunnat blåsa upp den stora rysskräcken till nya nivåer. En del av argumenten handlar ju om prioriteringar. Men en del av argumentationen är ju rena lögner. Bland annat att det skulle spara pengar, vilken är en ren lögn. Ett medlemskap i NATO innebär förpliktelser, där vi förbinder oss insatser. Kraven från NATO kommer att bli en ökad militärbudget. Och nu ser jag att USA:s ambassadör lägger sig i den svenska inrikespolitiken genom att hävda att han tycker Sverige ska gå med. Han ska bara hålla tyst! Sverige är unika i världen genom att vi har lyckats hålla oss utanför krig i 200 år. Och detta är just tack vare att vi valt att vara alliansfria. Vi har varit alliansfria långt innan NATO ens var påtänkt. Och genom att hålla oss utanför krig har vi kunnat göra humanitära insatser i en omfattning som vi inte hade kunnat om vi också blivit inblandade i krigen. Håll Sverige utanför NATO och alla andra militära allianser - nu och i framtiden!

Inga kommentarer: