tisdag 8 april 2014

Om girighet och egoism

En bra förtjänst för Fredrik: Tidningen Dagens ETC har räknat på hur mycket bland annat Fredrik Reinfeldt tjänat på de av honom själv införda skattesänkningarna. Och det är inga småsummor som Fredrik och hans vänner plockat in på att sänka skatterna för de som tjänar mest. Uppskattningsvis nästan en halv miljon kronor har Fredrik Reinfeldt fått i extra belöning till sina bankkonton genom att sänka skatter och införa avdrag som gynnar honom själv. I dag har Fredrik Reinfeldt en dryg miljon att leva på när han betalt sina skatter (räknat på 2012 års inkomster som ju är de senast tillgängliga). De fem olika Jobbskatteavdrag som Fredrik Reinfeldt infört har fram till 2012 gett honom ytterligare 151.000 kvar i plånboken. Han har dessutom dragit av maximalt med ROT och RUT under perioden och på detta tjänat ytterligare en kvarts miljon. Vidare så ändrade man ju Fastighetsskatten så att de med stora dyra villor fick en rejäl sänkning. För Fredrik Reinfeldt innebar det en sänkning från ca 11.000 till ca 3.000 per år. Totalt tjänade Fredrik Reinfeldt 167.000 kronor i månaden 2012 och hade efter skatt 91.112 att leva på. En arbetslös hade före skatt 14.900 och efter skatt 10.800 i månaden att leva på. En pensionär hade 14.500 och 11.405 kvar efter skatt och en sjukskriven 21.500 och 15.500 efter skatt att leva på. Sannolikheten för att dom gjort några stora avdrag för ROT och RUT är inte så stor, dom har helt enkelt inte råd med den typen av tjänster. Och bodde dom i en lite billigare villa utanför de dyra villaghettona så är deras Fastighetsskatt i princip oförändrad. Tittar vi på Calle Str... f'låt Bildt så kan vi se att hans siffror ser ut ungefär på samma sätt. Förutom att vi kan lägga till att han tjänat sammanlagt drygt en miljon kronor på avskaffad Förmögenhetsskatt. Som jag sagt tidigare så är det inte underligt att Moderaterna skulle fått en rejäl egen majoritet i Riksdagen om bara landets miljonärer haft rösträtt. Däremot är snacket om Moderaterna som "det nya arbetarpartiet" rent struntprat. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är alla klart större bland LO:s medlemmar än vad det lilla obetydliga Moderaterna är. Verkligheten är helt enkelt sådan att vi lever i ett klassamhälle där samhällsklyftorna växer, och de som just nu styr politiskt gör vad dom kan för att öka just dessa samhällsklyftor. Till rika och högavlönade används olika morötter för att locka dom att handla på ett visst sätt. Mot sjuka, arbetslösa, pensionärer och låginkomsttagare används istället piskor för att tvinga dom att handla på önskat sätt.

Girig
Men det finns dom som tjänar bra: Det som en gång i tiden var Svenska Folkets Bank, Nordea, har utvecklats till något som personifierar Girighet. Ordförande Björn Wahlroos har drivit igenom en ökad utdelning. Utdelningen har höjts från 40% av vinsten till 56% av vinsten. En höjning från 15 miljarder kronor till 20 miljarder kronor. Och för att få råd med detta sparas det in på personal och service. Men det lönar sig, av utdelningen hamnar cirka 60 miljoner kronor i Björn Wahlroos egen privata ficka. Det börjar verkligen bli dags att byta bank. Jag vill inte fortsätta hjälpa till att göda dessa giriga slipsnissar utan någon som helst medmänsklig känsla. Någon som har tips på lämplig bank att vända sig till?

Försörjningsstödet som tillfälligt: Samtidigt finns det anledning att påpeka hur "Socialbidraget" förlorat sin grundprincip att vara ett tillfälligt stöd. Allt fler blir helt enkelt långsiktigt beroende av Försörjningsstöd. Den maximala A-kassan har inte höjts på 12 år. Under den tiden har priser och löner gått upp. Från att en gång i tiden varit en försäkring där man fick ut 80% av sin inkomst i avvaktan på att man fick ett nytt arbete så har A-kassan istället utvecklats till en form av Socialhjälp för att människor ska överleva. I stort sett alla som blir arbetslösa och som jobbat heltid får samma låga belopp (som dessutom straffbeskattas via Jobbskatteavdraget). Det maximala A-kassebeloppet i dag motsvarar 80% av en månadslön på under 19.000 kronor. Allt detta är naturligtvis en medveten politik från den styrande Högermajoriteten. I deras sätt att se det är arbetslösa egentligen arbetsslöa. Och genom att svälta dom så kommer dom att ta sig i kragen och skaffa det där jobbet som dom faktiskt kan få. I dag har fått allt fler arbetslösa som pga låga ersättningar och skärpta regler inte klarar av sin ekonomi utan tvingas söka Försörjningsstöd. Och tvingas leva på detta under långa perioder (stadigvarande...) istället för bara under en kort övergångsperiod. Men detta är en medveten politik från den styrande högermajoriteten i vårt land. BYT UT DOM!

1 kommentar:

Ellen sa...

Håller med