torsdag 10 april 2014

Om blockpolitik

Blockpolitikens vara eller icke vara: Det börjar närma sig valet och partierna börjar positionera sig. Och om man ska följa den stora riksdebatten verkar blockpolitiken vara fast. Men, när vi kommer till verkligheten så brukar det dyka upp lösningar som bryter upp blocken. Och det kan vara bra - eller dåligt. Så som opinionsläget ser ut så är det inte stora förändringar som krävs för att inget av blocken, dvs Högeralliansen eller de Rödgröna får en egen majoritet. I dag har vi ju en minoritetsregering som är delvis beroende av Sverigedemokraterna. I allmänhet är dom lydiga. I närmare 90% av de omröstningar som varit där det varit blockpolitiska skillnader så har Sverigedemokraterna hållit sig på sin högerkant och troget röstat för Högeralliansregeringen. Men, det händer att man bryter med Högern. Så var det t.ex. när vissa utökningar av Jobbskatteavdraget för en tid sedan stoppades. Och så verkar det bli när Högeralliansen vill ytterligare utöka subventionerna av den svenska krogbranschen genom att ytterligare sänka arbetsgivaravgiften vid anställning av ungdomar. En "reform" som i stort sett alla experter dömer ut som en dyr och ineffektiv reform. De få eventuella nya jobb som skapas blir enormt dyra. I stort sett alla pengarna hamnar på överskottsraden i bokslutet istället. Sedan får Centerpartisterna vara hur upprörda som helst.

Moderata Kannibalpartiet
Men det var om blockpolitiken jag skulle tycka till. Jag tror inte alls att det är omöjligt att blockpolitiken bryts upp efter valet. En hel del tecken har tytt på att Socialdemokraterna kanske hellre vänder sig till Folkpartiet än Vänsterpartiet för stöd. Kanske är det så att högerfalangen inom S tycker att de ultimatum som Folkpartiet kanske ställer är lättare att acceptera än de som Vänsterpartiet ställer. Och ute i kommunerna finns det en hel del varianter. Min hemkommun Åstorp styrs i dag av en koalition av Socialdemokraterna och Centerpartister. Och enligt uttalanden från Centern lokalt så är man från deras sida fullt villiga att fortsätta samarbetet. Jag tror att Centern i Åstorp hellre samarbetar med Sossar än med de lokala Moderaterna. Grannkommunen Klippan styrs i dag av en 5-parti koalition innehållande M + C + Fp + Kd + Mp. Dvs de fyra Högerallianspartierna har stöd av Miljöpartiet. Men enligt uttalande från både Centern och Miljöpartiet så tänker dom inte genomföra någon gemensam "Högerallianskampanj" utan bedriver sin egen kampanj och är sedan villiga till samarbete med både Socialdemokraterna och Moderaterna. Även Region Skåne styrs av en 5-parti Allians på samma sätt. Men hur det ser ut efter valet får vi se. Däremot tror jag mycket lite på ett samarbete på riksplanet mellan Rödgröna partier och Centern. I Stockholm och på Riksplan styrs Centern av en Marknadsliberal falang som står långt till höger i ekonomiska frågor. En form av Centern som inte finns ute lokalt i de flesta kommuner där Centern fortfarande är ett Mittenparti och inte ett Högerparti. Vi kan alltså räkna med att det efter valet kommer att förhandlas vilt på många håll i landet. Blockpolitiken lever, men den är inte huggen i sten när det krävs. Och det är i allmänhet bra att man kan hitta lösningar. Det är just detta som politik handlar om - att hitta lösningar. Man driver sin politik, men måste sedan vara villig till konstruktiva kompromisser när det krävs.

Dagens citat: Med anledning av att JK beslutat att utreda Försäkringskasseledningens jakt på vem som läckt uppgifter till Expressen så säger Försäkringskassans pressansvariga Helena Esscher så här: - "Jag håller med om att vi har ett stort jobb att göra internt när det gäller vårt förtroende." Och det är väl nästan ett understatement. Det har från Försäkringskassans ledning trampats i rejäla klaver.

Den svenska deflationen: Det står nu allt mer klart att Sverige har kommit in i en period med deflation. Vilket är ett makalöst misslyckande av Regeringen och Riksbanken. Riksbanken har ETT tydligt uppdrag. Man ska hålla inflationen kring 2%, inom ett spann på mellan 1-3%. Sverige ska inte ha deflation, det är mycket farligt för den ekonomiska utvecklingen som t.ex. snabbt ökande arbetslöshet. Men vi har tyvärr ledande politiker som styr vårt land och en Riksbanksledning som inte vill vidta de åtgärder som krävs. Som att Riksbanken måste sänka räntan. Gör något NU!

Inga kommentarer: