lördag 8 mars 2014

Tiden rinner ut för Högeralliansen

Tack och farväl
Väljarundersökningarnas Mekka: Jag kan inte låta bli att ytterligare glädjas åt hur dåligt det går för vår styrande Högerallians. - "Sämsta resultatet för alliansen sedan 1998" sätter Expressen som rubrik på sin presentation av Demoskops marsundersökning. - "Tiden rinner ut för Alliansen" är motsvarande rubrik när Helsingborgs Dagblad refererar till undersökningen. Stridshingsten Fredrik Reinfeldt påminner mer om en häst på väg till slakt om jag ska vara uppriktig. Gå gärna in på länken till Expressen och läs kommentarerna från partierna. Det är alltid lika komiskt att läsa dessa. Hur som helst visar undersökningen på rekordstor ledning för de tre Rödgröna partierna med 53,7% (+2,4) mot Högeralliansens 34,6% (-3,5). Räknar man hela Högerblocket inklusive Sverigedemokraterna blir det 44,6% (-2,4). De tre stora vinnarna är Miljöpartiet på 12,5% (+2,9), Sverigedemokraterna 10,0 (+1,2) och Vänsterpartiet 8,4% (+1,1). De två stora förlorarna är Moderaterna på 22,6% (-2,3), Socialdemokraterna på 32,7 (-1,8) medan Centern 3,6% (-0,7) och Kristdemokraterna 3,3% (-0,7) nog inte är så lyckliga dom heller där dom sjunker ner under ytan. Folkpartiet står i princip stilla trots Jan Björklunds ständiga utspel i media, 5,1% (+0,1). Vi kan t.ex. konstatera att Sossar + Vänstern ensamma skulle blivit klart större än hela Högeralliansen + Sverigedemokraterna i en kommande Riksdag med dessa siffror som valresultat. Spännande jämförelser, som också pekar med tydlighet på Fredrik Reinfeldts stora problem.

Men jag ska vara snäll mot Fredrik Reinfeldt: Krisen i Ukraina och på Krim har visat på en spricka in i Moderatledningen. Medan Calle Str... f'låt Bildt rasat på som den värsta tänkbara krigshetsare så har ju Fredrik Reinfeldt vid flera tillfällen visat en lite mer nedtonad profil. Om han bara är trött eller om han faktiskt inser att de stora orden snarare intensifierar konflikten än gör att vi kommer närmare en fredlig lösning vet jag inte. Men Fredrik Reinfeldt ska faktiskt ha en eloge för att han i allmänhet vägrat hälla tändvätska på elden så fort han öppnat munnen. Men den åsikten verkar jag vara ganska ensam om. Det är Calle Twitter som får berömmet. Jag har fortfarande inte fått någon klarhet i om Calle Stropps twittrande och bloggande är Sveriges officiella utrikespolitik eller bara Calles privata funderingar.

Om läget för svensk utbildning: Medan allt fler rapporter berättar om hur svensk utbildning rasar i anseende fortsätter ju Skoltalibnen Jan Björklund att göra nya utspel. Men oron för hur det står till med svensk utbildning sprider sig. Jag hittar en ledare i Expressen som fått rubriken: - "Rädda våra högskolor". Och avslutningen på liberala Expressens ledare kan jag inte annat än hålla med om: - "Hög tid för Jan Björklund att ta sin keps och gå". Jag vill poängtera att meningen avslutas med en punkt - inte ett frågetecken. Lyckligtvis får han med största sannolikhet respass i september. Men tills dess får vi nog tyvärr härda ut.

Mobilsamhället: När Högeralliansen skulle lagstifta mot ofoget att manövrera en mobiltelefon samtidigt som man körde bil så blev ju lagtexten ett misslyckande och ett under i otydlighet. Nu är en majoritet i Riksdagen på väg att ge Högerregeringen bakläxa. Kan man förvänta sig en lag som säger det självklara, dvs att när man kör bil har man händerna på ratten och koncentrerar sig på bilkörningen istället för att fibbla med en mobiltelefon eller liknande - punkt.

Om ansvarsfulla jägare: Jag läser i bladet om en av våra ansvarsfulla jägare i Värmland. Mannen fick en indikation på en räv, så han gick snabbt in och hämtade sin bössa och gick ut och fick iväg ett skott och träffade - grannens hund. Numera har grannen ingen hund, och jägaren är misstänkt för jaktbrott. Kan vi hoppas på att jaktlicensen ryker?

Inga kommentarer: