måndag 17 mars 2014

Om Krim

En ny stat? Den folkomröstning som hölls på Krim i helgen gav ett resultat där 97% av de som röstade, röstade för att frigöra Krim från Ukraina. Jag har dock inte sett någon uppgift om valdeltagandet. Det är nämligen ganska klart att de som motsätter sig ett avskiljande av Krim helt enkelt har bojkottat folkomröstningen. Däremot tror jag att det kvittar hur man gör, det är nog så att en majoritet av Krimborna inte vill stanna kvar som en del av det Ukraina, som nu växer fram. Och Ryssland har redan beslutat att erkänna Krim som en självständig stat. Det hela är en utveckling som inte erkänns av EU och USA. Den intressanta frågan är på vilket sätt det hela ska handläggas för att EU och USA (och Carl Bildt) ska godkänna att Krim bryter sig loss från Ukraina. Eller man menar att detta inte alls kan ske? Men om nu detta inte kan ske, tar man då tillbaka sina erkännande av Kosovo (som ju tidigare var en del av Serbien), Eritrea (som ju var en del av Etiopien) osv. Vem ska bestämma Krims framtid? Den politiska ledningen i Kiev? USA:s president? EU:s ledning i Bryssel? Carl Bildt? Vladimir Putin? Eller är det kanske trots allt så att det är folket på Krim som ska avgöra? Krim var en del av Ryssland fram till 1954 då Krusse "skänkte" halvön till Ukraina. Kanske skulle världen låtit Krimborna bestämma sin framtid istället för att "provocera" fram att det är Ryssland som istället bestämt framtiden för att säkra tillgången till de militärbaser man har på Krim. Man naturligtvis är det så att man inte vill försöka lösa en konflikt med Ryssland genom samtal. Är Ryssland inblandade står Rysskräcken över allt annat. Se här och här.

Nassarna slår till igen: Senaste nytt från nassefronten är nassesupportrar som klottrat ner en skola i Landskrona.

Världen går under: Forskning sponsrad av amerikanska rymdstyrelsen NASA visar att vår värld kommer att gå under om vi inte skapar en jämnare fördelning av världens resurser och en global överkonsumtion upphör. Händer inget snarast inom dessa områden står jorden inför en kollaps. Forskarna föreslår en mer rättvis fördelning av jordens resurser och en drastiskt minskad konsumtion. Kanske ska vi lyssna på forskarna - för en gångs skull!

För övrigt har jag konstaterat att människan fått ryggont för sina synders skull. Och kan någon berätta varför en kontorsstol framför en data är det absolut sämsta man kan utnyttja?

Inga kommentarer: