torsdag 27 mars 2014

Nonchalant att smita undan

Maud Olofsson
Maud Olofsson fortsätter fega ur: Som jag berättade i går så vill inte förre Näringsministern Maud Olofsson ställa upp i Konstitutionsutskottet och stå till svars för Nuon-affären trots att hon kallats dit. Hennes efterträdare på Centerledarposten Annie Lööf var mycket snabbt framme och försvarade Maud Olofssons vägran. Men för att motivera sig fick hon ta till rena lögner. Något som hon, när hon blivit överbevisad, fick be om ursäkt för. Göran Persson har faktiskt aldrig vägrat ställa upp när han kallats, trots Annie Lööfs beskyllning. Men Maud fortsätter att tacka Nej, trots förnyad inbjudan. Uppenbart är att detta är en mycket pinsam historia för dagens Högerallians. Det är inte bara Annie Lööf som tar till lögner för att klara sig ur denna pinsamma affär. Även Fredrik Reinfeldt virrar in sig utanför sanningen. Pinsamt är ordet! Egentligen är det nog så att i princip alla tycker att det är självklart att man kommer om Konstitutionsutskottet kallar. Kommer man inte, så beror det på att man har något att dölja. Men, sedan finns det en liten grupp "gamla vänner" som ju inte kan gå ut offentligt och säga att Maud Olofsson fattat ett felaktigt beslut - två gånger. Därför ska faktiskt Fredrik Federley, Stureplanscenterns galjonsfigur, ha en rejäl eloge för att han har kurage att säga som det är, nämligen att det är fullt rimligt att Maud(eraten) Olofsson ställer upp.

Åstorps centrum från ovan
En Allians i sammanbrott: I varje fall här i Åstorp håller Högeralliansen tydligen på att falla itu i sina ursprungliga delar. Åstorps kommun styrs denna valperiod av en koalition mellan Socialdemokraterna (14 mandat) och Centerpartiet (2 mandat). Och oppositionen består alltså av Moderaterna (7 mandat), Folkpartiet (2 mandat), Kristdemokraterna (1 mandat), Sverigedemokraterna (4 mandat) och Miljöpartiet (1 mandat). Nu läser jag att Kristdemokraterna väljer att ställa upp ensamma i valet utan någon bindning till det som återstår av Högeralliansen. Man hänvisar till dåligt samarbete med Moderaterna: - "Det är för mycket strul i samarbetet. Vi känner oss överkörda av moderaterna. Vi har inte så mycket att säga till om" säger Nils-Göran Nilsson från Kristdemokraterna. Själva hänvisar Moderaterna främst till att dom ju faktiskt är störst. Frågan är hur mycket Moderaternas starke mans, Pontus Pålsson, uppträdande som spelat in. Som jag berättade den 17 december gick bland annat Centerpartiets ledamot ut ur fullmäktigesalen i protest när Pontus utsågs till 2:a vice ordförande. Pontus Pålsson har inte heller fått tillgång till kommunhuset med egen nyckel sedan han bedömts som ett arbetsmiljöproblem bland personalen. Sök gärna runt på nätet om Moderaten Pontus Pålssons andra eskapader. Men är man son till Regionens landshövding så tolereras väl en del. Hur som helst sätter det tydliga spår i Högerallianssamarbetet.

Hot biter på alla: Slutligen ser vi att Regeringskansliets hot att omvärdera ifall man skulle använda sig av Hotell Sheraton i fortsättningen bet på Sheraton-ledningen. Efter att först försökt prata bort och göra sig själva till offer så har nu Sheraton till slut bett om ursäkt för sin behandling av Diana Nyman häromdagen. Undrar om det här ursäktsmejlet hade skickats om inte Regeringskansliet kommit med sitt hot?

Inga kommentarer: