tisdag 11 februari 2014

Snart är det EU-val

Mer väljarundersökningar: Den 25 maj är det dags för val till EU-Parlamentet, ett val som EU-ländernas medborgare inte verkar ta på tillräckligt allvar. Vi kan tycka att det är bra eller dåligt att EU lägger sig i så mycket. Men dom gör faktiskt detta! Alltså har det betydelse vilka som sitter och bestämmer inom EU. Nu har Ekoredaktionen inlett att göra regelbundna väljarundersökningar inför EU-valet, och årets första presenterades i dag. Och siffrorna skiljer sig lite jämfört med "vanliga" valet. Det är några partier som lyckas mobilisera bättre. Angiven förändring avser jämfört med förra valet 2009. Socialdemokraterna fick 27,3% (+2,9), Moderaterna 20,9% (+2,1), Miljöpartiet 15,7% (+4,7), Folkpartiet 10,9% (-2,7), Vänsterpartiet 10,8% (+5,1), Sverigedemokraterna 4,8% (+1,5), Centerpartiet 4,5% (-1,0), Kristdemokraterna 2,3% (-2,4), Piratpartiet 1,3% (-5,8). Även Junilistan och Feministiskt Initiativ som misslyckades förra valet har tappat ännu mer. Det ska bli spännande att se hur siffrorna förändras när själva valrörelsen börjar - om den kommer igång. Mycket tyder på att valdeltagandet faktiskt kommer att öka i detta valet jämfört med förra gången. Men jag håller faktiskt inte med Ekots Tomas Ramberg att detta skulle vara ett mirakel. Gå och rösta!

Svenska Freds
Yrkesförsvarets fiasko: Svenska Dagbladet har granskat hur det går för det införda svenska yrkesförsvaret. Och det visar sig att det inte går så bra som man tänkt. Soldaterna flyr jobbet! I planerna ingick att efter att ha genomgått "Grundläggande militär utbildning" skulle 85% bli anställda. 2011 blev det 69%, 2012 sjönk det till 65% och 2013 sjönk det ytterligare till 59%. Planerat var att 5% skulle lämna innan kontraktet löpt ut. 2011 var det 13% som lämnade, 2012 var det 19% och 2013 var det 14%. Även under GMU är det fler som lämnar än som var planerat. Ska målen uppfyllas om avhoppen fortsätter som hitintills så måste antalet som rekryteras till GMU fördubblas. Det innebär cirka 7000-8000 varje år. Och det är lika många som gjorde värnplikten de sista åren med värnpliktsförsvar! Den Plan B som efterlysts finns inte. Efter 6 år är det bara 23% som är kvar av de som genomgått Grundutbildningen, och så var det inte tänkt.

Dagens klavertramp: Veckans klavertramp står väl trots allt Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup för. I radions lördagsintervju gör den gode Jens klart att han inte är feminist och att anledningen till att det inte finns tillräckligt många kvinnor i näringslivets styrelser är att det helt enkelt inte finns tillräckligt många kvalificerade kvinnor. Så en kvotering vore direkt förödande. Och reaktionerna har varit direkt fördömande från alla. Och från många håll ifrågasätts hans möjligheter att sitta kvar på sin post. Han har kort sagt visat att det inte finns tillräckligt många kvalificerade män heller! Och trots upprepade försök att förklara sig så sitter nog den gode Jens löst. Det är tur att han inte är kvinna, då hade han inte ens fått jobbet från början.

Vänliga veckan: Men, det är vänliga veckan. Det är egentligen synd om Jens Spendrup. Han vill ju så väl. Det är förödande för människor att ta på sig uppdrag som man inte behärskar, och det är därför viktigt att inte kvotera in okvalificerade kvinnor i styrelserna. Det kommer bara att drabba dessa kvinnor som inte klarar av sina uppdrag. Och det är i omtanke om dessa som han sagt som han sagt. Han vet ju av egen erfarenhet hur det är att kvoteras in och hamna på ett uppdrag som han inte klarar av. Det är bra Jens att du tänker på våra kvinnor!

Inga kommentarer: